Kampüs

Bir Japon Şehrinde Öğrenciler Okula Kendileri Gitmek Yerine Robotlarını Gönderecek!

Her ne kadar bu konuda çeşitli yaptırımlar olsa da okullarda öğrencilerin devamsızlık yapması önemli bir sorundur. Ancak bu sorun ile başa çıkmanın akla hiç gelmeyen bir yöntemi daha var! Japonya okullara robot öğrencileri göndermeyi planlıyor.

Japon Şehrinde Öğrenciler Okula Kendileri Gitmek Yerine Robotlarını Gönderecek!

Bir Japon şehri, doğrudan bilim kurgudan fırlamış gibi görünen bir hareketle, giderek artan okul devamsızlığı sorununu ele almak için sınıflarda robotları kullanmada öncülük ediyor. Tüm dünya da bu gelişmeyi yakından takip ediyor.

Japonya’da Okullarda Yaşanan Sorun Nedir?

Japonya’da okul devamsızlığı sorunu karmaşık ve çok yönlüdür. İlk olarak, Japon okulları genellikle yüksek akademik beklentiler ve sıkı programlarla ilişkilidir. Sınıfta iyi performans gösterme stresi ve bununla ilişkilendirilen baskı, bazı öğrencilerin okuldan tamamen kaçınmalarına neden olmaktadır.

Japonya’da öğrenciler genellikle normal derslerden sonra sınavlara çalışmak için dershanelere ve özel kurslara giderler. Japonya’da üniversiteye giriş, öğBilim ve teknolojide en ilerici ülkelerden biri olan Japonya’da okullarda fazla teknoloji kullanılmaz. Birçok okul kağıt kalem gibi geleneksel yöntemleri tercih eder. Öğrencilerin lisedeki performansına bağlı değildir. Yani öğrencilerin bir üniversiteye girip giremeyeceklerini sadece giriş sınavlarının sonuçları belirler.

Daha da kötüsü, Japonya’da akran zorbalığı şaşırtıcı derecede yaygındır. Kültürel faktörlerle ve destek eksikliği ile birleştiğinde, okul devamsızlığı bazı Japon bölgelerinde yaygın hale gelmektedir. Bu durum, “Hikikomori” adı verilen bir sorun ile de ilişkilidir.

Hikikomori, Japonya’da ortaya çıkan ve giderek daha fazla genç insanı etkileyen bir sosyal sorundur.  Hikikomori kelimesi, Japonca “hiki” (ev içi) ve “komoru” (kapatmak) kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuştur. Bu kavram, gençlerin toplumdan soyutlanarak evlerine kapanması ve sosyal ilişkileri minimuma indirme eğilimini ifade eder. Akademik araştırmalar, Japonya’da 500.000 ila iki milyon kişinin Hikikomori olduğunu ve aşırı türde bir sosyal geri çekilme sergilediğini tahmin ediyor.

Hikikomori’nin her iki cinsiyeti de eşit derecede etkilediği bilinse de neden var olduğu ve yaygınlaştığı da henüz net değildir. Ancak bu durumun giderek gençlerde artış gösterdiği düşünülürse önceki travma veya hoş olmayan sosyal deneyimlerle (akademik başarısızlık dahil) bağlantılı olduğu düşünülmektedir.

Japonya’da Öğrenciler Okullara Robotlarını Nasıl Gönderecek?

Japonya’nın güneybatısındaki bir şehir olan Kumamoto’da bazı okullar, evde eğitim gören öğrencilerin kendilerini daha fazla gruba dahil ve daha az kaygılı hissetmelerine yardımcı olmak için sınıflara robotlar yerleştirecek.

Bu yüksek teknolojili cihazlar, öğrencilerin ilgisini çekmek ve gerçek zamanlı geri bildirim sağlamak için çeşitli özelliklerle donatılmış olacak. Aynı zamanda öğrencinin bir uzantısı gibi hareket edecek. Öğrenciler bu robotları evlerinden hareket ettirecek. Bu sayede arkadaşları ile etkileşime girecek, okul binasında dolaşacak ve hatta etkinliklere dahil olacak.

Japon Şehrinde Öğrenciler Okula Kendileri Gitmek Yerine Robotlarını Gönderecek!
Japonya’darobot öğrenciler belki de bir gün bunun gibi gözükecektir.

Teknolojinin genç nesli gerçek dünya sorumluluklarından uzaklaştırmakla suçlandığı bir dünyada, bu girişim çarpıcı bir karşı öykü sunmaktadır. Teknoloji, doğru bir şekilde kullanıldığında, daha iyi gelecekleri şekillendirme potansiyeline de sahiptir.

Aslına bakarsanız Japonya’da robotik cihazlar, fiziksel sağlık sorunları olan öğrencilerin derslere uzaktan katılmalarına yardımcı olmak için onlarca yıldır kullanılıyor. Ancak sosyal kaygı sorunları olan öğrencilere yardımcı olmak için kullanımı yeni bir uygulama.

Japon Şehrinde Öğrenciler Okula Kendileri Gitmek Yerine Robotlarını Gönderecek!
İki yönlü iletişimi sağlayan mikrofonlar, hoparlörler ve kameralarla donatılmış robotların Kasım ayında Japonya’daki sınıflara tanıtılması planlanıyor.

Sonuç Olarak;

Günümüzde eğitimde teknolojinin rolü devam eden bir tartışma konusudur. Geçtiğimiz pandemide de deneyimlediğimiz gibi uzaktan öğrenmenin önünde bazı engeller vardır. Dijital dikkat dağıtıcılarının oluşturduğu zorluklar ve yalnızlık bu zorlukların başında gelir. Bu nedenle, teknolojiyi olumlu sonuçlar elde etmek için kullanan çözümler hoş karşılanmalı ve incelenmelidir.

Kumamoto, Japonya’nın güneybatısında, Kumamoto Körfezi’ne yakın bir konumda yer almaktadır. Ocak 2022’ye göre, Kumamoto şehri ve çevresinin nüfusu yaklaşık olarak 740,000’dir. Bu şehirde 2022 yılında ilkokul ve ortaokul yaşındaki 2.760 çocuk derse katılmıyordu. Bu da önceki yıllara göre neredeyse yüzde yüz bir artış anlamına geliyordu.

Japonya’daki robot öğrenci projesi, teknoloji ve eğitim kesişimine dair önemli bir vaka çalışması niteliğindedir. Başarılı olması durumunda, eğitim ortamlarında robotların daha geniş uygulamalarının yolunu açacaktır.

Gerçekten de robotlar bu sorunu çözmeye yardımcı olacak mı? Yoksa devamsızlığı ele almak için başka bir şey mi gerekli? Gelecekte bir gün tüm öğrencilerin bu biçimde derse devam etmeleri olası olacak mı? Olması durumunda bu eğitimin geleceği için ne anlama geliyor? Japonya robot öğrenci projesi daha yeni başlıyor. Ancak tüm dünya bu sorulara bir cevap vermek için dikkatle bu şehrin öğrencilerini takip ediyor.


Kaynaklar ve ileri okumalar


Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Sibel Çağlar

Merhabalar. Matematik öğretmeni olarak başladığım hayatıma 2016 yılında kurduğum matematiksel.org web sitesinde içerikler üreterek devam ediyorum. Matematiğin aydınlık yüzünü paylaşıyorum. Amacım matematiğin hayattan kopuk olmadığını kanıtlamaktı. Devamında ekip arkadaşlarımın da dahil olması ile kocaman bir aile olduk. Amacımıza da kısmen ulaştık. Yolumuz daha uzun ama kesinlikle çok keyifli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu