
Bazı insanlara gelecek heyecan ve umut verici görünür, ancak eğer gelecekte mesleğinizi kaybetme riskiyle karşı karşıya kalacağınızı bilirseniz kendinizi kötü hissedebilirsiniz. Amacımız elbette kendinizi kötü hissetmenizi sağlamak değil. Ancak hali hazırda geleceğini seçmek için yolun başında olan bir çok genç var. Bu nedenle gelecekte hangi mesleklerin ortadan kalkma riski olduğunu bilmek bu kişilerin doğru kararlar vermesine yardımcı olacaktır. Birkaç yıl sonra tekrar yeni bir meslek seçmek zorunda kalmamak için yazıya göz atmanızı öneririz.
Oxford Üniversitesi’nden yapılan bir araştırma, tam veya kısmi otomasyon nedeniyle mesleklerin %45’inin önümüzdeki 10 yıl içinde ortadan kalkacağını ortaya koydu. Bu yazıda, önümüzdeki on yılda ve sonraki yıllarda büyük değişikliklerle karşı karşıya kalacak olan bazı kilit endüstrilere ve istihdam sektörlerine bakacağız.
Teknoloji Hangi Meslekleri Gelecekte Tarih Yapacak?
#1 – İçerik Üreticiler, Gazeteciler, Editörler
Yakın zamanda içerik yazma ve düzenleme işlevlerinin bilgisayar programları tarafından yapılması bekleniyor. Örneğin, Bloomberg bu konuda başlangıç yaptı bile. Hisse senedi haberleri gibi bazı rutin haberleri artık insanlar değil makinalar yazıyor.
Başka bir örnek, yıllık raporlar oluşturmak ve kontrol etmek için robot gazetecilerin hizmetlerini kullanan Forbes dergisidir. Bunun gibi pek çok örnek var. Yani okuduğunuz yazıları insanlar yazmayacak.
Ancak küçük bir hatırlatma yapalım. Modern teknolojiler büyük olasılıkla “içerik üretim evrenini” değiştirecek olsa da, yaratıcı meslekler üzerinde neredeyse hiçbir etkisi olmayacaktır. Kariyerinizi içerik üreticisi olarak planlamayı düşünüyorsanız anahtar kelime özgün olmanızdır. Şu an için hiç bir robot veya program bunu başaramıyor. Aynı şey video prodüksiyonu için de geçerlidir. Birçok güçlü çevrimiçi video yapım programı olsa da süreci bir insan kontrol etmezse, asla kaliteli bir medya ürünü yaratamayacaklardır.
#2 – Kasiyerler ve Garsonlar
Bir çok kişi hayatının başında bir kasiyer olmayı planlamasa da dönüp dolaşıp kendini kasa başında bulan bir çok kişi var. Ancak kötü haber bu sektörün çok hızlı bir biçimde değişmesi. Aslında büyük şehirlerde yaşıyorsanız marketlerde kendi kendinize ödeme yapabileceğiniz tezgahları görmüşsünüzdür. Sonuçta alışveriş sürecini tamamen otomatikleştirmeye aslında çok yakınız. Çok yakın bir gelecekte, kasiyer robotlar, herhangi bir duygu veya yorgunluk belirtisi göstermeden günün her saatinde çalışabilecekler.
Gıda sektörünün hızla yenilenmesi restoran çalışanlarını da etkileyecektir. Fast food restoranlarında çalışanlar muhtemelen işini en kolay kaybeden grupta olacaktır.

#3 – Seyahat Acenteleri, Banka Çalışanları, Güvenlik Uzmanları
Günümüzde artık hemen hemen tüm bankacılık işlemlerini çevrimiçi olarak gerçekleştirilebiliyoruz. Atm’den para yatırıp çekiyoruz, kredi işlemlerini online olarak hallediyoruz. Aslında bakarsanız günümüzde bankalar sadece yeni teknolojilere uyum sağlayamamış insanlara hizmet etmek için var. Aynı şey seyahat endüstrisi için de geçerlidir. Bir seyahat acentesinin yardımı olmadan kendiniz bir uçak bileti satın alabilir ve bir otel odası rezerve edebilirsiniz.
Bu arada siber güvenlik alanında çalışanların işleri de gelecekte kaybolacak işler arasında. Sonucunda giderek daha fazla dijital veri koruma çözümü geliştiriliyor. Bu da özel güvenlik uzmanlara ve IT çalışanlarına duyulan ihtiyacı azaltıyor.
#4 – Şoförler
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nün tahminine göre 5-10 yıl içinde insansız kamyonlar yollarda olacak. Taksiler, şehir içi ulaşım ve özel arabalar da insansız hale gelecek. Gelecekte, trafik kazalarından, ulaşım gecikmelerinden ve insanların şu anda karşı karşıya olduğu diğer sorunlardan kurtulabileceğiz. Bununla birlikte, arabalar artık sürücüler tarafından kullanılmayacak olsa da, yine de servise ihtiyaçları olacak. Bu nedenle mekanik ve araba otomasyonunda uzman olmak için birkaç on yılınız var.
#5 – İnşaat Sektörü Çalışanları
Günümüzde 3D teknolojisini kullanarak çok sayıda insanı dahil etmeden 24 saatte bir ev inşa etmek mümkün. Bunun sonucunda yakın zamanda inşaat sektöründe çalışanların da mesleklerini revize etmeleri gerekecek.

Gelecekte Hangi Meslekler Varlığını Sürdürecek
Robotların insanların yerini almayacağı bazı meslekler var. Sağlık, eğitim, kişisel bakım hizmetleri bunlardan bazıları. Modern teknolojiler yalnızca bu mesleklerin gelişmesine ve müşteri deneyiminin iyileştirilmesine katkıda bulunacaktır. Ancak %100 dijitalleşme ve otomasyonla alakaları şimdilik olmayacaktır. Yani robot öğretmenleri yakın zamanda görmeyeceğiz.
Önümüzdeki 15 yıl içinde onlarca alanın otomasyon süreci tamamlanacak. Bunun yaşam kalitemizi önemli ölçüde artıracağına şüphe yoktur. Ancak bu durum sizin de fark etmiş olacağınız gibi özellikle hizmet sektöründeki bazı meslekleri tehlikeye atıyor. Dünya Ekonomik Forumu 2025 yılına kadar 75 milyon iş kaybı öngörüyor. Bunun için bugünden önlem almak, hayata yeni atılan bir gençseniz geleceğe dönük daha emin adımlar atmak, bunun için de eğitimin önemini göz ardı etmemek önemlidir. Ayrıca bu yazımıza da göz atabilirsiniz: Meslek Tercihi Yaparken Holland’ın Teorisini İnceleyebilirsiniz
Kaynaklar ve ileri okumalar:
- Top 7 Professions That Will Disappear Due to the Technology Development; yayınlanma tarihi: 1 Eylül 2021; Bağlantı: https://www.citybiz.co
- Jobs that might not exist in 50 years; yayınlanma tarihi: 21 Ekim 21021; Bağlantı: https://stacker.com/
Size Bir Mesajımız Var!
Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.
Matematiksel
Çok güzel ve açıklayıcı bir yazı olmuş, Sibel hanım ellerinize sağlık umarım sizin gibi daha fazla türk bloggerlar görebiliriz.