Kampüs

Geleceğe Hazır Olmak İçin Bilinmesi Gereken 21. Yüzyıl Becerileri

Geleceğin farklı olacağı her zaman bilinen bir gerçekti. Ancak değişimin derecesi konusunda öngörüler hiç bir zaman günümüzdeki kadar kesin değildi. Bu yüzyılda yapay zeka ve dijital sistemlerin hızla gelişmesi, çocuklarımızın ve torunlarımızın hayatlarının neredeyse her yönünün bizimkinden farklı olacağına bizi artık ikna etti.

Çok hızlı değişen ve dönüşen dünyamızda 21. yüzyıl becerileri ile donanımlı bireyler, gerek iş dünyasının liderleri, gerek hükümetlere bağlı kurumlar ve gerekse akademik çevreler tarafından ihtiyaç olarak görülmektedir.

Yirmi yıl önceki eğitimciler, bugünlerde hangi becerilere ihtiyaç duyacağımızı bilemezlerdi. Ancak bizler teknolojiler geliştikçe ve hızla yerlerini henüz hayal bile edilemeyen yenileri aldıkça gelecekte öğrencilerimizin neye ihtiyaç duyacağını biliyoruz. Bunlara toplu olarak 21. yüzyıl becerileri deniyor.

İçinde bulunduğumuz dijital çağda çocukların gerçekleri öğrenme ve ezberleme ihtiyacı azalıyor. Bunun yerini, herhangi bir bilginin eleştirel bir şekilde nasıl değerlendirileceğini öğrenme ihtiyacı alıyor.

Günümüzün çocukları 2030 yılı civarında işgücüne katılacak. Her ne kadar o zaman dünyanın nasıl olacağını tam olarak bilemesek de, çocukların ve yetişkinlerin hala okuma, yazma ve matematiğe ihtiyaç duymaya devam edeceğini biliyoruz. Ayrıca nasıl öğreneceklerini öğrenmek, problem çözme, eleştirel düşünme becerilerine sahip olmak ve hızlı değişim karşısında dirençli olmak için daha büyük bir yeteneğe ihtiyaçları olacak.

21. yüzyıl becerileri nelerdir?

ABD’de pek çok eyalette uygulanan ve çeşitli kurumlar tarafından desteklenen Partnership for 21st Century Learning (2017) eğitim projesinde bireyin sahip olması gereken 21. yy becerileri şu alt başlıklarda tanımlanmaktadır.

  • Öğrenme ve İnovasyon Becerileri: Eleştirel düşünme ve problem çözme becerileri, yaratıcı düşünme ve inovatif uygulama becerileri, iletişim ve işbirliği becerileri.
  • Bilgi, Medya ve Teknoloji Becerileri: Bilgi okur-yazarlığı, medya okur-yazarlığı ve bilgi-iletişim teknolojileri (ICT) okur-yazarlığı
  • Yaşam ve Meslek Becerileri: Esneklik ve uyum, girişimcilik ve öz-yönelim, sosyal ve kültürlerarası beceriler, üretkenlik ve izlenebilirlik, liderlik ve sorumluluk.

Bilimsel süreç, eleştirel düşünme becerileri ile 21. yy becerileri hem kesişmekte hem de birbirini tamamlamaktadır. STEM eğitim uygulamaları, erken yaşlarda öğrencilere 21. yy becerilerinin kazandırılmasında oldukça önemli fırsatlar sunmaktadır.

“S” harfine bilim, “T” harfine teknoloji karşılık gelmektedir. “E” harfi mühendislik anlamına gelir. Son olarak “M” harfi ise matematiktir.

Öğretmenler, “Ne kadar öğrettim?” sorusuna cevap bulmak için ölçme ve değerlendirme faaliyetlerine
yönlenirler. “Nasıl öğreteceğim?” sorusuna cevap için uygun öğretim yöntem ve tekniklerini seçerler. “Ne öğreteceğim” sorusunun cevabı ise MEB müfredatında, öğretmenlere verilmektedir. Ancak ne öğreteceğim sorusuna cevap sadece bilgi boyutunda ele alınırsa ortaya sorunlar çıkacaktır.

Çocuklarımızı sadece kendimiz için ya da sadece kendi ülkemizdeki rekabet için yetiştirmiyoruz. Onları birer dünya yurttaşı olarak da yetiştiriyoruz. O nedenle onların karışacağı dünyada bu 21 yüzyıl becerilere sahip olanlar bir adım ileri gidecek.


Kaynaklar ve ileri okumalar:

  • Larson, Lotta & Miller, Teresa. (2011). 21st Century Skills: Prepare Students for the Future. Kappa Delta Pi Record. 47. 121-123. 10.1080/00228958.2011.10516575.
  • Binkley, Marilyn & Erstad, Ola & Herman, Joan & Raizen, Senta & Ripley, Martin & Miller-Ricci, May & Rumble, Mike. (2011). Defining Twenty-First Century Skills. 10.1007/978-94-007-2324-5_2.
  • Teaching kids 21st century skills early will help prepare them for their future. Yayınlanma tarihi: Kaynak site: Conversation. Bağlantı: Teaching kids 21st century skills early will help prepare them for their future

Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Sibel Çağlar

Merhabalar. Matematik öğretmeni olarak başladığım hayatıma 2016 yılında kurduğum matematiksel.org web sitesinde içerikler üreterek devam ediyorum. Matematiğin aydınlık yüzünü paylaşıyorum. Amacım matematiğin hayattan kopuk olmadığını kanıtlamaktı. Devamında ekip arkadaşlarımın da dahil olması ile kocaman bir aile olduk. Amacımıza da kısmen ulaştık. Yolumuz daha uzun ama kesinlikle çok keyifli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu