Etkili Bir Not Tutma Yöntemi: Cornell Tekniği

Okunacak yazıların, katılmamız gereken toplantıların, aklımızda uçuşan fikirlerin giderek daha fazla alan işgal etmeye başladığı bu günlerde hepimiz yavaş yavaş tekrardan not tutmanın önemi hatırlamaya başladık.

Not tutma, öğrenciler ve aslında yetişkinler için önemli bir beceridir. Öğrenme sürecine aktif olarak dahil olmanızı sağlar, aynı zamanda da bilgiyi yapılandırmaya yarar. Öte yandan, birçok kaynaktan not almak ve bu notları bir arada düzenli bir biçimde tutmak oldukça zorlayıcı bir görevdir. Çoğumuz bir defter aracılığı ile notlarımızı alırız.

Ancak günümüzde giderek daha fazla kişi notlarını dijital biçimde de tutmayı tercih etmektedir. Bununla birlikte, birçok durumda diğerlerinden daha üstün olduğu kanıtlanmış bir not alma tekniği vardır. Bu teknik Cornell Tekniği olarak bilinir.

Cornell Tekniği Nedir?

Cornell Tekniği, 1949 yılında, Cornell Üniversitesi öğrencilerinin okuduğunu ve dinlenileni anlama alanlarında başarılarını artırmak için Profesör Walter Pauk tarafından geliştirildi. Devamında yapılan çalışmalar bu tekniğin, örneğin bir sınava hazırlanırken notları incelemeyi çok daha kolay hale getirdiğini ve başarıyı arttırdığını kanıtlamıştır.

Cornell tekniği, yurt dışında sık kullanılmasına rağmen ülkemizde çok fazla tanınmamaktadır. Teknik temelinde nasıl not alınacağını anlatmaz. Alınan notların düzenli bir biçimde saklanmasında yardımcı olur. Bu nedenle bu tekniğin uygulanmasını öğrenmeden önce nasıl not tutulacağı hakkında fikir sahibi olmak önemlidir.

Cornell Tekniğinin Uygulanışı

Cornell tekniği, gözden geçirme ve notlarınızı düzenlemenin daha hızlı bir yoludur. Kısa sürede çok şey öğrenebileceğiniz için de etkili bir öğrenme yöntemidir. Bu yöntemde tüm notlar ana not alma sütunlarına yazılmalıdır. Sütunun geri kalanı notlar hakkında sorular veya ipuçları için kullanılmalıdır. Bu teknikte olası kâğıt düzeni aşağıdaki gibidir.

Yaprağın sağ tarafına özet notlar alınır. Daha sonra bu notlardan anahtar kelimeler çıkartılır ve sola yazılır. Devamında notların yazıldığı sağ taraftaki kısım kapatılır ve sol taraftaki anahtar ifadelerden yararlanarak not alınan önemli bilgiler hatırlanmaya çalışılır.

Uygulamanız Gereken 6 Adım

Cornell tekniği hem bir not alma hem de çalışma sistemidir, bu nedenle izlenmesi gereken altı adımı içerir.

1- Kaydetme: Önemli olduğuna inanılan herhangi bir bilginin deftere kaydedilmesi gerekir. Bir ödevi okurken veya bir dersi dinlerken, kağıdın sağ tarafına notlar alın. Bu sütunu cümleler, paragraflar, ana hatlar, çizelgeler veya çizimlerle doldurun.

2- Soru Sorma: Kağıdın sağ tarafında aldığınız notları bir dizi cevap olarak düşünün. Şimdi sol tarafa notlarınıza karşılık gelen olası test sorularını listeleyin. Her ana terim veya nokta için bir soru yazın. Bu kısma notlarınızdaki anahtar kelimeleri de listeleyebilirsiniz. Bu kısmı fazla detayla doldurmamalısınız.

3- Tekrarlama: Notlarınızın sağ tarafını boş bir kağıtla kapatın. Ardından sol sütuna yazdığınız her öğeye bakın ve bunun hakkında konuşun. Soru yazdıysanız, her soruyu cevaplayın. Anahtar kelimeler yazdıysanız, her kelimeyi tanımlayın ve neden önemli olduğu hakkında konuşun. İşaret sütununa başlıklar yazdıysanız, her birinin ne anlama geldiğini açıklayın ve destekleyici ayrıntılar sunun. Okuduktan sonra notlarınızı açın ve kaçırdığınız önemli noktaları öğrenin.

4- Yansıtma: Bu, öğrenilen bilgileri düşünmekle ilgilidir. Belirli bir konu üzerinde derinlemesine düşünmenin bir yolu, sorular sormaktır. Bu, tartışılan konu hakkında “daha büyük ve net bir resme” sahip olmanızı sağlayacaktır.

5- Özetleme: Kendi kelimelerinizi kullanarak belirli bir konunun özetini çıkarmanız gerekir. Bunu yaparak, bilgiyi sadece ders kitabından veya öğretmenden gelen bilgilerden daha iyi anlayabilirsiniz. Bunun için sayfanın alt kısmını kullanabilirsiniz.

6- Gözden Geçirme: Notlarınızı kendi belirleyeceğiniz belirli aralıklarla gözden geçirmeniz önemlidir.

Çevrimiçi Not Tutma Programları

not alma

Yazının başında da dediğimiz gibi günümüzde giderek artan sayıda web sitesi önemli notlarınızı almanız, zihin haritaları oluşturmanız, yapılacak listesi gibi şeyler hazırlamanız için bize seçenekler sunuyor. Bu web sitelerinin büyük çoğunluğu bu hizmeti ücretsiz olarak sadece kayıt olmanızla birlikte kullanıma açıyor.

Örneğin WorkFlowy fikirlerinizi düzenlemeniz ve onları gerçeğe dönüştürmeniz için size yeni seçenekler sunan sonsuza dek uzanan bir defter. Checkvist fikirlerinizi, notlarınızı ve görevleri gruplar halinde düzenlemenize yardımcı oluyor.

Evernote, standart not alma opsiyonuna ek olarak web sitelerinden metin ve görüntü kopyalamanıza ve çevrimdışı içerik eklemenize olanak tanıyor. Benzer bir avantajı Simplenote isimli program da sağlıyor. Hayatımızı organize etmemize olanak sağlayan araçlara her gün bir yenisi daha ekleniyor.

Daha fazla seçenek için, not alma yazılımı ya da daha iyisi İngilizce olarak note-taking software anahtar sözcükleriyle Web’de arama yaparsanız yeni ve daha farklı seçeneklere de erişebilirsiniz. İleri okumalar için: The Cornell Note Taking System; http://lsc.cornell.edu/


Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Sibel Çağlar

Merhabalar. Matematik öğretmeni olarak başladığım hayatıma 2016 yılında kurduğum matematiksel.org web sitesinde içerikler üreterek devam ediyorum. Matematiğin aydınlık yüzünü paylaşıyorum. Amacım matematiğin hayattan kopuk olmadığını kanıtlamaktı. Devamında ekip arkadaşlarımın da dahil olması ile kocaman bir aile olduk. Amacımıza da kısmen ulaştık. Yolumuz daha uzun ama kesinlikle çok keyifli.

Bu Yazılarımıza da Göz Atınız

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu