Kendimizi Geliştirelim

Çocuğun Okul Başarısı Evdeki Kitap Sayısı İle Doğru Orantılı

Hemen herkes çocuğunun kitap okumasını ister. Kitap okumanın bir çok faydası olduğunu uzun zamandır biliyoruz. Sonuçta çocuklarımızın akademik ve sosyal başarılarının kaynağı ve sağlayıcısı, iyi bir okuma alışkanlığıdır. Ancak bu sadece istemekle olmaz. Yapılan araştırmalar çocuğun başarısının evdeki kitap sayısı ile ilişkili olduğunu gösteriyor. Yani çocuğunuzun kitap okuma alışkanlığını kazanmasını istiyorsanız öncelikle bir kütüphane kurmalısınız.

Yani siz okumasanız bile evinizde bir kitaplık kurarsanız, eskiye kıyasla çocuğun entelektüel düzeyinin uzun vadede yükseldiğini görmeniz muhtemeldir.

Çocuğun Okul Başarısı Evdeki Kitap Sayısı İle Doğru Orantılı
Kitaplarla dolu bir evde büyümek, daha sonraki yaşamda okuryazarlık üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Ancak bunun için evdeki kitap sayısının en az 80 olması gerekir.

Araştırma kapsamında Avustralya Ulusal Üniversitesi’nden Dr Joanna Sikora liderliğindeki akademisyenler, 2011 ve 2015 yılları arasında, 31 farklı ülkeden 160.000’den fazla yetişkinin verilerini analiz etti. Tüm katılımcılara 16 yaşındayken evlerinde kaç kitap olduğu soruldu. Bu kişilerin bir metrelik bir rafta kabaca 40 kitap olacağı düşünülerek bir tahmin yapmaları gerekecekti. Daha sonra da bu kişilere yeteneklerini ölçmek için, okuma yazma, aritmetik ve bilgi iletişim teknolojisi testleri uygulandı.

Sonucunda daha büyük kitap koleksiyonlarıyla büyüdüğünü ifade edenler, tüm hafıza testlerinde daha iyi performans gösterdi. Ayrıca araştırmacılar neredeyse hiç kitap olmayan bir evde yaşayan gençlerin, ortalamanın altında okuryazarlık ve aritmetik seviyelerine sahip olduklarını buldu. Evlerimizde bulunan kütüphanelerdeki kitap sayısı ülkeden ülkeye farklılık gösterdi. Türkiye için bu rakam 27 olarak belirlendi.

Norveçlilerin % 14’ü ve İsveçlilerin % 13’ünün evlerinde 500’den fazla kitap vardı. Aslında az sayıda ülkede evlerde ortalama 80’den az kitap bulunuyordu. Şili, Yunanistan, İtalya, Singapur ve Türkiye bu kategoride yer alıyordu.

kütüphane ev
Kitap okumak duygusal ve bilişsel zekanızı geliştirmenin yanı sıra, kelime dağarcığınızı genişletmeye de yarar.

Bu araştırma sonuçlarından da anladığımız için çocuklarımızın geleceği için ilk yapmamız gereken, evimizde bir kitaplık oluşturmak. Peki, bunu nasıl yapacağız?

Evimizde Nasıl Bir Kitaplık Oluşturmalıyız?

Tabi ki işe bir kitaplık satın almakla başlamalısınız. Evinizin görünen bir köşesine, hatta antre ya da mutfağa, balkona ya da oturma odasına bu kitaplığı kurun. Ayrıca kitap sayısı da yüzden fazla olmalı. İdeal kitaplık dört yüz civarında kitaptan oluşuyor. Sonucunda eve kurduğunuz bu kitaplık çocuğun merakını cezbedecektir.

Başlangıçta onlara ilgi göstermez gibi görünse de, eninde sonunda canı sıkılacak ve bir kitabın adı ya da kapağı ilgisini çekecektir. Belki yağmurlu bir gün dışarı çıkmak istemeyecek, evde kalacaktır; ya da internet kesilecektir.

İşte bu, çocuğun kitaplara yönelmesi için bir fırsattır. Ama evde kitap bulunmazsa, çocuk kitap yerine başka bir şeye yönelir. Çocuklar meraklı yaratıklardır. Kitaplık onları kendine çekecektir. Ve bir kez kitapları eline almaya başladığında, gerisi kendiliğinden gelir.

kitap okumak
Yale Üniversitesi’nden bir ekip, 12 yıl boyunca 50 yaş üstü 3600’den fazla yetişkini takip etti. Sonucunda günde 30 dakika kitap okuduğunu bildiren kişilerin, dergi veya gazete okuyanlardan yaklaşık iki yıl daha uzun yaşadıklarını keşfetti. Yani kitap okumak ömrü de uzatır.

Hangi Kitapları Seçelim?

Araştırma, türün önemli olmadığını söylüyor, önemli olan evde kitap bulunması. Yine de benim bu konuda bazı tavsiyelerim olacak. Birincisi, gelip geçici türden popüler kitaplardan uzak durmanız. Örneğin politikacılar hakkında gazeteciler tarafından yazılmış bir kitap güncel olduğu için ilginizi çekecektir. Ama 4-5 sene sonra bu kitabın güncelliği kalmayacaktır. İlk anda uzak durmamız gereken kitap türleri şunlar olabilir:

  • 1. Astroloji, kuantum başarı, kişisel gelişim türü kitaplar (bunlar bildiğiniz çöptür, çocukları bunlardan uzak tutalım…)
  • 2. Yemek kitapları (bunlar pek çok çocuğa hitap etmez, ama yine de kitaplığınıza koymanızda sakınca yok.)
  • 3. Zayıflama, güzellik, moda kitapları. (İkinci madde bunlar için de geçerli.)
  • 4. Gazeteciler tarafından yazılan güncel kitaplar.
  • 5. Popüler olmuş gelip geçici yazarların romanları.

Bu kitapları almayın demiyorum, alın! Ama kendiniz için alın. Çocuğunuzun geleceğine yatırım olarak pek değerleri olduğu söylenemez.

Peki hangi kitapları almalı?

  • 1. Klasik romanlar,
  • 2. Biyografiler,
  • 3. Popüler bilim kitapları,
  • 4. Çok ayrıntıya inmeyen tarih kitapları,
  • 5. Bilimkurgu ve macera kitapları,
  • 6. Klasik çocuk eserleri,
  • 7. Kolay okunan eserler.
  • 8. Bilimsel eserler. Fizik, kimya, matematik kitapları.

Bu tür kitapları çocuğunuz anlamasa bile, içindeki grafiklere, resimlere, formüllere bakarak bütün bunların ne anlama geldiğine dair bir merak duygusu geliştirebilir. Bu da çocuğun derslere daha pozitif yaklaşmasına neden olacaktır. Çocukları hafife almayın. Bir çok çocuk orta okulda Dostoyevski’yi okuyacak seviyeye ulaşabiliyor.

Kitap seçerken nelere dikkat edilmelidir?

  • 1. Baskı sayısı; unutmayalım ki iyi kitaplar genellikle en az iki üç baskı yapar,
  • 2. Yayınevi; Bilinen ve büyük yayın evleri tercih edilmeli: İletişim, Can vs.)
  • 3. Çevirisi iyi olmalı, kaliteli çevirmenler tercih edilmeli,
  • 4. Kitabın arka kapağındaki tanıtım yazısı ve içindeki önsöz mutlak okunmalı, ayrıca kitabın sayfaları rastgele çevrilerek içindeki bazı bölümlere göz atılmalı,
  • 5. Kitap hakkında İnternet’ten araştırma yapılmalı,
  • 6. Kitabın baskısı, kağıt kalitesi, kapağı da dikkate alınmalı. Çocuklar koleksiyon yapmayı severler. Onlara güzel ciltli, güzel kapaklı kitaplar alırsanız, bir süre sonra koleksiyonculuk güdülerinin harekete geçtiğini göreceksiniz. Büyük yayın evleri bastıkları kitapları iyi seçerler. Baskı kaliteleri yüksektir ve çevirmenleri de genellikle iyidir. Bu durumda büyük yayın evlerinden şaşmamakta fayda var.
Çocuğun Okul Başarısı Evdeki Kitap Sayısı İle Doğru Orantılı

Çocuğunuz İçin Yapacağınız En İyi Yatırım Kitaba Erişmelerini Sağlamaktır.

Çocukları kurslara ve özel okullara yazdırıyor ve yıllarca haraç gibi  taksit ödüyoruz. Üstelik özel okullara ve kurslara döktüğünüz  paranın çoğu emekçi öğretmenlere değil, patrona gidiyor. Geçenlerde çocuğunu özel okula gönderen bir veliye “Neden özel okulu tercih ettiniz?” diye sordum. Yanıtı ilginçti: “Birçok imkanları var, ama asıl önemlisi İngilizce öğretiyorlar…”

İngilizce öğrenmesini istediğiniz çocuğunuzu bir yaz İngiltere’ye gönderin, zaten öğrenecektir. Üstelik bunun için çok daha az masraf yapmanız gerekecektir. İngiltere’yi pahalı buluyorsanız başka seçenekleriniz de var: Cebelitarık, Malta gibi ülkeler, hatta ABD’ye bile gönderseniz, yine özel okuldan ucuza gelir. Üstelik böylece çocuğun birinci elden İngilizce öğrenmesini sağlarsınız.

Aslında buna da gerek yoktur. Bir arkadaşım, üniversiteyi bitirmiş, yurt dışına gidecekti. Bunun için İngilizce öğrenmesi gerekiyordu. Altı ay çalışarak kendi başına öğrendi ve bunun için sadece elindeki kitaplar yeterli oldu. Sonucunda İngilizce basit bir dildir ve herkes öğrenebilir. Bunun için özel okullara ve kurslara para dökmenize gerek yoktur. Kaldı ki Türkiye’de akıcı bir şekilde İngilizce konuşmayı okulda öğrenmiş pek az kişi vardır.

Önemli olan çocuklarınıza okuma ve kendi kendine öğrenip araştırma yapma alışkanlığı kazandırmanızdır. Bunu da evinize kitaplık kurarak başarabilirsiniz. Okumayı seven bir çocuk genellikle okulda da başarılı olur. Çünkü pek fazla yardım almadan, kendi kendine öğrenebilir. Kısaca, çocuğunuza yapacağınız en büyük yatırım evde bir kitaplık kurmak olacaktır.


Kaynaklar ve ileri okumalar

Matematiksel

SİNAN İPEK

Yazar, çizer, düşünür, öğrenir ve öğretmeye çalışır. Temel ilgi alanı Bilimkurgu yazarlığıdır. Bunun dışında Matematik, bilim, teknoloji, Astronomi, Fizik, Suluboya Resim, sanat, Edebiyat gibi konulara ilgisi vardır. Ara sıra sentezlediklerini yazı halinde evrene yollar. ODTÜ Matematik Bölümü mezunudur ve aşağıdaki başarılarıyla gurur duyar:TBD Bilimkurgu Öykü yarışmasında iki kez birincilik, 2. Engelliler Öykü yarışmasında birincilik, Ya Sonra Öykü Yarışması'nda finalist, Mimarlık Öyküleri Yarışması'nda finalist, 44. Antalya Altın Portakal Belgesel Film Yarışmasında finalist. Ithaki yayınları Pangea serisinin 5. üyesi "Beyin Kırıcı" adlı bir romanı var. https://www.ilknokta.com/sinan-ipek/beyin-kirici.htm

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu