Muhtemelen birçok öğrenci sınav zamanı yaklaştığı zamanlarda bu soruyu soruyor. Ders çalışmaya konsantre olmak için ne yapmalıyım? Konsantrasyonumu nasıl arttırabilirim?
Aslına bakarsanız sadece öğrencilerin değil çoğumuzun dikkati anlık bildirimler, kısa mesajlar ve telefon çağrılarıyla dağılıyor. Ancak öğrenciler için durum biraz daha kötü durumda. Yapılan bir araştırmaya göre, “tipik bir öğrenci” çalışmaya ayırdığı her 15 dakikanın en az 5 dakikasını mesajlaşma ve sosyal medya kullanımına ayırıyor. Bu durumda da dikkat dağınıklığı ve devamında gelen başarısızlık pek de sürpriz bir sonuç olmuyor.
Modern yaşam dikkat dağıtıcı şeylerle doludur ve bunlardan bazıları çalışırken konsantre olma yeteneğimiz üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir. Sorun şu ki birçok insan etraflarında olup bitenler tarafından ne kadar dikkatlerinin dağıldığını hafife alma eğilimindedir.
Konsantrasyon nedir?
En iyi şekilde konsantre olmak için dikkat dağıtıcı şeylere direnmemiz gerekir. Ancak bunu yapmak için konsantrasyonun neye benzediğini bilmeniz yardımcı olur.
Konsantrasyon, dikkatin kontrolü anlamına gelir. Zihni tek bir konuya, nesneye veya düşünceye odaklama ve aynı zamanda ilgisiz diğer düşünce ve duyguları dışlama yeteneğidir. Bu son kısım yani ilgisiz diğer tüm şeyleri dışlama kısmı çoğumuz için zor kısımdır.
Yeni bir mesajımız, yeni bir güncellememiz, yeni bir beğenimiz, yeni bir takipçimiz olduğunu gösteren sayılara, bip seslerine ve diğer göstergelere aldırış etmemek irade gerektirecektir. Ancak bir projeden veya gireceğimiz bir sınavdan iyi sonuçlar almak için konsantre olmanın önemli olduğunu da biliyoruz. Peki o zaman etrafımızı saran dikkat dağıtıcı şeylerle nasıl başa çıkmalıyız?
Fiziksel dikkat dağıtıcı unsurlarla başa çıkın
Bunlar çevrenizdeki dikkat dağıtıcı şeylerdir. Bunları azaltmak için adımlar atmak iyi bir fikirdir. Öncelikle ışık ve gürültü miktarını sizin için en uygun seviyeye ayarlamaya çalışın. Bu, arka plandaki aşırı gürültüden kurtulmak veya makul bir düzeye getirmek demektir.
Bir çok kişinin çalışmasına genellikle televizyondan veya arkadaşların konuşmalarından gelen arka plan konuşmaları eşlik eder. Çoğumuz bunu rahatsız edici bulsa da bir çalışma bunun gerçekten öğrenmeye engel olduğunu da gösterdi.
Çalışmada katılımcılar, alakasız arka plan konuşmaları eşliğinde, bir metin okumak zorundaydı. Bu esnada göz hareketleri takip edildi. Sonuçlar, katılımcıların daha sık biçimde okudukları kelimelere geri dönüp onları yeniden okumaları gerektiğini gösterdi.
Bu esnada akla gelen bir başka soru müzik dinlemek konusunda olacaktır. Müzik ruh halimizi iyileştirir ve bu da motivasyonumuzu arttırır. Ancak aynı zamanda dikkatimizi dağıtır ve ders çalışma sürecimizi kötüleştirir. Ancak, sözsüz enstrümantal müzik dinlemenin olumsuz etkisi yoktur. Bu yüzden çalışırken müzik dinlemek zorunda hissediyorsanız, en son çıkan pop hitlerinden ziyade klasik parçaları dinlemek daha iyi olacaktır.
Aydınlatma söz konusu olduğunda daha parlak beyaz aydınlatma konsantrasyona yardımcı olur. Ancak arka plan sesinde olduğu gibi herkes için geçerli olan tek bir kural aydınlatmada da yoktur. Ayrıca çalışma alanınızı düzenli tutmanız ve cep telefonunuz gibi dikkatinizi dağıtacak tüm öğeleri ortadan kaldırmanız da konsantre olmanıza yardımcı olacaktır.
Bir Anda Birden Fazla Şeyi Başaramazsınız
Boş bir oda bulup kulaklığınızı çıkarsanız bile, ders çalışmak akıllı telefonlar ve sosyal medya gibi potansiyel dikkat dağıtıcıyla uğraşmak anlamına gelir. Bir çalışmada üç saat ödev yapan öğrenciler telefonlarını kullanmak, ders çalışma amaçları dışında internete girmek veya müzik dinlemek gibi şeyler için ortalama 35 dikkat dağıtıcıyla uğraştı.
Bu tür çoklu görev aktiviteleri genellikle daha düşük sonuçlarla ilgilidir. Örneğin bir çalışma, bir ders sırasında kısa mesaj göndermelerine izin verilen öğrencilerin, telefonları kapalı olanlara göre ders içeriklerini daha az anladıklarını buldu. Başka bir araştırma, günlük Facebook kullanımının artmasının akademik dikkat dağınıklığında artışla ilişkili olduğunu gösterdi.
Sonucunda beynimiz aynı anda birden fazla görevi yerine getirme yeteneğinden yoksundur. Birden fazla görevi yerine getirdiğimizi düşündüğümüz anlarda muhtemelen görevden göreve hızlıca geçiş yapıyoruzdur.
Sonuç Olarak
Genel olarak, bu sonuçlar çoklu görev sırasında performanstaki düşüş nedeniyle çalışırken medya kullanımının sınırlandırılması gerektiğini göstermektedir. Çoklu görevden kaçınmak için bir strateji, internete eriştiğiniz kısa ” teknoloji molaları ” vermek, ancak daha sonra çalışma sürenizin geri kalanında kullanımını kısıtlamaktır.
Diğer seçenekler, çalışma günü tamamlanmadan önce akıllı telefonları ve diğer cihazları kullanmaktan kaçınmak veya bu tür teknolojileri çalışma alanından uzakta ortak alanlarda tutmak olabilir.
Sonuç olarak kalabalık bir kafede, televizyon açıkken veya telefonunuz sizi dünyayla bağlantıda tutarken çalışabileceğinizi düşünebilirsiniz. Ancak büyük ihtimalle düşündüğünüz kadar işe koyulmada iyi değilsinizdir. Çalışma seanslarını dışarıdan gelen dikkat dağıtıcıları en aza indirecek şekilde planlayarak konsantrasyonunuzu ve genel performansınızı iyileştirebilirsiniz.
Kaynaklar ve ileri okumalar
- How to avoid distractions while studying, according to science. Yayınlanma tarihi: 22 Kasım 2019. Kaynak site: Conversation. Bağlantı: How to avoid distractions while studying, according to science
- Sleegers P, Moolenaar N, Galetzka M, Pruyn A, Sarroukh B, van der Zande B. Lighting affects students’ concentration positively: Findings from three Dutch studies. Lighting Research & Technology. 2013;45(2):159-175. doi:10.1177/1477153512446099
- Jafari MJ, Khosrowabadi R, Khodakarim S, Mohammadian F. The Effect of Noise Exposure on Cognitive Performance and Brain Activity Patterns. Open Access Maced J Med Sci. 2019 Aug 30;7(17):2924-2931. doi: 10.3889/oamjms.2019.742. PMID: 31844459; PMCID: PMC6901841.
- Vasilev MR, Liversedge SP, Rowan D, Kirkby JA, Angele B. Reading is disrupted by intelligible background speech: Evidence from eye-tracking. J Exp Psychol Hum Percept Perform. 2019 Nov;45(11):1484-1512. doi: 10.1037/xhp0000680. Epub 2019 Aug 22. PMID: 31436455.
- Dietz, Stephanie & Henrich, Christopher. (2014). Texting as a distraction to learning in college students. Computers in Human Behavior. 36. 163–167. 10.1016/j.chb.2014.03.045.
- Feng, Shihui & Wong, Yip & Wong, Lai & Hossain, Liaquat. (2019). The Internet and Facebook Usage on Academic Distraction of College Students.