Matematik Öğrenelim

Çarpım Tablosunu Ezberlemek Zor Değildir, Bilmeniz Gereken Bazı İpuçları

Bir çok kişinin matematik ile ilk mücadelesi çarpım tablosunu ezberlemek ile başlar. Ancak yine bir çok kişi bu mücadeleden oldukça erken vazgeçer. Yetişkinlikte bile basit bir çarpma işlemi için hesap makinesini kullanan kişilere rastlamamız bunun bir kanıtıdır.

Çarpım Tablosunu Ezberlemek

Ezberleme ile ilgili sıkıntımızın ana nedenlerinden birisi 7 kere 9 dendiğinde istenen şeyin tam olarak ne olduğunun açık olmamasıdır. Öncelikle hatırlatalım. Dilimizde kere diye bir kelime yoktur. Yani aslında ilk akılda kalması gereken şey 7 kere 9 derken, 7 tane 9’dan bahsettiğimizdir. Şimdi gelin bunun ne anlama geldiğini anlamaya çalışalım.

Çarpım Tablosunu Ezberlemek İçin Önce Çarpmanın Nasıl Çalıştığını Anlayın

Aslına bakıyorsanız çarpma işlemi dediğimiz şey bir dikdörtgenin alanını hesaplamaktır. Şimdi aşağıdaki 12×12’lik dikdörtgeni inceleyelim. Diyelim ki 7×5 işleminin sonucunu bulmak istiyoruz. Bu durumda yapmamız gereken aşağıdaki ızgarada bir kenardan 7, diğer kenardan 5 sayılarını seçmek ve devamında da cevabı bulmak için ikisinin kesiştiği noktadaki sayıyı okumaktır.

Çarpım Tablosunu Ezberlemek
Çarpım tablosunda 5×7 boyutunda bir dikdörtgen.

Şimdi bu dikdörtgeni alıp ana köşegen (kırmızı noktalı çizgi) etrafında çevirelim. Bu durumda dikdörtgenin uzunluğu ve yüksekliği değişir ancak alanı değişmez. Buradan 5 × 7’nin 7 × 5 ile aynı olduğunu görebiliriz. Bu durum herhangi bir sayı çifti için geçerlidir. Bunun sonucunda da çarpmanın değişme özelliği olduğunu söyleriz.

Çarpım Tablosunu Ezberlemek
Aynı dikdörtgen ters çevrilmiş.

Ayrıca bu çarpım tablosunda bir simetrinin olduğu da anlamına gelir. Gerçekten de çapraz çizginin üzerindeki sayılar, çizginin altındaki sayıların ayna görüntüsüdür. Yani eğer amacınız tabloyu ezberlemekse aslında sadece yarısını ezberlemeniz yeterlidir.

Çarpım Tablosunu Bölme İçin de Kullanın

Yukarıdaki çarpım tablosunu isterseniz bölme işlemi için de kullanabilirsiniz. Bildiğiniz gibi bir sayıyı bölmek onu eşit büyüklükte parçalara ayırmaktır. Yani 12 ÷ 3 = 4 işlemi temelinde 12’nin her biri 4 boyutunda 3 parçaya bölünebileceği anlamına gelir. Burada 3 ve 4 sayılarına da 12’nin çarpanları denir ve 12’nin de 3’e ve 4’e bölünebildiği söylenir. Ancak 12’yi iki sayının çarpımı olarak yazmanın birden fazla yolu vardır: 12 × 1, 6 × 2, 4 × 3, 3 × 4, 2 × 6 ve 1 × 12 biçimindedir. Aslında tüm bunları çarpım tablosuna baktığımızda kolayca görebiliriz.

Çarpım Tablosunu Ezberlemek
12 sayısının çarpım tablosundaki yerleri.

Bu resimdeki renkli karelerin sayısı, alanı 12 olan ve kenar uzunlukları tam sayı olan bir dikdörtgen yapmanın altı yolu olduğunu söylüyor. Yani bu aynı zamanda 12’yi iki sayının çarpımı olarak yazmanın farklı yollarının sayısıdır. Çarpım tablosunun nasıl çalıştığını kısaca anlattıktan sonra ezberlemek için bazı ipuçlarına geçebiliriz. Daha fazla ilginç ilişkiyi de bu yazımız da bulabilirsiniz. Çarpım Tablosu İçinde Saklanan Simetrileri Keşfedin

Çarpım Tablosunu Ezberlemek İçin İpuçları

Şimdi aşağıdaki çarpım tablosuna göz atalım. İşi basite indirgemek için 10×10 boyutunda bir ızgarada çalışalım. Herhangi bir sayının 1 ile çarpımı kendisi ve 10 ile çarpımız kendisinin sonuna sıfır rakamı eklenmiş hali olduğu için sarı ile işaretli kısımları ezberlememize gerek yok. Yukarıda da aktardığımız gibi tablo simetrik olduğu için aslında kalan tablonun yarısını ezberlemek gerekiyor. Yani 6×7’yi zaten biliyorsanız 7×6’nın da kaç yaptığını bilirsiniz.

Çarpım Tablosu

Herhangi bir sayıyı 2 ile çarpmak aslında çarpılan sayıyı kendisi ile toplama işlemidir. Örneğin 2×6 işleminin sonucu 6+6=12’dir. Bu nedenle tablomuzda 2’nin katlarını eleyebiliriz. Bu durumda ezberlenmesi gereken sayılar aşağıda gördüğünüz kadardır.

Çarpım Tablosu

Sırada 3 ve 4 ile çarpma var. Bu kısım için öncelikle biraz pratik yapmanız lazım. İlk olarak 3’er 3’er saymaya başlayın. 3,6,9,12,15,18,21,27,30 sırasını hızlı bir biçimde söyleyebilmeye başladıktan sonra bunları çarpım tablosundaki yerleri ile eşleştirin. Aynı şeyi 4 rakamının katları için de yapmalısınız. Yani bu kısım biraz pratik istiyor.

5 ile çarpmayı ezberlemek kolaydır. Sonucunda sonuç ya 0 ya da 5 ile bitecektir. Şimdi aradakileri atlayıp 9 ile çarpmayı ezberleyelim. Bu esnada da aklınızda basit bir ipucunu tutmanız lazım. Aşağıda da gördüğünüz gibi 9 ile çarpım sonucunda elde edeceğiniz sonucun basamakları toplamı her zaman 9 olacaktır. Ayrıca sarı renk ile gösterdiğimiz ilk basamaklar her zaman çarptığınız sayıdan bir küçük olur.

9 ile çarpma

Bu durumda 7×9’u hesaplamanız gerekiyorsa sonucunuzun 6 ile başlayacağını biliyorsunuz. Sonrasında da yanına 6’yı 9’a tamamlayan 3 sayısını eklemeniz yeterlidir. Bu pratiklerden sonra geriye sadece ezberlememiz gereken aşağıdaki sayılar kaldı.

Bir sayının karesi yani kendisi ile çarpımı genelde daha çok akılda kalır. Bu nedenle 36, 49 ve 64 sayılarını ezberlemek kolaydır. Bu durumda 6X7=42 ve 6X8=48 çarpımlarını ezberlerseniz işiniz tamamlanacaktır.

Sonuç olarak

Hangi teknik ile öğrenirseniz öğrenin pratik yapmadıkça ustalaşamazsınız. Yani çarpım tablosunu 3 dakikada kısa yoldan ezberleme diye bir şey yoktur. Ancak mantığını anlayarak ilerlerseniz hem çocuklarınızı hem de belki de kendinizi bir eziyetten kurtarabilirsiniz. Eğer çarpım tablosundaki ilişkileri öğrenmesi gereken kişi çocuğunuz ise bunun gelecekteki matematik başarısının temelini oluşturacağını unutmayın. Eğer siz kendinizi bu konuda geliştirmek istiyorsanız elbette bu da işinize yarayacaktır.

Yazının bitiminde ayrıca göz atmak isteyebilirsiniz. Çarpma Yapmanın Eğlenceli İki Yolu: Rus Çiftçi Ve Antik Mısır Çarpımı


Kaynaklar ve ileri okumalar

Matematiksel

Sibel Çağlar

Merhabalar. Matematik öğretmeni olarak başladığım hayatıma 2016 yılında kurduğum matematiksel.org web sitesinde içerikler üreterek devam ediyorum. Matematiğin aydınlık yüzünü paylaşıyorum. Amacım matematiğin hayattan kopuk olmadığını kanıtlamaktı. Devamında ekip arkadaşlarımın da dahil olması ile kocaman bir aile olduk. Amacımıza da kısmen ulaştık. Yolumuz daha uzun ama kesinlikle çok keyifli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu