Mühendislik ve Teknoloji

Cicada 3301: İnternetin En Zor Ve En Gizemli Bulmacası

Şifreler, komplolar, gizli topluluklar. Hepimiz gizemi severiz. Bu yüzden Cicada 3301’e bu kadar yoğun ilgi vardı.

Cicada 3301:

4 Ocak 2012’de, 4chan’de bir kullanıcı aşağıda gördüğünüz fotoğrafı sitenin rastgele paylaşımlar bölümünde paylaştı. Kimliği bilinmeyen, 3301 takma adını kullanan bu kişi, diğer kullanıcılara bu fotoğrafın içinde bulunan gizli bir mesajı bulmaları için meydan okudu.

Fotoğrafın paylaşımından dakikalar sonra, bir kullanıcı dosyayı bir metin düzenleyici kullanarak açmanız halinde okunabilen bir dizi yazı bulabileceğinizi keşfetti. Bunun sonucunda da internetin en zor bulmacası “ Cicada Yani Ağustosböceği 3301” adıyla doğdu.

Cicada 3301: İnternetin En Zor Ve En Gizemli Bulmacası
Cicada 3301 tarafından yayınlanan ve kriptograflar arasında bulmacaları süreleri dolmadan bitirmek için dünya çapında bir yarışı ateşleyen bir dizi mesajın ilki. “Oldukça zeki kişiler arıyoruz. Ve onları bulmak için bir test hazırladık. Bu görselin içine gizlenmiş gizli bir mesaj var. Mesajı çözerseniz, bizi bulmaya giden yola girmiş olacaksınız. Bu bilmeceyi çözebilecek birkaç kişiyle tanışmak için sabırsızlanıyoruz. İyi şanslar.”

Cicada 3301 İmzalı İlk Bulmaca

Yazının içinde bir şifre vardı. Ancak bu şifrenin çözülmesi için kriptografi üzerinde derin bir bilgi birikimi gerekiyordu. Bulmaca bir ay kadar internette dolaştı. Ama kimse ne olup bittiğini tam olarak bilmiyordu. Kısa süre sonra, bu işin arkasında gizli bir topluluk veya istihbarat ajansının olduğu hakkında dedikodular dönmeye başladı. Sonucunda Joel Eriksson bu şifreyi çözen kişilerden biri olmayı başardı.

Cicada 3301: İnternetin En Zor Ve En Gizemli Bulmacası

Bu şifre deşifre edilince de, yukarıda gördüğünüz ördek fotoğrafına giden bir link ortaya çıkmıştı. Bu fotoğrafta var olan bir başka şifre çözülünce de, bir kitap hakkında bilgiler içeren bir bağlantıya yönlendiriyordu. Bu kitapta var olan gizli koddan ise bir telefon numarası çıktı. Bu numarayı aradığınız zaman da bir mesaja ulaşıyordunuz.

“Harika, iyi bir iş başardınız. Orijinal final.jpg görüntüsüyle bağlantısı olan üç tane asal sayı var, 3301 de bunlardan birisi. Diğer ikisini sizin bulmanız gerekecek. Sonraki adıma geçmek için bu üç rakamı çarpıp sonuna da .com ekleyeceksiniz. İyi şanslar, güle güle.”

Cicada 3301 Tarafından Yayınlanan İlk Bulmaca Bir Ayda Çözülecekti

Cicada 3301: İnternetin En Zor Ve En Gizemli Bulmacası

Joel Eriksson hesabı yaptıktan sonra, kendisine belirli bir zamanda geri gelmesini söyleyen bir URL’ye ulaştı. Sonrasında kayıtta bahsedilen iki numaranın orijinal görüntünün boyutları olduğu ortaya çıktı. Bu web sitesinde de bir geri sayım, bir de bir ağustosböceği görüntüsü mevcuttu. Geri sayım sıfıra ulaşınca, sayfa kendini bir dizi koordinatlar ile güncelledi. Koordinatlar İspanya, Rusya, Amerika, Fransa, Japonya ve Polonya da dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki ülkelerdeki telefon direklerinin GPS koordinatları idi.

Tabii ki, tüm dünyayı dolaşmak ve kodları aramak mümkün olamazdı. Bu nedenle de Cicada bulmacaları üzerinde çalışanlar yardımlaşmak zorunda kaldı. Görünüşe göre, GPS koordinatları, içinde gizli metin olan başka iki görüntüye yol açan QR kodları veriyordu.  

Cicada 3301: İnternetin En Zor Ve En Gizemli Bulmacası

Ancak sonrasında kimsenin tahmin etmediği bir gelişme oldu. Anlaşılan Cicada 3301 yardımlaşmaya çok da sıcak bakmıyordu. Websitesi “Biz en iyileri istiyoruz, takipçileri değil.” biçiminde bir mesaj bırakarak kapandı. Bir aylık bir sessizlikten sonra da yeni bir görsel ile bulmacanın sona erdiği duyurulacaktı. Ancak tüm bunların ne amaçla yapıldığı sorusu ise cevapsız kalmıştı.

Bir Yıl Sonra İkinci Bulmaca Ortaya Çıkacaktı

İlkinden tam bir yıl bir gün sonra paylaşılan ikinci bir bulmaca büyük bir heyecana sebep oldu. İkinci bulmaca ilkine oldukça benzemekteydi. Görüntü bir mesaj ortaya çıkardı, mesaj bir kitaba işaret etti, kitap bir linke götürdü ve bulmaca teker teker çözülmeye başladı. Sonucunda ilk bulmacadaki gibi, ikinci bulmaca da bazı koordinatların ortaya çıkmasıyla katılımcıları poster arayışı için sokaklara çıkardı. Bu sefer, dört farklı ülkede sekiz poster vardı. Sonucunda yine bir grup bulmacanın gizli final bölümüne alınmıştı. Ancak ikinci bulmaca Cicada’dan gelen bir mesajla sona ermedi. Cicada ortalıktan kayboldu.

Cicada 3301 Üçüncü Bir Bulmaca Yayınladı

Merhaba, Yol boş yatıyor; Liber Primus yoldur, Sözü harita, anlamı yol ve sayıları yön.
Arayın ve bulunacaksınız.İyi şanslar. Yanlış yollara dikkat edin.

2014’ün başında, üçüncü raunt için vakit gelmişti. Yine, görüntü bir mesaj ortaya çıkardı, mesaj bir kitaba götürdü, kitap bir link üretti. Her şey öncekiler ile aynı ilerliyordu. Ama bu sefer, bulmaca ilginç bir kitabın etrafında ilerliyordu. Kitabın adı Liber Primus’tu. Kitap büyük çoğunlukla ilk Çağ Orta Asya toplumları, Etrüskler, Macarlar ve vaktiyle Kuzey Avrupa ülkelerinde yaşayanlar tarafından kullanılmış bir yazı sistemi olan runik yazılar ile yazılmıştı.

Ancak aslında kitap kodlardan oluşuyordu. Mesela, kitabın bir sayfası kullanıcılara deep web’de bir websitesini aramalarını teşvik ediyordu. Ancak bu websitesi hala bulunamadı. 74 sayfadan 58 sayfa hala çözülmedi. Bu Cicada’nın son bulmacası oldu. Cicada 3301 2016’da ilerlemenin tek yolunun kitabı tercüme etmek olduğunu bildiren başka bir gönderi yayınladı

Cicada 3301 Kimdi Ya da Neydi?

Bilmiyoruz ve dünyada çok az insan biliyor. Peki, ama, seçilenlere ne oldu? Neden bu seçilen azınlıktan hiçbir şey duymadık? Aslında, duyduk. Sadece gerçek bir finalist ile bir taklitçiyi ayırt etmek imkansız. 2015 yılında Rolling Stone ile yapılan bir röportajda, ilk bulmacanın iki kazananı final bölümünden sonra yaşananları aktardı.

Buna göre Cicada 3301’ın güvenlik, gizlilik ve sansürleme konusunda benzer fikirlere sahip olan birkaç arkadaş tarafından kurulmuştu. Amaç bir ekip olarak çalışarak bu ideoloji ile uyuşan yazılımlar geliştirmekti. Ancak zaman içinde, bu gizli topluluk bir anda merkezi olmayan uluslararası bir organizasyona dönüşecekti.

Cicada 3301’in bulmacaları asal sayıların bilgisayar meraklısı düzeyinde anlaşılmasını gerektirir. Hem ağustosböceklerinin yaşam döngüsü hem de 3301 sayısı matematiğin bu özel alanıyla bağlantılıdır.

Ama bulmaca çözmenin cazibesi olmayınca, yeni gelenlerin hevesi kayboldu. 2012’nin sonunda bir tanesi hariç hepsi çoktan gitmişti ve birkaç ay sonra site de gitmişti. Cicada’dan bir süre haber alınmaması bu nedeniyleydi. Marcus Wanner adındaki iki kazanandan biri, daha sonra Nox Populi adlı bir YouTuber’ın videosunda da yer aldı. Daha da fazlası, Nox Populi da kendisinin ikinci bulmacanın kazananlarından biri olduğunu söylüyordu.

Nox Populi onların güçlü kriptografi ve gizliliğe önem veren teknolojilerin kullanımını savunan ufak bir aktivist grup olduklarını düşünüyor. Cicada son halka açık mesajını Nisan 2017’de yayınladı. O günden bugüne de gizem devam ediyor. Yazımızın bitiminde göz atmak isterseniz: Kryptos, Çözülemeyen Şifreli Mesajlar Barındıran Bir CIA Heykeli


Kaynaklar ve ileri okumalar

Matematiksel

Batuhan Erdik

Grafik tasarımcısı ve bilgisayar meraklısı...

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir