Tarih

Hayalet Zaman Hipotezine Göre Orta Çağ Aslında Hiç Yaşanmadı

Hayalet zaman hipotezi, Avrupa’nın Erken Ortaçağ ( MS 614-911) döneminin ya yanlış tarihlendiğini ya da hiç yaşanmadığını iddia eden bir komplo teorisidir. Peki bu çılgınca görünen teoriyi neye dayanıyor. Gelin konuya biraz daha yakından bakalım.

zaman

Bir çok anlamda birbirimizden ayrıştığımız dünyamızda en azından bazı konularda hemfikir olduğumuzu bilmek bizi rahatlatabilir. Bunlardan bir tanesi zaman ve takvim ile ilgilidir. En azından hepimiz bu yılın 2023 olduğu konusunda hem fikiriz. Yoksa değil miyiz?

Alman tarihçi Heribert Illig’e göre şu anda aslında 1726 yılında yaşıyoruz. Gregoryen takvimi bir yalandır. Ayrıca Orta Çağ’ın bir kısmı da tamamen uydurulmuştur. Bu radikal hipotezin Avrupa merkezli ve Rus merkezli iki farklı çeşidi vardır. Alman tarihçi Heribert Illig tarafından benimsenen ilk versiyon, Roma Katolik Kilisesi’nin Orta Çağ’da bazı belgelerde sahtecilik yaptığına dair basit bir gözlemiyle başlar.

Hayalet Zaman Hipotezi Hayatımıza Nasıl Girdi?

1582’de Papa Gregory XIII, eski Jülyen takviminin (MÖ 45’te Julius Caesar tarafından uygulanan) yerine Gregoryen takvimini (bugün kullandığımız takvim) tanıtmıştı. Gregoryen takvimi tanıtıldığında, Papa Gregory’nin tarihleri uyumlu hale getirmek için 10 gün kaydırmıştı. Buraya kadar aktardıklarımız bilinen gerçeklerdir. ( Konu hakkında önce bu yazıya bakıp detaylara öğrenebilirsiniz: Roma Takvimine Göre Bir Zamanlar Yeni Yıl Mart Ayında Başlardı)

Ancak Illig bu takvim ile ilgili hesaplamalara kendi matematiğini uyguladığında, çılgınca farklı sayıları keşfetti. Sonunda anladı ki 297 yıl kayıptı. MS 614-911 yılları arası aslında hiç yaşanmamıştı. Bu tarih kilise tarafından takvime eklenmişti. Şu ana kadar aktardıklarımız size garip ve saçma geldiyse şimdi bir de ikinci versiyonunu öğrenin. Moskova Devlet Üniversitesi’nde matematik profesörü olan Anatoly Fomenko tarafından benimsenen bu kriptokronoloji, daha ayrıntılıdır.

İkinci Hayalet Zaman Hipotezi: Yeni Kronoloji

Bu iddiaya göre, Roma İmparatorluğu, Antik Yunanistan, Çin Hanedanlığı ve Eski Mısır’da yaşanan olayların çoğu aslında Orta Çağ’da gerçekleşti. Aslında, insanlık tarihi MS 800 yılında başladı. Tüm kayıtlı eski olaylar 1000 ile 1500 yılları arasında meydana geldi.

Anatoli Fomenko’nun adı ile anılan yeni kronolojiye, Gleb Nosovski (d. 1958) ile Vladimir Kalaşnikov (1942-2001) gibi başka Rus matematikçilerde katkılarda bulunmuşlardır. Görselde Anatoli Fomenko yer alıyor.

Bu nedenle günümüzde kabul gören kronoloji tamamıyla hatalı ve yanlış biçimde yazıldı. “Yeni Kronoloji” olarak adlandırılan bu sahte tarih, Viking gemilerini, Mısır piramitlerini, Buda, Platon, Büyük İskender ve İsa’yı birleştirir. İşin ilginç tarafı bu ilginç fikir ortaya bir grup matematikçi tarafından atılmıştır.

Fomenko grubunun tezi, günümüzde bilinen tarihi olaylarla kişilerin aslında düş ürünü olduğu varsayımına dayanıyor. Bu tez, Firavunlardan’dan Büyük İskender’e tarihteki çok sayıda kahramanla onların döneminde geçtiği sanılan olayların başka kişilerle başka olayların kopyaları olduğunu ileri sürüyor. ( Konunun detaylarını bu yazıda inceleyebilirsiniz: Matematikçi Anatoly Fomenko Neden Dünya Tarihinin Yeniden Yazılması Gerektiğini Düşünüyor?

Yeni Bir Tarih Yazma Çabası

Elbette hem ana akım tarihçiler hem de astronomi, her iki teoriyi de yalanlıyor. Sonuçta Illig, Fomenko ve yoldaşlarının tuhaf teorilerini çürütmek kolay. Ancak aslında tuhaflıkları onları çürütmeyi zorlaştırıyor. Her bir karşı kanıt (astronomik kayıtlar, arkeolojik kalıntılar, karbon tarihlemesi vb..) bir kripto tarihçisinde yeni bir komployu çağrıştırıyor. Sonuçta, her tarihsel çürütme bir başkasını gerektirir. Sonuçta, biz doğmadan önce olan şeyleri kanıtlamak kolay değildir.

Avrupa-merkezci model, Orta Çağ’ın ilk dönemlerinin yaşanmadığını savunuyor. Ancak Avrupa tarihinin pek de parlak olmayan Ortaçağ dönemi Akdeniz’de muazzam bir İslami gelişme ve Çin’in Tang hanedanlığında altın bir kültürel patlama ile aynı zamana denk geliyor. Rus-merkezci hipotez ise tüm tarihi 800 yılına, Rus tarihinin uygun bir zaman indirgiyor. Anlayacağınız, her iki hipotezde tarihi kendi yararına uygun yeniden yazıyor.

Fomenko, yedi ciltlik konu ile ilgili yazdığı kitabını Orwell’in 1984’teki ünlü özdeyişiyle açar: “Geçmişi denetim altında tutan, geleceği de denetim altında tutar; şimdiyi denetim altında tutan, geçmişi de denetim altında tutar.”

Belki de insanlık tarihi, güçlülere hizmet etmek için bir araya getirilmiş bir kurgudur. Atlantis onu keşfetmemizi bekliyordur. Belki de piramitleri ve Stonehenge’i uzaylılar inşa etmiştir. Ted Cruz Zodyak Katili’dir ve Lewis Carroll Karındeşen Jack’tir. Belki de Platon’un dediği gibi “tarih, yaşananlar değil, olduğuna inandığımız şeydir.” Peki bunu ne zaman söyledi? Belki . . . asla, ya da sadece geçen hafta.


Kaynaklar ve İleri Okumalar:

  • Astronomy, Charlemagne And The Mystery Of Phantom Time; Yayınlanma tarihi: 12 Kasım 2016; Bağlantı: https://www.forbes.com
  •  Rex Sorgatz and Lorenzo Petrantoni; The Encyclopedia of Misinformation – 2018; ISBN: 141972911X
  • Bizarre Phantom Time Hypothesis Theory Says It’s Actually The Year 1720 Because The Early Middle Ages Were Faked; yayınlanma tarihi: 6 Ağustos 2020; Bağlantı: https://allthatsinteresting.com/

Size Bir Notumuz Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Sibel Çağlar

Merhabalar. Matematik öğretmeni olarak başladığım hayatıma 2016 yılında kurduğum matematiksel.org web sitesinde içerikler üreterek devam ediyorum. Matematiğin aydınlık yüzünü paylaşıyorum. Amacım matematiğin hayattan kopuk olmadığını kanıtlamaktı. Devamında ekip arkadaşlarımın da dahil olması ile kocaman bir aile olduk. Amacımıza da kısmen ulaştık. Yolumuz daha uzun ama kesinlikle çok keyifli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu