Güneş Tutulması Zamanı Yaklaşıyorlar Peki Ama Bir Güneş Tutulması Nasıl Tahmin Edilir?

14 Ekim’de Batı Yarımküre halkalı bir güneş tutulmasına tanık olacak. Ay, güneş diskini tamamen kapatamayacak. Bunun yerine merkezini kapatıp kenarlarda bir halka bırakacak. Tutulma ABD’de Pasifik zaman dilimiyle saat 09.13’te başlayacak ve Oregon, Nevada, Utah, New Mexico ve Texas eyaletlerinden izlenebilecek. Güneş tutulması Türkiye’den canlı olarak görülemeyecek.

Güneş Tutulması Zamanı Yaklaşıyorlar Peki Ama Bir Güneş Tutulması Nasıl Tahmin Edilir?
Halkalı güneş tutulması, Ay’ın gökyüzünde nispeten küçük göründüğü ve dolayısıyla güneş diskini tamamen kaplamadığı ve genellikle “ateş çemberi” olarak adlandırılan ince bir dış halka bıraktığı zaman meydana gelir.

Halkalı Güneş Tutulması Nedir?

Yeni ay tam olarak Dünya ile Güneş arasına yerleştirildiğinde ve gölgesi Dünya’ya düştüğünde güneş tutulması meydana gelir. Ancak he zaman Ay, güneş diskinin tamamını kapatamaz. Halkalı güneş tutulması, Ay’ın gökyüzünde nispeten küçük göründüğü ve dolayısıyla güneş diskini tamamen kaplamadığı ve genellikle “ateş çemberi” olarak adlandırılan ince bir dış halka bıraktığı zaman ortaya çıkar.

Ay’ın Güneş’in diskini tamamen kaplayıp kapatamayacağı, Ay’ın Dünya’ya olan uzaklığına bağlıdır. Ay’ın Dünya etrafında hafif eliptik bir yörüngesi vardır. Bu nedenle bazen Dünya’ya en uzak (apogee) ve bazen de en yakın (perigee) biçimde olur. Bu da ayın gökyüzünde ortalamadan biraz daha küçük ve biraz daha büyük görünmesini sağlar. 

Güneş Tutulması Zamanı Yaklaşıyorlar Peki Ama Bir Güneş Tutulması Nasıl Tahmin Edilir?
14 Ekim 2023’te Kuzey Amerika ve Orta Amerika’nın tamamı ile Güney Amerika’nın büyük bir kısmı güneş tutulması yaşayacak. Bu bölgenin tamamı için manzara, değişen kararma oranlarına sahip kısmi bir güneş tutulması olacak. 

14 Ekim 2023’te yeni ay nispeten küçük görünecek. Bu nedenle güneş diskinin yalnızca %91’ini kaplayacak. Ancak eğer tam güneş tutulmasına şahit olmak istiyorsanız altı ay daha beklemeniz gerekiyor. 8 Nisan 2024’te, saat 14:10’da benzer lokasyonlardan izlenebilecek bir güneş tutulması daha olacak. Peki şimdiden altı ay sonraki bir güneş tutulmasının yerini ve zamanını nasıl bilebiliyoruz? Cevabımız elbette matematik sayesinde biçiminde olacak! 

Güneş Tutulmalarını Nasıl Tahmin Ediyoruz?

Eski uygarlıklar, güneş tutulmalarını doğru bir şekilde tahmin etmek için Ay’ın yolu hakkında yeterince kesin bilgiye sahip değildi. Sahip olsalar bile verileri yorumlayacak matematiksel araçlardan da yoksundular. MÖ 28 Mayıs 585’te Thales’in bir güneş tutulması tahmini yaptığı ve hatta bu sayede de bir savaşı durduğu rivayet edilmektedir. Ancak Thales’in tahminini yaparken kullandığı yöntemi bilmiyoruz. Yöntemin yalnızca bir kez kullanılmış olması da mümkündür.

Thales, Lidyalılarla Persler arasındaki savaş sürerken, MÖ 28 Mayıs 585 tarihinde, güneş tutulmasını önceden bildirmişti. Bu olaydan çok etkilenen iki tarafın kralı da savaşa son vermişti.

Gökbilimciler ancak son 300 yılda güneş tutulmalarını doğru bir şekilde tahmin edecek hale geldiler. Önemli atılım,18. yüzyılın başlarında Edmond Halley‘in, Güneş ve Ay’ın hareketine ilişkin matematiksel tabloları büyük ölçüde geliştirmesi sayesinde gerçekleşti.

Edmond Halley
Edmond Halley Newton’un denklemlerini kullanarak,1682’de görülen bir kuyrukluyıldızın yörüngesini hesapladı. Ayrıca bunun 1531 ile 1607’de gözlemlenen kuyruklu yıldızla aynı olduğunu göstermişti.

Bir tutulmayı tahmin etmek için Güneş, Ay ve Dünya’nın birbirlerine göre nerede ve nasıl hareket ettiğini bilmeniz gerekir. Ancak yörüngelerin karmaşıklığı nedeniyle bu göründüğü kadar da basit bir süreç değildir. Geçmiş yüzyıllarda tutulmaları tahmin etmeye çalışmak, zorlu yörüngelerin en küçük ayrıntılarını hesaplamak anlamına geliyordu. Ancak gökbilimciler gök cisimlerinin nasıl hareket ettiği hakkında daha fazla bilgi edindikçe, efemerisler adını verdikleri şeyleri tablolaştırmaya başladılar. Efemerisler hala tutulma tahmininin anahtarıdır.

Efemeris Nedir?

Efemeris ya da gök günlüğü astronomi ve göksel navigasyonda belirli bir zaman aralığında astronomik nesnelerin ve yapay uyduların gökyüzünde doğal olarak oluşan konumlarını kaydetme işlemidir. Gökbilimciler, efemeris verileriyle ay ve güneşin yollarının kesiştiği tarih ve saatleri belirleyebilirler. Bu tarihi öğrendikten sonra tutulmanın haritasını çıkarmak nispeten basittir. 

Tarihsel olarak gök cisimlerinin pozisyonlarının tarih ve zaman olarak düzenli aralıklarla kaydedilmiştir. Ardında değerleri baskılı tablolar haline getirilirdi

Geçmişte gökbilimciler efemerisleri, sayfalarca koordinat tablolarıyla dolu uzun ciltler halinde almanaklarda basıyorlardı. Ancak günümüz bilgisayar çağında bu uzun tabloları takip etme ihtiyacını artık duymuyoruz. Günümüzde ayın, güneşin, gezegenlerin ve çok daha fazlasının yollarını matematiksel olarak modellemek ve gerekli hesapları yapmak mümkün. Bilgisayarında iyi bir planetaryum programı kullanan herkes, Dünya’nın herhangi bir yerindeki tutulmalara ilişkin verileri ve grafikleri inceleyebilir. Bunun için Stellarium gibi ücretsiz yazılımları kullanmanız da mümkündür.


Kaynaklar ve ileri okumalar


Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Sibel Çağlar

Merhabalar. Matematik öğretmeni olarak başladığım hayatıma 2016 yılında kurduğum matematiksel.org web sitesinde içerikler üreterek devam ediyorum. Matematiğin aydınlık yüzünü paylaşıyorum. Amacım matematiğin hayattan kopuk olmadığını kanıtlamaktı. Devamında ekip arkadaşlarımın da dahil olması ile kocaman bir aile olduk. Amacımıza da kısmen ulaştık. Yolumuz daha uzun ama kesinlikle çok keyifli.

Bu Yazılarımıza da Göz Atınız

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu