Null Island: Aslında Var Olmayan Ancak En Çok Ziyaret Edilen Ada

Okuduğumuz kitaplarda, izlediğimiz filmlerde karşımıza bir çok hayali ada çıkar. Jurassic Park’tan Isla Nublar, Harry Potter serisinden Azkaban, H.G. Wells’in hikayelerinden Doctor Moreau Adası bunlara örnektir. Atlantik Okyanusu’nda Gine Körfezi’nde, Batı Afrika kıyılarından yaklaşık 600 km uzaklıkta yer alan Null Island yani Null Adası da başka bir hayali adadır. Ancak bu ada önceki örneklerden biraz daha farklıdır.

Null Island, Dünya yüzeyinde sıfır derece enlem ve sıfır derece boylamda, yani ana meridyen ile ekvatorun kesiştiği noktadır.

Diğer örnek verdiğimiz adalar yazarların hayal gücünün bir yan ürünüdür. Sonuçta bu hayali adaların herhangi bir koordinatı bulunmamaktadır. Oysa ki bu durum Null Island için geçerli değildir. Bu ada veri tabanlarında yer almaktadır.

Ancak bir gemiye binip bu adanın belirtilen koordinatlarına yolculuk yaparsanız göreceğiniz tek şey, uçsuz bucaksız okyanusun içinde suda inip çıkan yalnız bir şamandıra olacaktır. Ancak yine de bu nokta, dijital coğrafi veriler söz konusu olduğunda, Dünya üzerinde en çok ziyaret edilen yerlerden biri olarak kabul edilir. Üstelik bu ilginç nokta, görünüşte pek bir işe yaramasa da, aslında çok önemli bir amaca hizmet eder.

Null Island
Bu şamandıra deniz tabanına bir kabloyla sabitleniyor ve her zaman sıcaklık ve rüzgar hızını ölçüyor.

Null Island Aslında Nedir?

Null Adası, sıfır derece enlem ve sıfır derece boylamdaki konumdur, yani başlangıç ​​meridyeni ile ekvatorun kesiştiği yerdir. Bu ad genellikle haritalama yazılımında, yanlışlıkla 0,0 koordinatları atanan veritabanı girişlerini bulmaya ve düzeltmeye yardımcı olmak için bir yer tutucu olarak kullanılır

Kutuplara eşit uzaklıktaki Ekvator bize kuzey ve güney yarımküreleri verir. Dünyayı doğu ve batı yarımkürelere bölen Greenwich meridyeni ise daha keyfi bir çizgidir. Burası 1884 yılında gerçekleşen uluslararası bir konferans esnasında, Greenwich Gözlemevi’nin konumu göz önüne alınarak seçilmiştir. Gözlemevi 1950’lerde Doğu Sussex’e taşınsa da, başlangıç ​​meridyeni o günden bugüne değişmeden varlığını sürdürmüştür.

Null Adasının konumu.

Analitik geometriden hatırladığınız gibi x ve ye koordinatlarının kesim noktası (0,0) koordinatıdır. İşte bu durumun aynısı dünyamız içinde geçerlidir. Enlem ve boylamın kesim noktası biraz da şaka yollu Null Adası olarak isimlendirilmektedir. Burası, Atlantik Okyanusu’ndaki Gine Körfezi’ne denk gelir. Diğer bir deyişle hiçliğin tam da ortasındadır.

Null Island İle Verilerimizin Ne İlgisi Var?

Geçmişte bilgisayarlardan önce enlem ve boylam manuel işlemle hesaplanıyordu. Daha sonra, bilgisayarlarımız ve uydularımız olduğunda, birinin veya bir şeyin Dünya’da nerede olduğunu belirlemek için uyduları kullanan bir sistem geliştirdik.

Bilgisayarlarla çeşitli noktaların koordinatlarını kayıt altına alıp veri tabanlarında saklamaya başladık. Bu şekilde, bulunduğunuz yer ile Dünya üzerindeki herhangi bir nokta arasındaki mesafeyi kolayca hesaplayabilirsiniz. Ancak veri tabanındaki bu girdilerden biri hatalı koordinatlara sahip olursa ne olur?

Örneğin, maksimum enlem değeri 90 derecedir (Kuzey Kutbu). Benzer şekilde, maksimum boylam değeri de 180 derecedir (Greenwich’ten Dünya’nın yarısı kadar). Peki, bir koordinat veritabanına (91, 181) koordinat değerini girerseniz ne olur?

Elbette sistem açısından bu herhangi bir şey ifade etmez. Eh, sistem bu değerlerin bir anlam ifade etmediğini söylüyor. Bu nedenle sistem bu koordinatları (boş, boş) yani (0,0) gibi düşüneceğiniz (null, null) olarak değiştirir. Bu hataların veri tabanlarında daha kolay bulunabilmesi için 0 enlem ve 0 boylamda bir metrekarelik bu konuma “Null Adası” yani Boş Ada adı verildi.

Veri tabanlarında Null Island, bir metrekarelik bir ada olarak listeleniyor. Gerçek hayatta ise böyle bir yer dediğimiz gibi yok. Sadece 0,0 koordinatlarında yüzen kalıcı bir şamandıra bu adanın yerinde yer alıyor. Null Island gerçekte var olmayabilir, ancak gerçek hayatta önemli bir amaca hizmet ediyor.



Kaynaklar ve İleri Okumalar


Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Sibel Çağlar

Merhabalar. Matematik öğretmeni olarak başladığım hayatıma 2016 yılında kurduğum matematiksel.org web sitesinde içerikler üreterek devam ediyorum. Matematiğin aydınlık yüzünü paylaşıyorum. Amacım matematiğin hayattan kopuk olmadığını kanıtlamaktı. Devamında ekip arkadaşlarımın da dahil olması ile kocaman bir aile olduk. Amacımıza da kısmen ulaştık. Yolumuz daha uzun ama kesinlikle çok keyifli.

Bu Yazılarımıza da Göz Atınız

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu