
Bazı insanlara gelecek heyecan ve umut verici görünür. Ancak eğer gelecekte mesleğinizi kaybetme riskiyle karşı karşıya kalacağınızı bilirseniz kendinizi kötü hissedebilirsiniz. Uzun süredir yapay zekanın, kusursuz otomasyon kabiliyeti sayesinde, daha önce insanların yaptığı işlerin çoğunu devraldığını biliyoruz. Bu nedenle bazı mesleklerin geleceğine ilişkin endişeler de artışta.
Bununla birlikte geçmişte ortaya çıkan tüm yenilikçi teknolojiler gibi yapay zekânın da eski mesleklerin bir kısmını tarihe gömerken yeni fırsatlar ve meslekler doğurması da muhtemel. Şu an için bir çoğumuzu mevcut mesleğini değiştirmesi olanaklı olmasa da hali hazırda geleceğini seçmek için yolun başında olan bir çok genç var.
Bu nedenle gelecekte hangi mesleklerin ortadan kalkma riski olduğunu bilmek bu kişilerin doğru kararlar vermesine yardımcı olacaktır. Bu yazıda, önümüzdeki on yılda ve sonraki yıllarda büyük değişikliklerle karşı karşıya kalacak olan bazı kilit endüstrilere ve istihdam sektörlerine bakacağız.

Teknoloji Hangi Meslekleri Gelecekte Tarih Yapacak?
#1 – Müşteri Hizmetleri Temsilcileri
Müşteriler çoğu zaman benzer sorular sorar ve benzer sorunlar yaşar. Bu sorular arasında genellikle teslimat durumu, ödeme onayı, sipariş iptali ve iade durumu gibi şeyler yer alır. Bunları yanıtlamak için yüksek duygusal veya sosyal zekâ gerekmez.
Aslında sık sorulan sorulara otomatik yanıtlar vermek için uzun zamandır yapay zekaya güveniyoruz. Bu sorunları önce bot cevaplamaya çalışıyor, ancak sorunu çözemezse gerçek müşteri hizmetleri temsilcisine yönlendiriyor.
#2 – Kasiyerler ve Satış Elemanları

Hayatının başında bir kasiyer olmayı planlamasa da dönüp dolaşıp kendini kasa başında bulan bir çok kişi var. Ancak kötü haber bu sektörün de çok hızlı bir biçimde değişmesidir. Aslında büyük şehirlerde yaşıyorsanız marketlerde kendi kendinize ödeme yapabileceğiniz tezgahları görmüşsünüzdür.
Sonuçta alışveriş sürecini tamamen otomatikleştirmeye aslında çok yakınız. Çok yakın bir gelecekte, kasiyer robotlar, herhangi bir duygu veya yorgunluk belirtisi göstermeden günün her saatinde çalışabilecekler.
Gelecekte mesleğini kaybetmekle yüzleşmek zorunda olan kişilerden birisi de mağaza satış elemanları olacaktır. Şirketlerin tanıtım ve perakende satış faaliyetleri için satış elemanlarına ihtiyaç duyduğu günler geride kaldı.
Reklamcılık, web’e ve sosyal medyaya kaydı. İnsanlar tüm ihtiyaçlarını sanal mağazalardan karşılamaya başladı. Sonucunda bu sanal mağazalarda da alışveriş veya ödeme sırasında satış elemanının size eşlik etmesi gerekmiyor.
Gıda sektörünün hızla yenilenmesi restoran çalışanlarını da etkileyecektir. Fast food restoranlarında çalışanlar da muhtemelen işini en kolay kaybeden grupta olacaktır.
#3 – Seyahat Acenteleri, Banka Çalışanları, Güvenlik Uzmanları
Günümüzde artık hemen hemen tüm bankacılık işlemlerini çevrimiçi olarak gerçekleştirilebiliyoruz. Atm’den para yatırıp çekiyoruz, kredi işlemlerini online olarak hallediyoruz. Aslında bakarsanız günümüzde bankalar sadece yeni teknolojilere uyum sağlayamamış insanlara hizmet etmek için var.
Aynı şey seyahat endüstrisi için de geçerlidir. Bir seyahat acentesinin yardımı olmadan kendiniz bir uçak bileti satın alabilir ve bir otel odası rezerve edebilirsiniz. Benzer bir durum resepsiyon görevlileri için de geçerlidir.
Bu arada siber güvenlik alanında çalışanların işleri de gelecekte kaybolacak işler arasında. Sonucunda giderek daha fazla dijital veri koruma çözümü geliştiriliyor. Bu da özel güvenlik uzmanlara ve IT çalışanlarına duyulan ihtiyacı azaltıyor.

#4 – Şoförler ve Kuryeler
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nün tahminine göre 5-10 yıl içinde insansız kamyonlar yollarda olacak. Taksiler, şehir içi ulaşım ve özel arabalar da insansız hale gelecek. Gelecekte, trafik kazalarından, ulaşım gecikmelerinden ve insanların şu anda karşı karşıya olduğu diğer sorunlardan kurtulabileceğiz.
Bununla birlikte, arabalar artık sürücüler tarafından kullanılmayacak olsa da, yine de servise ihtiyaçları olacak. Bu nedenle mekanik ve araba otomasyonunda uzman olmak için birkaç on yılınız var.
Günümüzde her ne kadar revaçta olsa da gelecekte kuryeler için de fazla bir iş seçeneği yok gibi gözüküyor. Walmart ve Amazon gibi çok uluslu şirketler, teslimat yapan insanların yerine robotları ve dronları koymak için çalışmalara çoktan başladı.
Dron ile teslimat yavaş yavaş devreye alınıyor olsa da gelecekte kurye hizmetlerini devralacağı kesin. Yapay zekâ, bu şirketlerin tedarik zinciri ve lojistik işlevlerini kolaylaştırmasına da yardımcı oluyor.
#5 – İnşaat Sektörü Çalışanları
Günümüzde 3D teknolojisini kullanarak çok sayıda insanı dahil etmeden 24 saatte bir ev inşa etmek mümkün. Bunun sonucunda yakın zamanda inşaat sektöründe çalışanların da mesleklerini revize etmeleri gerekecek.
Gelecekte Hangi Meslekler Varlığını Sürdürecek

Robotların insanların yerini almayacağı bazı meslekler var. Sağlık, eğitim, kişisel bakım hizmetleri bunlardan bazıları. Modern teknolojiler yalnızca bu mesleklerin gelişmesine ve müşteri deneyiminin iyileştirilmesine katkıda bulunacaktır.
Ancak %100 dijitalleşme ve otomasyonla alakaları şimdilik olmayacaktır. Yani robot öğretmenleri yakın zamanda görmeyeceğiz. Ayrıca kesin olan bir şey var ki yapay zekâ birçok işi ve sektörü ele geçirecek olsa da yeni sektörler ve milyonlarca yeni iş olanağı yaratacak.
İçerik Üreticiler, Gazeteciler, Editörler

Yıllık raporlar oluşturmak ve kontrol etmek için robot gazetecilik hizmetlerinin kullanılması doğaldır. Aslında günümüzde bir çok medya kuruluşu bunu halihazırda yapıyor. Hisse senedi haberleri gibi bazı rutin haberleri artık insanlar değil makinalar yazıyor.
Ancak modern teknolojiler büyük olasılıkla “içerik üretim evrenini” değiştirecek olsa da, yaratıcı meslekler üzerinde neredeyse hiçbir etkisi olmayacaktır. Kariyerinizi içerik üreticisi olarak planlamayı düşünüyorsanız anahtar kelime özgün olmanızdır.
Şu an için hiç bir robot veya program bunu başaramıyor. Aynı şey video prodüksiyonu için de geçerlidir. Birçok güçlü çevrimiçi video yapım programı olsa da süreci bir insan kontrol etmezse, asla kaliteli bir medya ürünü yaratamayacaklardır.
Aynı durum bizler gibi editörler için de geçerlidir. Yapay zekâ teknolojileri yazım hatalarını, intihalleri ve anlatım bozulduklarını bulabilir. Ancak bir editörün amacı sadece bu değildir. Editörler içeriği gözden geçirip düzenlerken hedef kitleyi ve yazının yazılma amacını da göz önünde bulundurur. İçerikteki bilgilerin doğruluğuna dikkat ederler. Bu görevleri ise yalnızca muhakeme becerilerine sahip insanlar başarabilir.

Ayrıca, halkla ilişkiler uzmanları da bir süre daha rahat nefes alacak gibi gözüküyor. Sonucunda farkındalık yaratmak, insanları bir kampanyaya katılmaya teşvik etmek ve para toplamak için insan dokunuşuna ihtiyaçlar vardır. Yapay zekâ teknolojileri ise duygu gerektiren konularda insanla bağlantı kurma becerisinden yoksundur.
Sonuç Olarak;
Önümüzdeki 15 yıl içinde onlarca alanın otomasyon süreci tamamlanacak. Bunun yaşam kalitemizi önemli ölçüde artıracağına şüphe yoktur. Ancak bu durum sizin de fark etmiş olacağınız gibi özellikle hizmet sektöründeki bazı meslekleri tehlikeye atıyor. Dünya Ekonomik Forumu 2025 yılına kadar 75 milyon iş kaybı öngörüyor.
Bunun için bugünden önlem almak, hayata yeni atılan bir gençseniz geleceğe dönük daha emin adımlar atmak, bunun için de eğitimin önemini göz ardı etmemek önemlidir. Ayrıca bu yazımıza da göz atabilirsiniz: Meslek Tercihi Yaparken Holland’ın Teorisini İnceleyebilirsiniz
Kaynaklar ve ileri okumalar:
- Top 7 Professions That Will Disappear Due to the Technology Development; yayınlanma tarihi: 1 Eylül 2021; Bağlantı: https://www.citybiz.co
- Jobs that might not exist in 50 years; yayınlanma tarihi: 21 Ekim 21021; Bağlantı: https://stacker.com/
Matematiksel
Çok güzel ve açıklayıcı bir yazı olmuş, Sibel hanım ellerinize sağlık umarım sizin gibi daha fazla türk bloggerlar görebiliriz.
Bence eksik kalmış. Pilot, vatman, makinist, diyetisyen, özellikle sözel branş öğretmenleri