Matematik Öğrenelim

23 Sayısı Gerçekten Gizemli Bir Sayı mıdır?

Basketbol süper starı Michael Jordan, Beat Generation romancısı William Burroughs, komedyen Harpo Marx ve matematikçi John Forbes Nash arasındaki bağlantı nedir? Cevap üçünün de 23 sayısı ile ilgili takıntısı olacaktır.

23 Sayısı Gerçekten Gizemli Bir Sayı mıdır?

Tarih boyunca birçok insanın 23 sayısına özel bir ilgi duyduğu bilinmektedir. İnternette yapacağınız küçük bir araştırma ile “23 Enigma” adlı bir şeye ayrılmış binlerce web sayfasını keşfetmeniz mümkündür. Hatta bu kişiler kendilerini 23rdians biçiminde isimlendirmektedirler.

Anlayacağınız bu sayının bir tür sihirli veya mistik önemi ve / veya gücünün olduğuna dair yaygın bir inanç günümüzde söz konusu olmuş durumda. Neden dersiniz? Yoksa bazı sayıların bizim henüz kavrayamadığımız mistik bir anlamı mı var? Ayrıca neden 23 sayısı?

23 Sayısı Gerçekten Gizemli Bir Sayı mıdır?
Bu numarayı giyen en ünlü kişi ve aynı zamanda bu numarayı giyen ilk gerçek süperstar Michael Jordan’dı. Ancak onun mantığı herhangi bir batıl inanca, tarihi olaylara veya eski Çin öğretilerine dayanmıyordu.

23 Sayısına Olan Takıntının Kaynağı Nedir?

23 Enigma” olarak adlandırılan durum, tüm olayların doğrudan 23 sayısıyla ya da 23’le ilgili olan bir sayıyla bağlantılı olduğu inancıdır. Bu fenomen ilk olarak Yazar William S. Burroughs tarafından kaleme alındı. 1960’larda yayınlanan kitabında anlattığına göre yazar Fas’ın Tanca şehrindeyken İspanya’ya giden bir geminin kaptanı olan Clark’la tanıştı.

23 sayısı

Clark, Burroughs’a 23 yıldır kazasız gidip geldiğini anlattı ve o sohbetin gecesinde de bindiği gemi battı. Aynı gece Burroughs radyoda New York’tan Miami’ye giden 23 sefer sayılı uçağın düştüğünü de duydu. Pilotun adı da geminin kaptanı gibi Clark’tır. ( Yapılan araştırmalarda böyle bir uçağın düştüğüne rastlanmamıştır.)

Evrenin kendisine bir mesaj verdiğine inanmaya başlayan Clark, o günden itibaren 23 sayısını içeren olayları takip etmeye başladı. Yıllar sonra: ” 23 Skidoo” başlıklı kısa bir hikâye yayınladı. O zamandan sonra 23 sayısına olan takıntıyı besleme işi Robert Anton Wilson’a geçti. Bunun neticesinde de “The İlluminatus Trilogy” adlı kitap yayınlandı. Sayıya duyulan ilgi 1998 tarihli Alman filmi 23, ve Jim Carrey’in başrol oynadığı, The 23 adlı filmler ile giderek çoğaldı. Her iki filmde bu sayıya takıntılı ana bir karaktere sahip idi.

23 Sayısı Gerçekten Gizemli Bir Sayı mıdır?
23 filminden bir kare.

23 sayısının gizemine inanan onlarca tarihe geçmiş kişiden bahsedebiliriz ama konuyu uzatmamak adına biz matematikçi örnek seçelim. Nobel ödüllü matematikçi John Forbes Nash‘in 23 sayısına olan takıntısı Sylvia Nasar’ın (2001) biyografisinde belgelenmiştir. Bu arada Nash 23 bilimsel makale yayınladı. Ayrıca garip bir şekilde, 23 Mayıs 2015 tarihinde bir trafik kazasında öldü.

23 Sayısı İle İlgili Örnekler

Konuya çılgınca inananların 23 sayısı ile ilgili verdikleri ilginç örnekler aşağıdaki gibidir.

Tarih boyunca pek çok insan 23 sayısına saplanmış gibi görünüyor. Bu sayı gerçekten belli bir gizem barındırıyor olabilir mi?
  • Charles Darwin Türlerin Kökeni adlı kitabını 1859 yılında yayınladı.( 1 + 8 + 5 + 9 = 23)
  • Hiroşima’ya atom bombası saat 8.15’te (8 + 15 = 23) düştü.
  • 11 Eylül 2001’de yaşanan Amerika’daki terörist saldırıların tarihi tesadüf değildir. ( 9 + 11 + 2 + 0 + 0 + 1=23)
  • Mayalıların dünyanın sonu olarak verdiği tarih 23 Aralık 2012 idi.
  • Sezar suikasta uğradığında 23 kez bıçaklanacaktı.
  • Ortalama insanın fiziksel biyoritmi 23 gündür.
  • İnsanlarda 23 çift kromozom bulunmaktadır.
  • İncil’de 23:23, “Tanrı ne yaptı?” ifadesini içerir. Bu, 1843’te Samuel Morse tarafından telgrafla şifreli olarak gönderilen ilk mesajdır.

Yapacağınız aramalarda bu listenin aslında çok daha uzun olduğunu görebilirsiniz. Biz en iyisi olaya matematiksel olarak bakalım.

  • Roma rakamlarında 23, XXIII şeklindedir. Yani İki “X” ve üç “I”.
  • Eğer 1 sayısı dikkate alınmazsa tam sayılar 2 ve 3 toplama yoluyla başka bir tam sayı oluşturmak için yeterli en küçük sayılardır. (örn: 13= 2 + 2 + 2 + 2 + 2 + 3)
  • Pi sayısının (3,14159) ilk altı basamağının toplamı 23′tür.
  • Olasılık teorisinde, doğum günü paradoksunu hatırlayın. Rastgele 23 kişi arasında, en azından iki kişinin doğum günlerinin aynı olma olasılığı yüzde 50′nin üzerindedir.

23 Sayısında Bir Gizem Var mı?

Aslında cevabımızı elbette biliyorsunuz. Kısaca Hayır! Her bir yıldaki günlerinin yüzde 3,29’unun her ayın 23 ü olmasına rağmen, doğumların, ölümlerin, kazaların ve diğer unutulmaz olayların o günlerde gerçekleşmesi için çok fazla tesadüfe ihtiyaç var. Aslında aranırsa her sayıda bir gizem bulunur.

Önemli olan bir sayıya aşina olmak ve onun izini sürmeye başlamaktır. Biz insanlar tesadüfleri araştırmayı, tesadüflere anlamlar yüklemeyi ve bir sonuca bağlamayı severiz. Bunun sonucunda 13 sayısına uğursuzluğu, 7 sayısının uğuru ve daha akla gelen bir çok sayıya belli anlamları yükleriz. Kısacası bu tip şeylere fazla takılmamak gerekli. Konuyu 23 ile ilgili son bir iddia ile kapatalım. 2/3 =0, 66666…Bilmem anlatabildim mi :)


Kaynaklar ve ileri Okumalar:


Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Sibel Çağlar

Merhabalar. Matematik öğretmeni olarak başladığım hayatıma 2016 yılında kurduğum matematiksel.org web sitesinde içerikler üreterek devam ediyorum. Matematiğin aydınlık yüzünü paylaşıyorum. Amacım matematiğin hayattan kopuk olmadığını kanıtlamaktı. Devamında ekip arkadaşlarımın da dahil olması ile kocaman bir aile olduk. Amacımıza da kısmen ulaştık. Yolumuz daha uzun ama kesinlikle çok keyifli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu