Sanat ve Edebiyat

Bilim İnsanlarının Hayatlarını Konu Edinen İzlemeniz Gereken Filmler

Ünlü bilim insanlarının hayatlarını konu edinen biyografi filmleri, keşiflerin arkasındaki bireyleri farklı bir gözle görmemiz için bulunmaz bir fırsattır. Eğer Oppenheimer filmini beğendiyseniz bu filmleri de beğeneceksiniz.

Dünyayı Ölçmek ( Measuring the World – 2012)

Bilim filmleri

 Avusturyalı yazar Daniel Kehlmann’ın 2005 yılında yazdığı bir romanından uyarlanan bu film Alman matematikçi Carl Friedrich Gauss ile Alman coğrafyacı Alexander von Humboldt’un gençlik dönemlerini konu almaktadır. İki bilim insanının yolları, 1928’de Berlin’de kesişir. Devamında da dünyanın ölçülerini belirlemek üzere müthiş bir serüvene başlarlar. Hem ilginç hem de eğlenceli bir film biyografi filmi izlemek isterseniz kaçırmayın.

Sonsuzluk (Infinity – 1996 )

1965’te Nobel Fizik Ödülü’nü kazanan Richard Feynman, yüzyılımızın ürettiği en ilginç bilinç insanlarından biridir. Bu film Manhattan Projesi’nin fizikçisi Richard Feynman’ın biyografisini anlatıyor. Feynmann’ın kendi yazdığı otobiyografik kitaplara dayanarak hazırlanan bu film, Feynman ile Trinity testi patlamasından bir ay önce tüberkülozdan hayatını kaybeden ilk karısı arasındaki trajik aşk hikâyesini dramatize ediyor.

Sisteki Goriller (Gorillas in The Mist: The Story Of Dian Fossey – 1988)

Bilim filmleri

Sisteki Goriller, kariyer değişikliğinin ardından nadir bulunan dağ gorillerini incelemek için Afrika’ya taşınan primatolog ve Dian Fossey’nin hikayesini anlatıyor. Filmde bir yandan kendisinin gorillerin iletişimini ve sosyal davranışlarını araştırma sürecine şahit oluyoruz. Öte yandan bu gorillerin yaşamlarını korumak için kaçak avcılara karşı verdiği mücadelesini izliyoruz.

Beş farklı kategoride Oscar’a aday gösterilen film ve doğa bilimci Dian Fossey’in kaleme aldığı aynı adlı kitabından uyarlanmıştır. Film bize gerçek ve trajik bir hikayeyi anlatmaktadır.

Sonsuzluk Teorisi ( The Man Who Knew Infinity – 2015)

Sonsuzluk Teorisi filmi bize ünlü matematikçi Srinivasa Ramanujan’ın Birinci Dünya Savaşı sırasında Hindistan’ın Madras kentinden, Cambridge Üniversitesi’ne taşınan hayatını anlatıyor.

Jeremy Irons’ın canlandırdığı Profesör G. H. Hardy’nin vesayeti altında Ramanujan, burada dikkate değer bir teorik matematikçi oluyor. Filmin ana temasını Profesör Hardy ile olan dostluğu oluşturuyor.

Her Şeyin Teorisi (The Theory Of Everything – 2014)

Bilim filmleri

Film, İngiliz fizikçi ve teorisyen Stephen Hawking’in hayatını ve karısı ile olan ilişkisini ele alıyor. İkisinin mutlu birlikteliği, Hawking’e henüz 21 yaşındayken teşhisi konulan hastalıkla başka bir boyut kazanır. Tüm olasılıklara meydan okuyan çift evlenip çocuk sahibi olurlar. Ancak yıllar Hawking’in hastalığını daha da şiddetlendirir ve sonunda ilişkilerinin sınırlarını zorlayan bir noktaya sürükler. Bilim ile ilgili bir biyografi filmi arıyorsanız mutlaka izlemelisiniz.

Uyanışlar – ( Awakenings – 1990)

Bilim ve Mühendislik Temalı Film

Oliver Sacks’ın kaleme aldığı aynı isimli romandan sinemaya uyarlanan film bizlere, 1969 yılında L-Dopa ilacının yararlı etkilerini keşfeden Oliver Sacks‘ın gerçek yaşam deneyimine dayanan hikayesini anlatmaktadır. Altmışlı yıllarda bir Bronx hastanesinde bir grup katatonik hastayla uğraşan bu doktor sonucunda uzun yıllar boyunca uykuda olan bazı hastaları uyandırmayı başaracaktır.

Leonard Lowe  uyanan hastalardan biridir. Ancak şimdi de yeni bir zamanda yeni bir hayatla uğraşmak zorunda kalacaktır. Üç kategoride Oscar ödülüne aday gösterilen bu filmi izlemenizi öneririz.

Gizli Sayılar – Hidden Figures – 2016

Gizli Sayılar, Uzay Yarışı’nı kazanmak için NASA’ya yardım eden Afro-Amerikan matematikçi kadınların hikayesini konu alıyor. Uzay Araştırmaları Birimi’nin başındaki Al Harrison, aralarında kadın matematikçi Katherine Goble Johnson’ın da aralarında bulunduğu özel bir ekip kurar.

Johnson ile birlikte bir başka matematikçi Dorothy Vaughan ve mühendis Mary Jackson, çalıştıkları kurumda karşılaştıkları bütün ayrımcı kurallara rağmen, Amerika’nın uzaya insan gönderme araştırmalarında hayati öneme sahip olacaklar ve sonucunda birçok önyargıyı yıkmayı başaracaklardır.

Enigma (The Imitation Game – 2014)

II. Dünya Savaşı esnasında İngiliz İstihbaratı tüm çabalarına rağmen Almanların kullandığı Enigma şifreleme sistemini çözmeyi başaramamıştır. Bu yazışmalar, İngilizlere ve müttefiklerine çok ağır kayıplara mal olmuştur. Sonucunda bir çözüm olarak İngiliz hükümeti ülkenin en iyi kriptoloji uzmanlarını toplar. Bu isimlerden biri de genç profesör Alan Turing’dir. Hem Alan Turing’in hayatını hem de şifrenin çözülme detaylarını öğrenmek istiyorsanız bu filmi mutlaka izleyiniz.

Akıl Oyunları (A Beautiful Mind – 2001)

Aynı adlı kitaptan beyazperdeye aktarılan Akıl Oyunları, Nobel Ekonomi Ödülü ve Abel Ödülü sahibi Amerikalı matematikçi John Nash’in hayatını anlatan bir biyografi filmidir. Film, ana karakterin bir matematikçi olması ve kurgusu nedeniyle oldukça sıra dışıdır.

John Forbes Nash kazandığı bir bursla Princeton Üniversitesi’nde öğrenim görmeye başlar. Bu süreçte parlak zekasını her daim hissettirir. Ancak çevresindekilerle uyum sorunu da yaşar. Kısa süre içinde matematik çevrelerince ünlenen bu adam bir yandan da şizofreni belirtileriyle mücadele etmek zorunda kalacaktır.

Einstein and Eddington – 2008

Sir Arthur Eddington rolünde David Tennant’ın ve Albert Einstein rolünde Andy Serkis’in oynadığı bu film, Einstein’ın Genel Görelilik Teorisi’nin kanıtlanmasını ve Eddington’ın bundaki rolünü ekranlara yansıtıyor. Einstein1915’te genel göreliliği önermişti ve bilim camiasının ilgisini çekmişti. Ancak hiç kimse teorinin doğru olduğunu deneysel olarak kanıtlayamamıştı. Einstein’ın teorisinin bir kopyası, Cambridge Gözlemevi’nin yöneticisi Sir Arthur Eddington’ın eline geçince durum değişecekti.

 Ekim Düşü ( October Sky – 1999 )

Bilim ve Mühendislik Temalı Film

Film 1957 yılında Dünya’nın ilk yapay uydusu Sputnik 1’in SSCB tarafından yörüngeye oturtulduğu zamanlarda geçer. Filmin teması bir madenci kasabasında yaşayan ancak roket bilimci olmayı hayal eden Homer Hickam üzerine kuruludur. Film beyazperdeye, roketbilimci Homer Hickam tarafından kaleme alınan “Rocket Boys” isimli kitaptan aktarılmıştır. Bu arada filmin orijinal ismi ”October Sky” biçimindedir. Bu isim bir bilgisayar algoritması tarafından Rocket Boys’un harflerinin yerlerinin değiştirilmesi ile oluşturulmuştur. Mutlaka izlemelisiniz.

Agora – 2009

Tarihteki ilk kadın matematikçinin kim olduğunu hiç merak ettiniz mi? Bu kişi, aynı zamanda bir filozof ve astronom olan ve 4. yüzyılda yaşayan Hypatia’dır. Oscar ödüllü Rachel Weisz’in oynadığı Hypatia, dini ve siyasi çatışmalar olduğu bir dönemde gökyüzü inancı ve felsefesiyle erkek egemen toplumda her şeyin ötesine geçebilmeyi başarmıştır. Tarihin en önemli bilim kadınlarından birinin öyküsünü izlemenizi öneririz.

Yaratılış (Creation – 2009)

Bilim filmleri

Bu film Charles Darwin’in eşi Emma ile olan ilişkisini ve Türlerin Kökeni adlı eserini yazarken en büyük kızları Annie ile ilgili anılarını konu alan bir biyografi filmidir. Filmin teması Darwin’in kendisi ile taban taban zıt eşi ile yaşadığı ilişki üzerine kuruludur. Yapım, hayatını tamamen bilime adamış bir adamın inanç ve bilimsel gerçeklik arasında yaşadığı ikileme odaklanıyor.

Film, Randal Keynes’in yazdığı “Annie’nin Kutusu” isimli Darwin biyografisinden esinlenilerek beyaz perdeye aktarılmıştır. Filmin bir kısmı kurgusal olmakla birlikte, çok büyük oranda Darwin’in gerçekten başından geçenleri anlatmaktadır.

Radyoaktif – ( Radioactive – 2019)

Bilim filmleri

Gerçek bir öncü olan Marie Curie, radyoaktivite üzerine çalışmaları sayesinde bizlere yepyeni bir bilgi dünyasının kapılarını açan tutkulu ve kendini adamış bir bilim insanıydı. İki yeni radyoaktif element keşfetti. Ayrıca kanser tedavisinde radyoterapi kullanımının temelini attı. Çalışmalarının sonucunda 1903 Nobel Fizik ve 1911 Nobel Kimya ödülü sahibi oldu. Sonucunda bu film onu daha yakından tanımanızı sağlayacaktır.

Temple Grandin – 2010

Bilim filmleri

Temple Grandin, çiftlik hayvanlarının tedavisinde devrim yaratan otizmli bir kadın olan Temple Grandin’in hayatını ve çalışmalarını inceleyen 2010 yapımı bir filmdir. Kendi anılarına dayanan bu film, bilimsel alanlarda otizm ve kadınlara yönelik ayrımcılığa vurgu yapması nedeniyle de önemlidir. Grandin şu anda Colorado Eyalet Üniversitesi’nde Hayvan Bilimleri profesörüdür.

Louis Pasteur’ün Hikayesi (The Story of Louis Pasteur – 1936)

Bilim filmleri

Klasiklerden kabul edilen bu film Fransız mikrobiyolog Louis Pasteur’ün yaşamının ayrıntılarını bizlere aktarıyor. Sonucunda bu film ile 1860’lı yıllarda mikroplara karşı savaş açan bir bilim insanını yakından tanıma şansı bulacaksınız.

Copenhagen (2002)

Bu İngiliz televizyon filmi, Michael Frayn’ın Tony ödüllü aynı adlı oyunundan uyarlanmıştır. 1941’de geçen film temelinde Kopenhag’da gerçekleşen bir toplantı yer alır. Bu toplantıya katılan kişiler de fizikçiler Niels Bohr ve Werner Heisenberg olacaktır. Film ayrıca Heisenberg’in II. Dünya Savaşı sırasında Alman atom bombası programındaki rolü etrafında da biçimlenmektedir.

Tesla (2020)

Bilim filmleri

Bilim insanlarının biyografi filmleri ile ilgili bir listede Tesla’ya yer vermemek elbette olmaz. Tesla’nın hayat hikayesi bir çok defa ekranlara yansıdı. Ünlü mucit Nikola Tesla’nın hayatını anlatan bu film de, hayatının iniş çıkışlarını inceliyor.

 Tehlikeli İlişki (A Dangerous Method – 2011)

Listemizdeki son film 1904 yılında geçen bir hikayedir. Film, psikanalist Carl Jung’ın Freud’un metotlarını uyguladığı hastası Sabine Spielrein ile yaşadığı yasak aşkı konu alıyor. Freud’un da dahil olduğu çalkantılı ilişkinin anlatıldığı filmde, bir bilim insanının özel yaşamı mercek altına alınıyor. Film, psikanalizin temellerinin nasıl ortaya çıktığına dair de birçok ipucu veriyor.

Bilim filmleri listemizi daha fazla uzatmak istemiyoruz. Konu ile ilgili bir başka listemize buradan da erişebilirsiniz. Oppenheimer Filminden Sonra İzlenmeniz Gereken 15 Film


Kaynaklar ve ileri okumalar

Matematiksel

Sibel Çağlar

Merhabalar. Matematik öğretmeni olarak başladığım hayatıma 2016 yılında kurduğum matematiksel.org web sitesinde içerikler üreterek devam ediyorum. Matematiğin aydınlık yüzünü paylaşıyorum. Amacım matematiğin hayattan kopuk olmadığını kanıtlamaktı. Devamında ekip arkadaşlarımın da dahil olması ile kocaman bir aile olduk. Amacımıza da kısmen ulaştık. Yolumuz daha uzun ama kesinlikle çok keyifli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu