Psikoloji

Japonya’dan Kısa Sürede Tüm Dünyaya Yayılan Hikikomori Nedir?

Hepimiz zaman zaman yalnız kalmak isteriz. Bu normal ve aslında sağlıklı bir durumdur. Ancak yalnızlık kimi toplumlarda özellikle Japon toplumunda önemli sorundur. Bu sorun o kadar çok yaygınlaşmaya başladı ki artık özel bir ismi bile var. Yazımızın konusu olan Hikikomori giderek içine kapanan bir toplumu tanımlamak için kullanılıyor.

Japonya'dan Kısa Sürede Tüm Dünyaya Yayılan Hikikomori Nedir?
Hikikomori, Japonya’da ortaya çıkan ve giderek daha fazla genç insanı etkileyen bir sosyal sorundur. Bu kavram, gençlerin toplumdan soyutlanarak evlerine kapanması ve sosyal ilişkileri minimuma indirme eğilimini ifade eder. Akademik araştırmalar, Japonya’da 500.000 ila iki milyon kişinin hikikomori olduğunu ve aşırı türde bir sosyal geri çekilme sergilediğini tahmin ediyor. FOTOĞRAF: YUTA ONODA

2010 yılında Japon hükümeti, Japonya’da Hikikomori olarak yaşayan 700.000 kişinin bulunduğunu ve yaş ortalamasının 31 olduğunu ölçümlemişti. Ancak yeni araştırmalar, bu sayının daha da arttığını ve üstelik Japonya dışında dünyanın birçok yerinde daha yaygın hale geldiğini bizlere gösteriyor. Şimdi gelin biraz daha detaylara bakalım.

Hikikomori Nedir? Neden Kaynaklanır?

Başta da dediğimiz gibi hepimiz bazen yalnız kalmayı ve o gün ve hatta bir kaç gün kimseyi görmemeyi, evden dışarı çıkmamayı isteyebiliriz. Ancak Hikikomori bu değildir. Hikikomori kronik bir durumdur ve temelde herhangi bir fiziksel veya zihinsel rahatsızlık olmaksızın sosyal hayattan tamamen çekilmek anlamına gelir.

Japonya'dan Kısa Sürede Tüm Dünyaya Yayılan Hikikomori Nedir?
 Hikikomori olarak yaşayan genç bir Japon adam

Bu kişiler yeniden sosyalleşme düşüncesini endişe ile karşılarlar. Çoğu zaman bu yaşam tarzından vazgeçme düşüncesi bile onlar için sıkıntı vericidir. Bu arada Hikikomori kelimesi, Japonca “hiki” (ev içi) ve “komoru” (kapatmak) kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuştur.

Hikikomori’nin her iki cinsiyeti de eşit derecede etkilediği bilinse de neden var olduğu ve yaygınlaştığı da henüz net değildir. Ancak bu durumun giderek gençlerde artış gösterdiği düşünülürse önceki travma veya hoş olmayan sosyal deneyimlerle (akademik başarısızlık dahil) bağlantılı olduğu düşünülmektedir.

Japon okulları genellikle yüksek akademik beklentiler ve sıkı programlarla ilişkilendirilir. Tüm bunlar yüksek beklentili aileler ile birleşince bunaltıcıdır. Özellikle rekabetçi ve başarı beklentisi yüksek ailelerin çocuklarında bu durumun gelişme olasılığının daha fazla olduğu gözlemlenmiştir.

Hikikomori, otizm spektrum bozukluğu olan bazı kişilerin sergilediği sosyal geri çekilmeye benzese de bu konu ile ilgili de kesin bir bağlantı kurulamamıştır. Sendromun travma sonrası stres bozukluğuyla daha yakından ilişkili olduğu düşünülmektedir. Bu fenomeni tetikleyen altta yatan bir zihinsel durum yoktur. Yani internet aramalarında Hikikomori hastalığı biçiminde yer alsa da temelde bir hastalık değildir.

İnternet, Video Oyunları ve Hikikomori Arasındaki Bağlantı Nedir?

İnternet, video oyunları ve hikikomori arasındaki bir bağlantı olup olmadığı da net değildir. Evde izole olmayı tercih eden kişilerin zamanlarının çoğunu çevrimiçi dünyada geçirdikleri doğrudur. Ancak internet bağımlısı ile Hikikomori aynı şey değildir. Bir araştırma, Hong Kong’daki ergenlerin %17-26,8’inin internet bağımlısı olarak değerlendirilebileceğini, buna karşılık yaklaşık %1’in hikikomori olarak kabul edilebileceğini buldu.

Hikikomori eğilimleri birçok şekilde ortaya çıkabilir. Bilgisayar oyunları yaygın fakat evrensel olmayan bir temadır. 

Ayrıca her iki olgunun da ortaya çıkış zamanları farklıdır. İnternet bağımlılığı için bu dönem ergenlik döneminin başlangıcıdır. Hikikomori için bu dönem ergenlik döneminin sonu ve yetişkinliğin başlangıcıdır.

Hikikomori olmaya neden olan şey kesin internet olmasa da, internetin sendromları ağırlaştırdığı bilinmektedir. Sonucunda evden çıkmadan yemek sipariş verebildiğimiz, alışveriş yapabildiğimiz bir dünyada bu kişilerin artık evden çıkmasına da neden yoktur. Aslında tüm hayatınızı yatağınızdan veya masanızdan yaşayabilirsiniz ve birçok Hikikomori’nin yaptığı da budur.

Yalnızlık Beynimizi Nasıl Etkiliyor?
İnsan, doğası gereği sosyal bir varlıktır. Yalnız kalmaya en düşkün insan bile sevdiği bir insanın kendisine sarılmasına, zor durumdayken kendisine yardım eli uzatılmasına ihtiyaç duyar.

Hikikomori Dünyanın En İlginç Salgınlarından Biri Olmaya Aday!

Bu fenomen Japonya’da ve Asya’nın diğer bölgelerinde ortaya çıkıp tanımlanmış olsa da, günümüzde bu durum ülke sınırlarının çok ötesine yayılmış durumda.  Önceki çalışmalar Hikikomori’nin Güney Kore ve Hong Kong’un yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri, Fas, Umman, İtalya, Hindistan, Finlandiya ve Fransa’da da varlığını bildirmişti. Türkiye’de bildiğimiz kadarı ile böyle bir çalışma yapılmadığı için net sayı vermek olası değildir.

Evden dışarı çıkmayı kabul etmeyen kişiler ile ilgili en çok merak edilen şey ise, bu kişilerin hayatta kalmak için gerekli parayı nasıl kazandıkları olacaktır. Bu durum tam olarak net olmasa da bu gençlerin çoğunun orta ve üst sınıf ailelerden geldiğini hatırlatma gerekiyor. Yani fakirseniz endişelenmeyin. Hikikomori olma riskiniz neredeyse yoktur.

Ebeveynler nadiren bir sorun olduğunu kabul etmek isterler ya da bunu “gençlere özgü bir şey” olarak görmezden gelebilirler. Bunu bir gerçeklik olarak kabul etmek ve onunla başa çıkmaya çalışmak çok önemli bir ilk adımdır. Sihirli bir değnek olmasa da terapötik bir yaklaşım fark yaratmaya yardımcı olacaktır. Ben yine de yalnız kalmak istiyorum derseniz, yazının devamında göz atmanızı öneririz. Yalnızlık Beynimizi Nasıl Etkiliyor?


Kaynaklar ve ileri okumalar

  • Muris P, Ollendick TH. Contemporary Hermits: A Developmental Psychopathology Account of Extreme Social Withdrawal (Hikikomori) in Young People. Clin Child Fam Psychol Rev. 2023 Jun;26(2):459-481. doi: 10.1007/s10567-023-00425-8. Epub 2023 Jan 18. PMID: 36653555; PMCID: PMC9848719.
  • Stip E, Thibault A, Beauchamp-Chatel A, Kisely S. Internet Addiction, Hikikomori Syndrome, and the Prodromal Phase of Psychosis. Front Psychiatry. 2016 Mar 3;7:6. doi: 10.3389/fpsyt.2016.00006. PMID: 26973544; PMCID: PMC4776119.
  • Shek DT, Yu L. Internet addiction phenomenon in early adolescents in Hong Kong. ScientificWorldJournal. 2012;2012:104304. doi: 10.1100/2012/104304. Epub 2012 Jun 18. PMID: 22778694; PMCID: PMC3385635.
  • Hikikomori, the Japanese phenomenon of extreme social isolation is going global. Yayınlanma tarihi: 29 Nisan 2023. Kaynak site: ZME Science. Bağlantı: Hikikomori, the Japanese phenomenon of extreme social isolation is going global

Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Sibel Çağlar

Merhabalar. Matematik öğretmeni olarak başladığım hayatıma 2016 yılında kurduğum matematiksel.org web sitesinde içerikler üreterek devam ediyorum. Matematiğin aydınlık yüzünü paylaşıyorum. Amacım matematiğin hayattan kopuk olmadığını kanıtlamaktı. Devamında ekip arkadaşlarımın da dahil olması ile kocaman bir aile olduk. Amacımıza da kısmen ulaştık. Yolumuz daha uzun ama kesinlikle çok keyifli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu