Sanat ve Edebiyat

Her Bilimseverin İzlemesi Gereken En İyi 10 Bilim Belgeseli

Bilim hakkında bilgi edinmenin yeni bir yolunu arıyorsanız neden belgesel izlemeyi denemiyorsunuz? Etrafımızdaki dünyayı daha iyi anlamanıza yardımcı olan pek çok harika bilim belgeseli var.

Astronomi, matematik veya biyoloji. Hangi konu olursa olsun ilgili bir belgesel mutlaka vardır. Sonucunda seçenek çok olduğu için bir sınırlama yapmak zorunda kaldık. Bu nedenle biz de sizlere ağırlıklı olarak temasında matematik, fizik olan belgesellerden bir seçki hazırladık. Bu bilim belgeselleri hem keyifli zaman geçirmenizi hem de temel bilgileri öğrenmenizi sağlayacaktır.

1.The Story of Science – Bilimin Hikayesi

The-Story-of-Science

Gözden kaçırmış olabilecekler için belgesel önerilerimize bir klasik ile başlayalım. Seri, iki sezondan ve her sezon çeşitli bilimsel keşiflerin ve teorilerin tarihini konu alan 10 bölümden oluşmaktadır. Bölümler birbirinden bağımsız olduğu için istediğiniz bölümden başlamanız mümkündür.

Belgesel serisinin sunuculuğunu, Londra Üniversitesi Imperial College’den fizik profesörü Jim Al-Khalili yapıyor. Al-Khalili, karmaşık konuları bile anlaşılır bir şekilde anlatmasıyla tanınmaktadır. Seride bilim insanları, filozoflar ve tarihçiler gibi uzmanlarla yapılan röportajlar da yer alıyor. Bilime ilgi duyuyorsanız ve bilimin tarihini öğrenmek istiyorsanız, bu belgesel serisinin size çok şey katacağını düşünüyoruz.

2.Everything and Nothing (Her şey ve Hiçbir şey)

Sizlere önereceğimiz bilim ile ilgili bir başka belgesel olan  BBC yapımı belgesel iki bölümden oluşuyor. İlk bölüm olan “Everything” (Her Şey), evrenin kökeni ve yapısı hakkındaki araştırmaları anlatıyor. Belgesel, Antik Yunan’dan günümüze kadar devam eden bu araştırmaların önemli kilometre taşlarını bizlere sunuyor.

İkinci bölüm olan “Nothing” (Hiçbir Şey), boşluk ve yokluk kavramlarını araştırıyor. Belgesel, boşluğun ne olduğunu, kuantum fiziğinde boşluğun nasıl işlediğini ve yokluğun mümkün olup olmadığını soruyor. Everything and Nothing belgeseli, evren hakkındaki temel soruların anlaşılır bir şekilde anlatıldığı bir yapım. Belgesel, astronomi, fizik ve matematik konularına ilgi duyan herkes için ilgi çekici olacaktır.

3.The Secret Genius of Modern Life

İngiliz televizyonu BBC ve Open University ortak yapımı olan bu belgesel dizisi, matematikçi Hannah Fry sunuculuğunda günlük hayatta kullandığımız teknolojilerin gizli ve bazen şaşırtıcı hikayelerini anlatıyor.

Dizinin şu ana kadar iki sezonu yayınlandı ve her sezonda teknoloji, mühendislik ve bilim tarihindeki ilginç hikayelere ışık tutan altı bölüm bulunuyor. Hannah Fry’ın akıcı anlatımı ve belgeselin görsel efektleri, karmaşık konuları bile eğlenceli ve anlaşılır hale getiriyor. Şu an bu mini belgesel dizisi orijinal dili ile yayında olsa da kimi bölümlerini Türkçe bulmanız da mümkün. Tüm seriyi bu bağlantıdan inceleyebilirsiniz.

4.A Trip to Infinity – Sonsuzluğun Sınırları 

Sonsuzluk ile ilgili daha fazla kavramı öğrenmek ister misiniz? O zaman kesinlikle bu belgeli izlemelisiniz. Belgeselde dünya çapındaki matematikçiler, fizikçiler ve filozoflarla yapılan röportajlar aracılığıyla sonsuzluk kavramı ele alınıyor. Sonucunda sonsuzluk ile ilgili aklınıza takılan pek çok soruyu tek bölümlük bu belgeselde bulmanız mümkün. Belgesele Netflix üzerinden erişebilirsiniz.

5.The Story of Math – Matematiğin Öyküsü

Eski ama favori bilim belgesellerimizden birisi olan The Story of Math, 2008 yılında BBC tarafından yayınlanan, matematik tarihini anlatan bir belgesel serisidir. Belgesel, dört bölümden oluşmaktadır ve her bölüm, matematik tarihinin belirli bir dönemine odaklanmaktadır.

İlk bölüm Mısırlılar, Babilliler ve Mayalar gibi eski uygarlıkların matematikteki gelişmelerini ele alır. İkinci bölüm antik Yunan ve Roma dönemlerinde matematikteki gelişmeleri anlatır. Üçüncü bölümde Rönesans ve 4. bölümde de modern dönemdeki gelişmeler ele alınır. Bu arada belgeselin sunuculuğunu da, Oxford Üniversitesi’nde matematik profesörü olan Marcus du Sautoy yapmaktadır. Belgeselin bölümlerini Youtube üzerinden bulmanız mümkündür.

6.Connected: The Hidden Science of Everything

Gazeteci Latif Nasser’ın sunuculuğunu yaptığı seri, 6 bölümden oluşuyor. Her bölüm, farklı bir bağlantıya odaklanıyor. Belgesel, bilimsel araştırmalar, etkileyici sinematografi ve uzman görüşleriyle izleyiciyi bilgilendirirken düşünmeye de sevk ediyor. Sonucunda her bölüm, dünyaya yeni bir bakış açısı kazandırıyor ve bizi birbirimize ve çevremize nasıl bağlı olduğumuzu fark ettiriyor.

Belgesel serisinin yapısının ve hikaye anlatımının birinci sınıf olması sürpriz değil: Nasser, popüler WNYC podcast’i Radiolab’da araştırma direktörüdür ve bilim tarihi alanında doktora sahibidir. Keyif alacağınızı düşündüğümüz ve içinde matematik dahil pek çok temayı bulacağınız bu bu belgeseli de Netflix’de bulabilirsiniz.

7. Science and Islam – Bilim Ve İslam

Bir başka önereceğimiz klasik, 2010 yılında BBC tarafından yayınlanan ve İslam’da bilimin gelişimini anlatan dört bölümlük bu belgesel serisi olacaktır. Belgeselde her bölüm, belirli bir döneme odaklanmaktadır. Örneğin ilk bölüm İslam dünyasının altın çağı olarak bilinen dönemi anlatıyor. İkinci bölüm de İslam dünyasının altın çağının sona erdiği kısmı ele alıyor. Bu keyifli belgeselin sunuculuğunu yine, Londra Üniversitesi Imperial College’den fizik profesörü Jim Al-Khalili yapıyor. Halen izlemediyseniz kaçırmayınız. Bölümlerini Youtube’da bulabilirsiniz.

8. The Secret Life Of Chaos – Kaosun Saklı Yaşamı

The Secret Life Of Chaos, 2010 yılında yayınlanan ve kaos teorisini anlatan bir belgeseldir. Belgesel, dört bölümden oluşmaktadır ve her bölüm, kaos teorisinin farklı bir yönüne odaklanmaktadır. Belgeselin ilk bölümünde kaos teorisinin temellerini, ikinci bölümünde güzelliğini, üçüncü bölümünde gücünü ve potansiyelini ve son bölümünde ise geleceğini öğreneceksiniz. Ayrıca belgeselin sunucusu ise yine Jim Al-Khalili.

9. The Code – Şİfre

Sayılar evrenin hükümdarlarıdır. Peki ya yaşamın mükemmelliğinin bir kodu varsa? Gördüğümüz dünyayı, “ne olduğumuzu” ve “evrendeki diğer her şeyi” yapan bir kod mu? Üç bölümlük belgesel boyunca, Marcus du Sautoy, şekillerin ve sayıların çevremizdeki dünyayı nasıl etkilediğini inceliyor. Hem matematik hem de gizem seviyorsanız ve gözünüzden kaçtıysa mutlaka izleyin.

10.Particle Fever

Son bilim belgeseli önerimizde fizik ağırlıklı olsun. Yönetmenliğini eski bir fizikçi olan Mark Levinson’ın yaptığı Particle Fever (2013), Büyük Parçacık Çarpıştırıcısını ve onun ekseninde şekillendirilen parçacık deneylerini odağına alıyor. Yedi yıllık uzun bir süreçte çekilmiş olan yapım, profesyonel kamera çekimlerinin yanı sıra fizikçilerin kendi çektiği amatör kayıtların da derlenmesiyle oluşturulmuştur. Son derece karmaşık ve bilimsel bir süreci olabildiğince basite indirgenmiş ve sürükleyici biçimde anlatan belgesel, belki de bilim tarihinin en önemli deneylerine tanıklık etmemize olanak sağlayacaktır.

Yazıyı daha fazla uzatmamak adına bilim belgeseli seçkimizi 10 tane ile sınırladık. Ancak bu bağlantıdan daha fazlasına da göz atabilirsiniz. Bağlantıda IMDB’ye göre en beğenilen bilim belgeselleri yer alıyor. Ayrıca bu yazımızın da ilginizi çekeceğini düşünüyoruz. Bilim İnsanlarının Hayatlarını Konu Edinen İzlemeniz Gereken Filmler


Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Sibel Çağlar

Merhabalar. Matematik öğretmeni olarak başladığım hayatıma 2016 yılında kurduğum matematiksel.org web sitesinde içerikler üreterek devam ediyorum. Matematiğin aydınlık yüzünü paylaşıyorum. Amacım matematiğin hayattan kopuk olmadığını kanıtlamaktı. Devamında ekip arkadaşlarımın da dahil olması ile kocaman bir aile olduk. Amacımıza da kısmen ulaştık. Yolumuz daha uzun ama kesinlikle çok keyifli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu