Mühendislik

Sanal Olarak Gezebileceğiniz 10 Bilim ve Teknoloji Müzesi

Oturduğunuz yerden dünyadaki en iyi bilim ve teknoloji müzelerinden bazılarını ziyaret edin.

Müzeler bilimin ve anlayışın kaleleridir fakat tüm bilim müzeleri doğal olarak bir değildir. Bazı müzeler büyüklükleri ile bazıları ise sergilerinin kalitesi ile diğerlerinden ayrılırlar. Neyse ki dijital bir dünyada yaşıyoruz. Bu sayede bu müzelerin birçoğunu günümüzde sanal turlar yardımıyla da ziyaret etmek mümkün. En kısa zamanda koridorlarında dolaşmak isteyeceğiniz bu müzelerden bazılarına göz atalım.

Doğa Tarihi Müzesi – İngiltere

Doğa Tarihi Müzesi - Londra, İngiltere

Londra´da bulunmakta olan Doğa Tarihi Müzesi dünyadaki en iyi bilim müzelerinden biri. İsminden de anlaşılacağı üzere müzedeki sergiler doğa tarihi üzerine yoğunlaşmış durumdadır. Bu müzede çeşitli hayvanlar, bitkiler, insan biyolojisi, mineraller ve doğal kaynaklar hakkında bilgilere erişmeniz olasıdır.

İlk kez 1881´de hizmet vermeye başlayan müze yılda 5 milyon ziyaretçi ağırlıyordu. Sonucunda doğa tarihiyle ilgili her şeyi seviyorsanız, bu müzeyi sanal bir tur ile gezmek isteyebilirsiniz. Müzeyi ziyaret etmek için bu bağlantıyı kullanabilirsiniz.

Galileo Müzesi – İtalya

Galileo Müzesi (İtalyanca: Museo Galileo), eski adıyla Enstitü ve Bilim Tarihi Müzesi İtalya’nın Floransa şehrinde bulunan bir müze. Bu müze 1972 yılında Floransa Üniversitesi tarafından kurulmuştur. Müzede bilimin gelişimine yön veren bir çok eser sergilenmektedir. Ayrıca bu müze, bilim tarihinin en önemli süreçlerinin bazılarına ev sahipliği yapıyor.

15. ve 19. yüzyıl arasındaki bilimsel gelişmeleri konu alan Galileo Müzesi, steteskoplar, büyük küreler, bilimsel ölçüm cihazları pusula ve teleskop gibi bilimsel aygıtların örneklerinin bulunduğu eşsiz bir yer. Müzede aynı zamanda İtalyan astronom, fizikçi, matematikçi, filozof ve bilimsel yöntemin öncülerinden Galileo Galilei’nin orijinal aletlerini de görmek mümkün. Sanal tur için bu bağlantıyı kullanabilirsiniz.

 Mines of Mercury – Maden Müzesi – İtalya

Müzeden bir görüntü

Madenler ve madencilik tarihi ile ilgilenenlerin keyif alacağı bir müze İtalya Santa Fiora’da bulunan Mines of Mercury müzesidir. Müze, mineraller, nesneler ve çalışma aletleriyle döşenmiş altı odaya ve bulunduğu Amiata Dağı’ndaki maden dünyasıyla ilgili bir dizi tarihi, teknik, antropolojik ve sosyal temayı gösteren yirmi iki panele ayrılmış durumda.

The National Museum of Computing – İngiltere

Bilgisayar tarihi ile ilgileniyorsanız, Ulusal Bilgi İşlem Müzesi’nin sanal turuna katılmak isteyeceksiniz. Müze, dünyanın en büyük çalışan bilgisayar koleksiyonuna ev sahipliği yapıyor. Ayrıca dünyayı değiştiren bu teknolojinin 1940’lardan günümüze tarihini takip ediyor.

Deutches Museum – Almanya

Deutches Museum

Almanya’daki Deutches Museum dünyanın en büyük bilim ve teknoloji müzesi. Esasen müze Isar nehrinde kendine ait olan bir ada üzerinde bulunuyor. Bu nedenle de görülmesi gereken yerlerden biri olarak öne çıkıyor. 50’den fazla bilim dalından 28000’in üzerinde obje müzede sergileniyor. Tüm sergiler görülmeye değer olmakla birlikte öne çıkan sergilerden biri İspanya’daki Altamira Mağarası’nın yeniden yapımına dair olan. Sonucunda görsel olarak çok özel ve büyüleyici bir tecrübe ziyaretçileri bekliyor.

Bilim Müzesi – İngiltere

Bilim Müzesi – Londra

2017 yılında 160. yıldönümünü kutlayan Londra Bilim Müzesi’nde; aralarında dünyanın ilk buhar makinesi, ilk buharlı lokomotif ve ilk daktilo gibi antikaların yer aldığı 300 binden fazla obje var. Ayrıca bu müzeyi özel kılan özelliği, merkezin bilim-sanat ortaklığı başlığı altında pek çok etkinlik etkinliklere imza atması. Müze yılda 3,3 milyon kişiyi çekmesine rağmen halen ücretsiz. Ayrıca yalnızca bazı geçici sergiler için para talep ediliyor.

Smithsonian Enstitüsü Ulusal Doğa Tarihi Müzesi – ABD

ABD hükümeti tarafından yönetilen tek müze olma unvanına sahip Smithsonian Enstitüsü, dünyanın en etkileyici müzelerinden biri olarak kabul edilmektedir. 137 milyondan fazla esere ev sahipliği yapan müzenin ilgi alanları arasında ise bilim, teknik, sanat, kültür ve tarih başta olmak üzere insan, doğa ve teknoloji konuları var.

Ayrıca dünyanın en çok ziyaretçi çeken müzelerinden biri olan Smithsonian Enstitüsü’nü, yılda ortalama 7 milyon insan ziyaret ediyor. Burası ayrıca, ABD genelinde bazı önemli global toplantılar için de bu müzenin ilgili sempozyum odaları kullanılıyor. Bu bağlantıdan inceleyebilirsiniz.

Ontario Bilim Merkezi – Kanada

Ontario Bilim Merkezi

Ontario Bilim Merkezi 1969 yılında açıldı. Burada jeolojiden insan anatomisine, astronomiden iletişim teknolojilerine birçok konuyu ele alıyor. Toronto’da turizmin ön plana çıkan unsurlarından olan müze kuruluşundan itibaren 52 milyondan fazla kişiyi ağırladı. Müzeyi tamamen gezemeseniz de interaktif uygulamalara dahil olabilirsiniz.

Langley Araştırma Merkezi, NASA

Virginia’da bulunan Langley Araştırma Merkezi, NASA’nın saha merkezlerinin en eskisidir. Üstelik, Langley ve Glenn Araştırma Merkezi, tesislerini sanal turlar aracılığı ile gezebiliyorsunuz. Bu turlarla, tarihin en önemli teknolojik icatlarından bazılarını evinizden hiç ayrılmadan görebilirsiniz. Ayrıca Houston’daki Uzay Merkezi sanal turlar, artırılmış gerçeklik deneyimi ve uzay keşfiyle ilgili videolar sağlayan harika bir uygulama sunuyor.

Boston Bilim Müzesi

1830’da kurulan Yıllık ortalama 1,5 milyon kadar turist çeken Boston Museum of Science, barındırdığı 700’den fazla etkileşimli sunum ile ilgi çeker. Dijital sergiler, videolar ve sesli sunumlar üretmede uzun bir lider olma geçmişi var olan bu müzenin sanal turları da bu nedenle oldukça ilgi çekici. Göz atmak isterseniz bu bağlantıyı kullanabilirsiniz.


Kaynak: 11+ Science and Tech Museums You Can Tour Virtually. Yayınlanma tarihi: 1 Nisan 2021; Bağlantı: https://interestingengineering.com/


Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Deniz Karagöz

Hukuk eğitimi almış olmama rağmen matematik her zaman ilgimi çeken bir bilim olmuştur. Matematiksel.org bana bu ilgimi üretkenliğe çevirme şansı veren kaliteli bir ortam. Bu yüzden gerek çevirilerim gerekse yazılarımla katkıda bulunabilmek benim için oldukça anlamlı. Aynı zamanda buradan beslenerek öğrenmeye de devam ediyorum. İyi okumalar

İlgili Yazılar

Bir Yorum

  1. Çok güzel bir yazı olmuş, bana çok yardımcı oldu. Teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir