Günlük Hayatımızda Matematik

Numeroloji Nedir? Yaşamın Sırları Sayılarda Saklanmış Olabilir mi?

22/2/22 tarihinin önemli bir tarih olduğunu düşünüyor musunuz? Aynı şey 11/11/11 ya da 06/06/06 gibi tarihler için de geçerli mi? Biraz düşünürseniz buna benzer sayı örüntülerini bir çok yerde bulmanız olasıdır. Ama sayılar bir şey ifade ediyor mu? Numerolojiye ( Nümeroloji diye de yazılır) inananlar için bu sorunun cevabı evettir.

numeroloji
Numerolojinin kökeni 2500 yıl öncesine, Yunan matematikçi Pisagor’a kadar uzanır. Benzere sistemler Çin ve Orta Doğu da dahil olmak üzere başka yerlerde de ortaya çıkmaktadır.

Astrolojiye çok benzeyen numeroloji doğum gününüzün kişiliğiniz hakkında önemli bir şey söylediğini savunur. Daha genel olarak, numeroloji taraftarları, sayıların ve aralarındaki ilişkilerin mistik ve anlamlı olduğuna inanırlar. 

Bazı insanlar bunların geleceği tahmin etmek için kullanılabileceğini düşünür. Evrenin sayısal bir kurgu içerdiğini, evrendeki hiçbir şeyin rastlantıya dayanmadığını, her şeyin sayısal bir düzen içinde meydana geldiğini varsayar.

Numeroloji Nedir? Yaşamın Sırları Sayılarda Saklanmış Olabilir mi?
Numerolojiye göre sayılar kişiliğimiz ve geleceğimiz hakkında çok sayıda şeyi bize söyleyebilir. Nümerologlara göre, dünyadaki her şey sayısal kalıplara bağlıdır. Bu kalıplar da, sayıların doğal titreşimlerinden gelir. Sayıların kendilerine özgü titreşimleri onlara bazı özellikler verir. Numerolojik tablo analizi, bir kişinin uğurlu sayısını belirler. Numerolojiye göre sayılar kişiliğimiz ve geleceğimiz hakkında çok sayıda şeyi bize söyleyebilir.

Numerolojinin Kökeni Matematikte Yatar

Numeroloji’nin babası bir çoğunuzun bildiği gibi Pisagor’dur. Pisagorcular olarak bilinen Pisagor ve takipçileri matematik, müzik ve felsefe çalıştılar. Ancak aynı zamanda da sayıların mistik özelliklerine inanıyorlardı.

Örneğin tek sayılar eril, çift sayılar dişildir. 1 numara yaratıcıdır. Sonucunda birden fazla olanı bu sayıyı ekleyerek oluşturmak mümkündür. İki dualiteyi temsil eder ve dişidir, üç ise erkektir. Beş, iki ile üçün toplamı olduğundan evliliği, birden dokuza kadar olan sayıların tam ortasına denk geldiği için de adaleti temsil eder. On ise dört sayının toplamı olduğu için kutsal bir sayıdır.

pisagor tarikatı
Pisagor’a göre sayılar kutsaldı ve evrenin kökeninde tam sayılar vardı. 

Her ne kadar takdiri Pisagor alsa da sayılara bir anlam yükleme çabası Pisagor’dan çok daha önce Antik Mısır’da karşımıza çıkar. Nitekim Pisagor’un numeroloji ile ilgili sözlerini Antik Mısır bilgeliğini yansıtan Hermetika’da bulmaktayız. “Mükemmel işleyen evren, sayıların gücüyle düzenlenmiştir.

Sayıların Titreşimleri Olduğu Fikri Nasıl Ortaya Çıktı?

Pisagor’un ölümünden sonra matematiksel mistisizme olan ilgi azaldı. Ancak 1800’lerin sonlarında L. Dow Balliett sayı titreşimi, müzik ve renkler üzerine birkaç kitap yayınladığında yeniden ortaya çıktı. Balliett’e göre her sayının kendine özgü bir titreşimi vardır. 

Numeroloji Nedir? Yaşamın Sırları Sayılarda Saklanmış Olabilir mi?

İnsanlar, yiyecekler, nesneler ve renkler de titreşir. İnsanlar verimli ve uyumlu bir yaşam sürmesi için çevrelerinin, kendi titreşimleriyle uyum içinde titreşmesi gerekir. Elbette, böyle bir titreşimi tanımlamak veya ölçmek veya insan varlığı üzerindeki etkisini analiz etmek için çok az bilimsel çalışma yapılmıştır.

Pisagorculardan farklı olarak, modern numerologlar, soyut kavramları sayılara uygulamanın yanı sıra, insanlara da sayıları uygularlar. Numerologların çoğuna göre, birden dokuza kadar olan sayılar, içsel titreşimlerinin doğrudan sonucu olan benzersiz özelliklere sahiptir. Bu özelliklerden bazıları Pisagor yazılarından, diğerleri ise dünya çapındaki kültürlerin sayıları nasıl kullandığından gelir.

Nikola Tesla sayılara takıntılıydı ama özellikle 3, 6 ve 9 sayılarına. Tesla, hesaplamalarının bir parçası olarak bu sayıları kullanarak evrenin sırlarını çözebileceğine inanıyordu. Çin felsefesinde 3 enerji ile ilişkilendirilirken, 6 uyumu ve 9 entelektüel cesareti sembolize eder.

Yaşam Yolu Numaranızı Bulma

Kelimeleri sayılara çevirme süreci, numerolojinin merkezinde yer alır. Uygulamanın kökleri Yunanca, Latince ve İbranice gematria uzanır. Gematria, Kabbala’yı esas alarak sözcükler ve sayılar üzerine yapılan kabalistik çalışmalarla ilgili bir uzmanlık alanıdır. Gematria’da, alfabenin her harfine nümerik bir değer verilmektedir. İnsanlar Tevrat’ı, İncil’i ve diğer dini metinleri incelemek ve yorumlamak için gematria’yı kullanırlar.

Nümerologlar çoğu zaman, isimleri sayılara dönüştürmek için basit bir tablo kullanarak insanların isimlerine odaklanır. Nümerolog, bir kişinin doğum gününü belirlemek için tablodan karşılık gelen sayıları seçer ve bunları bir araya getirir. 

Numeroloji Nedir? Yaşamın Sırları Sayılarda Saklanmış Olabilir mi?
Pisagor numeroloji tablosu, hangi harflerin hangi sayılara çevrildiğini gösterir

Sonuç iki veya daha fazla basamak içeriyorsa, nümerolog bu basamakları toplayacak ve tek bir basamağa ulaşana kadar bu adımı tekrarlayacaktır. Diyelim ki doğum gününüz 31 Temmuz 1981. Numerolojide bu 7 + 31 + 1981 = 2019. Sonrasında 1 + 2=3 biçimindedir. Yani sizin özel sayınız üçtür.

Bazı insanlar günlük yaşamlarında, tarihi kayıtlarda veya dini metinlerde sayısal kalıplar fark eder. Bu tekrar eden sayıların özel bir önemi olduğunu iddia ederler. Bu durum, numerolojinin bir parçası olmasa da, benzer bir sürece aittir. Bu inanç, 23 Enigma örneğinde karşımıza çıkar.

Tarih boyunca birçok insanın 23 sayısına özel bir ilgi duyduğu bilinmektedir. İnternette yapacağınız küçük bir araştırma ile “23 Enigma” adlı bir şeye ayrılmış binlerce web sayfasını keşfetmeniz mümkündür. Hatta bu kişiler kendilerini 23rdians biçiminde isimlendirmektedirler.

Numeroloji matematiksel görünmektedir, ancak daha çok el falı okumaya benzer. Dergiler, kitaplar, filmler, televizyon programları, web siteleri ve diğer sosyal medya platformları aracılığıyla popüler hale gelmiştir. Popülaritesinin boyutunu değerlendirmek zordur, ancak belirli sayıların iyi ya da kötü olduğu inancı yaygındır.

Günümüzde Numeroloji Bir Sahte Bilim Olarak Kabul Edilmektedir

Sayıların kendi içlerinde gerçek sayısal değerlerinin ötesinde bir anlama sahip olduğunu düşünmek şüphesiz ki bir bilim değil, sahte bir bilimdir. Beynimiz anlamlar ve bağlantılar bulma konusunda olağanüstü bir kapasiteye sahiptir. Beynimizin bu becerisi insanın varlığını bugüne kadar sürdürmesinde önemli bir etkendir.

Bir zamanlar topraktaki pençe izlerini tanımak, kaçınılması gereken tehlikeli yırtıcılardan korunmamızı sağlıyordu. Gün ışığındaki değişiklikler, mahsullerin ne zaman ekileceğini ve ne zaman hasat edileceğini gösteriyordu. Yenilecek şeyleri, kaçınılması gereken şeyleri veya denenip yeniden üretilecek şeyleri temsil eden kalıpları tespit etme ve tanıma yeteneği, hayatta kalmak için olumlu geri bildirime sahip bir adaptasyondur.

Tüm canlılar kalıpları tanısa da, bu kalıplara duygusal içerikli sembolik anlamlar yükleyen tek kişi insanlardır. Bu sembolik anlamlar bir algı hatasına yol açarsa apofeni örneği oluşturur. Apofenirastgele desenleri anlamlı yorumlama eğilimidir. Kendini birçok farklı şekilde gösterebilir. Numeroloji de temelde bu algı hatası üzerine kurulmuştur.

Sonuç olarak asal olsun, mükemmel olsun, karmaşık ya da sanal olsun, sayılar kendi başlarına yeterince hayranlık uyandırıcı. Onlara anlam yüklemeye gerek yok. Sayıların, evreni keşfetmemizi ve anlamamızı sağlayan gerçek anlamları zaten var. Yanlış bilgiler vererek para kazanmayı hedefleyenlerden uzak durmak en iyisidir.


Kaynaklar ve ileri okumalar:


Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu