Fizik

Nikola Tesla Neden 3,6 ve 9 Sayılarına Takıntılıydı?

Bir çok kişinin kahramanı olan Nikola Tesla, dahi bir mucit ve bilim insanıydı. Katkılarının modern dünyamız üzerinde muazzam bir etkileri oldu. Ancak olağanüstü dehasının yanında bazı ilginç takıntıları da vardı. Özellikle bazı sayılar onun için ayrı bir öneme sahipti. Bu sayılar 3, 6 ve 9 idi.

nikola tesla-min

Kendisi dünyanın 3, 6 ve 9 sayısının önemini bilmesini istiyor, bunların son derece önemli sayılar olduğunu iddia ediyor ve hatta bu sayıları anlamamız durumunda evrenin anahtarına sahip olacağımızı söylüyordu. Yaşamı boyunca, çalışmalarında çeşitli kavramları temsil etmek için bu sayıları kullandı.

Bu rakamlara olan takıntısına neyin ilham verdiğini tam olarak bilemesek de, onun hayatında ve araştırmalarında önemli bir rol oynadıkları açıktır. Peki ama bu sayılar neden özeldir?

nikola tesla 3 6 9
Nikola Tesla sayılara takıntılıydı ama özellikle 3, 6 ve 9 sayılarına. Tesla, hesaplamalarının bir parçası olarak bu sayıları kullanarak evrenin sırlarını çözebileceğine inanıyordu.

Tesla’nın Hayatını 3, 6 ve 9 Sayısı Nasıl Etkiledi?

Tesla’nın 3 6 9 takıntısı, üç rakamına olan takıntısı ile başladı. Tesla bu nedenle bir binaya girmeden önce muhakkak binanın etrafında 3 kez gezinirdi. Kalacağı otellerin oda numaralarının 3 ile bölünebilmesine dikkat ederdi. Deneyler yaparken genellikle 9 voltun katlarını kullanırdı. Ayrıca deneyler yaparken sık sık 3 ve 6 sayılarını bir araya getirdi.

Çalışmaları esnasında sıklıkla üç sayısını bir sistemin girdi, işlem ve çıktı biçimindeki üç bileşenini sembolize etmek için kullandı. Tesla’nın bu sayılara olan ilgisi, onu enerji transferi ile ilgili matematiksel denklemleri keşfetmeye yöneltti. Bu denklemler arasındaki korelasyonu anlayarak, belirli enerjileri kontrol edebileceğini düşünüyordu. Aralarında bir bağ bulmaya çalıştığı üçlü ise “enerji, frekans ve titreşim” biçimindeydi.

Nikola Tesla Neden 3,6 ve 9 Sayılarına Takıntılıydı?
Tesla’nın en etkileyici başarılarından biri, 1887’de alternatif akım motorunun icadıydı. Bu motor, kutup sayısı (3), frekans (6) ve voltaj (9) olmak üzere çeşitli faktörleri kullanan matematiksel bir denkleme dayanıyordu. Diğer mucitler daha önce iki kutuplu veya iki fazlı sistemli motorlar yaratırken Tesla, verimli bir üç fazlı sistem oluşturmak için bu unsurları bir araya getirmeyi başardı. Muhtemelen sadece bir tesadüftü ancak sonuç etkileyiciydi.

Matematiksel önemine ek olarak Tesla, bu sayılarla maneviyatı da birleştirmişti. Bu sayıların, hem insanlar hem de makineler için iyileştirme potansiyeline sahip olduklarını düşünüyordu.

Tesla Bu Üç Sayıdan Neden Bu Kadar Etkilendi?

Nikola Tesla‘nın bu sayılara neden bu kadar ilgi duyduğunun tam sebebini asla bilemesek de görünüşte takıntısının nedeni ruhani gibi gözüküyor. Sayıların gücüne dayanan eski bir kehanet biçimi olan numerolojide 3, 6 ve 9 ruhsal büyümeyi temsil eder. Astrolojiye çok benzeyen numeroloji doğum gününüzün kişiliğiniz hakkında önemli bir şey söylediğini savunur. Daha genel olarak, numeroloji taraftarları, sayıların ve aralarındaki ilişkilerin mistik ve anlamlı olduğuna inanırlar. Bazı insanlar bunların geleceği tahmin etmek için kullanılabileceğini düşünür.

Pisagor numeroloji tablosu, hangi harflerin hangi sayılara çevrildiğini gösterir

Nümerologlara göre, dünyadaki her şey sayısal kalıplara bağlıdır. Bu kalıplar da, sayıların doğal titreşimlerinden gelir. Sayıların kendilerine özgü titreşimleri de onlara bazı özellikler verir. Bu kişiler sayılarla yaptığı çalışmalarla, evrendeki gizli yasa ve ilkeleri keşfetmeyi amaçlar. Tesla’nın da bu görüşü paylaşıyor olması olasıdır.

Ayrıca, 3, 6 ve 9 sayılarının sembolik önemi sadece Tesla için önemli değildir. Bu sayıların tarih boyunca çeşitli kültürlerde uyum ve dengeyi temsil eder. Örneğin Çin felsefesinde 3 enerji ile ilişkilendirilirken, 6 uyumu ve 9 entelektüel cesareti sembolize eder.

Nikola Tesla Neden 3,6 ve 9 Sayılarına Takıntılıydı?
Tesla’nın kablosuz elektrik üretimi için kurduğu Wardenclyffe Kulesi üzerindeki çalışmaları sonuca vardırılamadı. Ancak Tesla’nın kablosuz enerji iletimi çalışmaları ve alternatif akım buluşu, günümüzü boylu boyunca etkilemeye devam ediyor.

Tam olarak hangi nedenle bu sayılara bağlı olduğunu bilmesek de Tesla’nın bu sayılara ilgisinin Mısır piramitlerinin yapı ile de ilgili olduğu düşünülmektedir. Hatta kendisinin piramitleri inceledikten sonra, onlardan ilham alarak Tesla Kulesi’ni inşa ettiği de söylenir.

3, 6 ve 9 İle Mısır Piramitlerinin İlgisi Nedir?

Tesla, piramitlerin şekillerinin değil konumlarının asıl güçlerini belirlediğini düşünüyordu. Bu nedenle Tesla, Colorado Springs kasabasında Tesla Deney İstasyonu’nu ve ABD’nin doğu kıyısında Wardenclyffe Kulesi’ni (diğer adıyla Tesla Kulesi) kurdu. Bu iki yapının da inşa edildiği yerler, Dünya’nın eliptik yörüngesi ve ekvator arasındaki ilişkiyle ilgili olarak, Giza Piramiti’nin inşa edildiği düşünülen sözde yasalara göre seçildi.

Bahsi geçen bu fikir günümüzde Orion korelasyon teorisi olarak bilinmektedir. Bu teori, Mısır’daki Giza piramit kompleksinin en büyük üç piramidi ile Orion takımyıldızı arasında bir korelasyon olduğunu öne sürer.

Nikola Tesla Neden 3,6 ve 9 Sayılarına Takıntılıydı?
Kahire’nin dışındaki bu ünlü site, Büyük Sfenks ve üç ana piramidi içerir: Menkaure Piramidi, Khafre Piramidi ve Büyük Giza Piramidi. Bazı araştırmacılar Giza piramitlerinin yıldızlarla aynı hizada inşa edildiğini öne sürüyor.

Piramitlerin yıldızlarla bağlantısı hakkındaki teoriler çok eskilere dayanmaktadır. Ancak 1980’lerde Robert Bauval adlı bir araştırmacı, konuya tekrar dikkat çekti. Bu fikir, 1995 yılında New York Times’ın en çok satan kitabı The Orion Mystery’ sayesinde yaygınlaştı. Kendisi kitabında, Orion takımyıldızının tüm piramitlerin yapımını yönettiğini iddia etti. Onun fikri “Orion korelasyon teorisi” olarak bilinmeye başladı.

Bu fikir günümüzde arkeolojide uç bir fikir olarak kabul ediliyor. Piramitler, MÖ 2500 civarında inşa edildi. Bu nedenle, herhangi bir göksel hizalanma, yaklaşık 4500 yıl önce göklerin nasıl göründüğüyle eşleşmek zorundadır. Ayrıca kasıtlı bir ilişkiyi kanıtlayacak tarihi kaynaklarda hiçbir kanıt yoktur. Araştırmacılar, bu teoriye inananların pareidolia’ya yenik düştüklerini söylüyorlar. Pareidolia hiçbir kalıp olmadığında bile, nesnelerde şekiller, desenler ve anlam görme eğilimimizdir.

Nikola Tesla Neden 3,6 ve 9 Sayılarına Takıntılıydı?
Nikola Tesla’nın 3,6,9 Piramidi 

Sonuç Olarak;

Tesla’nın tam olarak ne düşündüğünü elbette bilimeyiz. Ancak günümüzde yaşasaydı bu tip iddialara olumlu bakma ihtimalinin çok yüksek olduğunu hayat hikayesini inceleyen herkes kabul edecektir. 3 büyük ve 3 küçük yani toplam 6 piramit onun düşüncelerini şekillendirmiş olabilir. Ayrıca bu sayıların Tesla’nın tutkusu enerji ile de sözde bir ilişkisi vardır.

Tesla ilginç bir insandı ve ilginç düşüncelere sahipti. Bu yazıda ele aldığımız düşüncelerinin çoğu modern bilim tarafından kabul görmez. Ancak yine de bu düşüncelere inanmış olması onun itibarını zedelemeyecektir.


Kaynaklar ve ileri okumalar:


Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Sibel Çağlar

Merhabalar. Matematik öğretmeni olarak başladığım hayatıma 2016 yılında kurduğum matematiksel.org web sitesinde içerikler üreterek devam ediyorum. Matematiğin aydınlık yüzünü paylaşıyorum. Amacım matematiğin hayattan kopuk olmadığını kanıtlamaktı. Devamında ekip arkadaşlarımın da dahil olması ile kocaman bir aile olduk. Amacımıza da kısmen ulaştık. Yolumuz daha uzun ama kesinlikle çok keyifli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu