
Kendinizi akıllı telefonunuzda aynı eski oyunları kurcalarken buluyorsanız, belki de bu işlem gücünün bir kısmını iyi bir şekilde kullanmanın ve beyninizi biraz çalıştırmanın zamanı gelmiştir. İşte biraz bilimle ilgilenen herkes için işe yarayacak 8 bilim uygulaması.
1. eBird
Ornitoloji Cornell Laboratuvarı tarafından yönetilen eBird, bilim insanlarına, araştırmacılara ve amatör doğa bilimcilerine kuş popülasyonu hakkında gerçek zamanlı veriler sağlayan çevrimiçi bir kuş gözlemleri veritabanıdır.
Ayrıca sizde gözlemlerini paylaşarak yüzlerce doğa koruma projesine, akademik yayına, binlerce öğrenci projesine katkı verebilirsiniz. Dünya çapında kuş araştırmalarına bilgi kaynağı olabilirsin. Amatör olarak kuş gözlemciliği ile ilgileniyorsanız bu uygulama tam size göre. eBird çevrimdışı da çalışır. Android ve iOS için ücretsizdir.

2. Star Walk
Bu parlak nokta bir yıldız mı yoksa bir gezegen mi? Telefonunuza sorun. Star Walk size baktığınız yıldızlar ve gezegenler hakkında bilgi verir.

Vito Technology tarafından geliştirilen ve kullanıcıların gök cisimlerini cihazlarının ekranından gerçek zamanlı olarak keşfetmelerini sağlayan bu bilim uygulaması 2001 yılından beri mobil yazılım pazarında sunuluyor. iOS, Android ve Windows için mevcut. İncelemek için: Star Walk 2 Free: Gece gökyüzü kılavuzu, Yıldızlar
3. NASA Globe Observer
GLOBE Observer, sizi etrafınızdaki Dünya hakkında gözlem yapmaya davet eder. Bu uygulamayla topladığınız ve gönderdiğiniz gözlemler, bilim adamlarının uzaydan NASA tarafından toplanan uydu verilerini daha iyi anlamalarına yardımcı olmak için tasarlanmıştır.
GLOBE Observer uygulamasındaki yeni bir araç, kullanıcıların akıllı telefonlarıyla ağaç yükseklik ölçümleri yapmasına olanak tanır. Uygulama, yer bilimleri, çevre bilimleri, yaşam bilimleri ve matematik dahil olmak üzere çeşitli disiplinlerdeki öğrenciler için uygun özgün bir araştırma fırsatıdır. NASA Globe Observer Android ve iOS için ücretsizdir.

4. MyShake
California Üniversitesi – Berkeley Sismoloji Laboratuvarı araştırmacıları, küresel bir sismik aktivite resmi oluşturmak için akıllı telefonları kullanmak istediler ve bu sebeple MyShake’i geliştirdiler. Bu uygulama, veri toplamak için telefonunuzun sensörlerini kullanır.
Uygulama, ivme ölçerden sürekli veriler toplar ve bunları işler. Sonrasında ise gelişen bir deprem olup olmadığını tahmin edebilir. Elbette bu noktada, katılımcı sayısı da çok önemli. Bir bölgede yüz binlerce kullanıcıdan alınan anlık verilerle çok daha sağlıklı tahminler yapılabiliyor.

Uygulamanın kullanımı basittir. Arka planda sessizce çalışır, sismik aktiviteyi kaydeder ve gerçek deprem titreşimlerini tespit eder. MyShake ayrıca yakınlardaki veya dünyanın herhangi bir yerindeki son deprem hareketlerini görmenizi sağlar.
MyShake uygulaması, yapılan ölçümlerde yüzde 60 civarında başarı sağlamış ve depremleri saniyeler öncesinden kullanıcısına bildirmiş. Saniye kavramı çok kısa gelebilir. Ancak bir insanın deprem esnasında bir saniyenin bile çok büyük bir önemi var. MyShake Android için ücretsizdir.
5. The Elements
Theodore Gray’in ürettiği bu uygulama ile Periyodik tablonun büyüleyiciliği ile tanışabilirsiniz. İOS cihazlar için etkileşimli bir dijital kaynak olan The Elements ile tablo iki boyutlu basit bir tablo olmaktan kurtuluyor.

Her element için, nesneyi yakınlaştırabilir ve üç boyutlu olarak döndürebilirsiniz. Bu, hızlı gerçeklerin yanı sıra özellikler, nasıl keşfedildiği, uygulamaları ve hatta açık piyasadaki mevcut fiyatı gibi daha ayrıntılı arka plan ayrıntılarıyla birlikte o element hakkında birçok bilgi edinebilirsiniz. Bu uygulama aynı zamanda bir bütün olarak periyodik tablo hakkında kullanıcıları bilgilendirir. Tam anlamıyla harika bir eğitim uygulamasıdır.
6. AcceleratAR
Odanıza bir parçacık hızlandırıcısı kurmak istediniz mi? Bu ilgi çekici uygulama, artırılmış gerçekliğin büyüsü sayesinde – neredeyse sanal olarak – bunu yapmanıza izin verir.

Bunu yapmak için kağıt küpler şeklinde bazı fiziksel işaretleyicilere ihtiyacınız var. Uygulamayı indirdikten sonra, AcceleratAR web sitesinden kullanım talimatlarına erişin. Bir şeyleri ayarlarken, sehpanızın etrafında dönen parçacıklar sadece sanal olsa bile, parçacık hızlandırıcılarının ve elektromanyetik alanların fiziğini öğreneceksiniz. AcceleratAR Android için ücretsizdir.
7. Wolfram Alpha
Hesap makinenizi unutun. Wolfram Alpha ile formülleri, grafikleri, malzemelerin özelliklerini listeleyebilir, Dünya’nın jeolojik katmanları hakkında bilgi görüntüleyebilir, ayrıntılı yıldız haritaları üretebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz.

Bilimsel verilerin de ötesine geçen bu uygulama ile karmaşık matematik denklemlerini çözecek, ölçüm birimleri arasında dönüştürme yapacak ve hatta hava durumu verilerine erişeceksiniz. Wolfram Alpha, Android ve iOS için 3$’dır.
8. Science Journal
Science Journal ile deneyleri ve gözlemleri telefonunuza kaydedebilirsiniz! Google firması tarafından geliştirilen Science Journal uygulaması sayesinde akıllı telefon ve tablet kullanıcıları, cihazlarından çok kolay bir şekilde deneysel çalışmalar yapabilecek. Söz konusu bilim uygulaması, özellikle amatör bir şekilde bilimsel çalışmalarla uğraşan kişilerin işine son derece yarayacak.

Yapacağınız deneyleri fotoğraflayıp deneyler hakkında detaylı bir şekilde not tutabilirsiniz. Ayrıca Google Drive hesabınız sayesinde cihazınızda bulunan notlara erişebilir ve bu notları bulut servisine kolay bir şekilde aktarabilirsiniz. Böylece herhangi bir cihazdaki bir web tarayıcısından çalışmaya devam etmenizi mümkün hale gelir. Science Journal Android ve iOS için ücretsizdir.
Benzer bir yazımıza daha göz atabilirsiniz: Telefonunuz için 8 Yararlı Matematik Uygulaması
Kaynak: Eight science apps that turn your phone into a laboratory; https://www.popsci.com/best-science-apps/
Size Bir Mesajımız Var!
Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.
Matematiksel