Biyoloji ve Coğrafya

Çilek Meyve Değildir Ve Üzerindeki Noktalar da Çekirdeği Değildir!

Hepimizin severek yediği çilek aslında bir meyve değil, meyvelerdir topluluğudur. Özünde de sahte bir meyvedir. Çileğin üzerindeki beyaz noktalar ise çekirdekleri değildir. Neler oluyor diye merak ederseniz, okumaya devam ediniz.

Çilek Meyve Değildir Ve Üzerindeki Noktalar da Çekirdeği Değildir!

Gündelik hayatımızda karşımıza çıkan bazı tanıdık kavramların bilimsel olarak farklı biçimlerde tanımlandığını görmek çoğu zaman bir çoğumuzu şaşırtır. Örneğin uzun süre boyunca bir sebze olarak kabul ettiğimiz domatesin aslında bir meyve olduğunu artık biliyoruz. ( Detayları burada: Meyve ve Sebze Farkı Nedir? Domates Bir Meyve mi Yoksa Sebze mi?) Benzer bir durum çilek için de geçerlidir.

Çileğin İngilizcesi strawberry biçimindedir. İngilizce de “berry” biçiminde farklı önadlar ile tanımlanan bir çok meyve vardır. Bunlardan bize en tanıdık olanları blueberry ( yabanmersini), raspberry ( ahududu) ya da blackberry ( böğürtlen) biçimindedir.

Sonucunda bu saydıklarımızın hepsi bitkilerden toplanan küçük, tatlı, yumuşak meyvelerdir. Ancak çilek bu meyvelerin hiçbirisi ile aynı familyaya ait değildir. Aslına bakarsanız muz ile böğürtlen birbirine daha yakındır.

Meyve nedir?

Meyveler teknik olarak çiçeklerin olgunlaşmış yumurtalıklarıdır. Evet, bitkilerin yumurtalıklarını yeriz ve çok lezzetlidirler. Bir meyvenin “berry” kategorisine dahil olması için tek yumurtalığa sahip olan bir çiçekten gelmesi gerekir.

Bu kafa karışıklığının temel nedeni neyin meyve sayılıp neyin sayılmadığı ile ilgili tanımı bilmediğimizdendir. Yediğimiz bir şeyin meyve olarak sınıflandırılabilmesi için birden fazla tohum içermesi ve bir dış kabuktan (eksokarp), etli bir orta kısımdan (mezokarp) ve tohumları tutan bir iç kabuktan (endokarp) oluşması gerekir.

Gerçek meyveler üç farklı katmandan oluşurlar.

Normal olarak meyve, döllenmiş çiçeğin yumurtalığından veya yumurtalıkla birlikte diğer çiçek kısımlarından oluşur. Temelinde biz her şeye meyve deme eğilimde olsak da meyveler kendi aralarında farklı biçimlerde sınıflandırılır.

Çilek neden meyve değildir?

Nemli, serin ve çürümüş bitki artıkları yönünden zenginleştirilmiş yani humuslu toprakları seven çilek bitkisi, gülgiller familyasının fragaria cinsini oluşturur. Fazla büyümeyen bu otsu bitkinin beyaz çiçekleri ve 3 parçalı yaprakları vardır.

Erik, kayısı ya da kiraz gibi meyveler gerçek meyvelerdir. Bunlar sadece çiçeğin ovaryumun gelişimi ile oluşmuşlardır. Bir de çiçeğin diğer organları yardımı aracılığı ile oluşan yalancı meyveler vardır. Çilek bu kategoriye dahil olacaktır.

Çilek gibi bitkilerin çiçeklerinde çok sayıda dişi organ vardır. Bu dişi organların yumurtalıkları gelişerek küçük meyvecikler oluşturur. Bu şekilde, bir çiçeğe ait çok sayıdaki ovaryumlardan oluşan meyveye toplu meyve (aggregate) – bileşik meyve denir. Çilek bilimsel olarak çilek Fragraria cinsine aittir ve bu da onu gülün yakın akrabası yapar.

Çİlek meyve değil, meyveler taşıyan yalancı bir meyvedir. Günümüzde en çok tüketilen, bordomsu kırmızı renkli ve iri çeşidin anavatanı Amerika’dır. İki yaban çileğinin (Fragaria Virginiana – Fragaria Chiloensis) melezidir.

Çileğin üzerindeki beyaz noktalar da aslında bitkinin yumurtalıklarıdır ve aken olarak adlandırılmaktadır. Her “tohum”, teknik olarak içinde bir tohum bulunan ayrı bir meyvedir. Diğer bir deyişle çilek, gerçek yumuşak meyve grubundan farklı olarak, aslında meyve taşıyan çekirdeği yüzeyinde tutan şişmiş hazne dokusudur.

Aken, içinde tek tohum bulunan ve olgunlaştığında açılarak tohumun çıkmasına olanak verecek özel bağlantı yerleri olmayan kuru meyvedir.

Çilek tohumları hakkındaki tüm bu kafa karışıklığına rağmen çoğu çilek aslında tohumlardan yetişmez. Çilek bitkileri büyüdükçe ince oluşumlar yayarlar. Bu oluşumlar iplere benzer. Toprağa ulaştıklarında da köklerini toprağın içine gönderirler. Bu kökler ise yeni çilek bitkisinin büyümesini sağlar.

Son olarak meyveyi tatlı, sebzeyi ise tatlı olmayan bir şey olarak düşünmeye eğilimliyiz ama bunun bununla da hiçbir ilgisi yoktur. Meyveler tohum içerirken sebzeler kök, gövde ve yapraklardan oluşur. Bu nedenle domates gibi biber de aslında bir meyvedir.

Sonuç Olarak;

Her ne olursa olsunlar çilekler hem besleyici hem de lezzetlidir. Çok fazla vitamin, lif ve antioksidan içerirler ve sodyum, yağ veya kolesterol içermezler. Biraz tatlı olsalar da aslında göründükleri kadar tatlı da değillerdir. Çilekler aslında kokularını kullanarak sizi gerçekte olduklarından daha tatlı olduklarına inandırırlar! Bir meyve için bu kadar ilginçlik yeter. Sağlıcakla kalın!


Kaynaklar ve ileri okumalar


Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Sibel Çağlar

Merhabalar. Matematik öğretmeni olarak başladığım hayatıma 2016 yılında kurduğum matematiksel.org web sitesinde içerikler üreterek devam ediyorum. Matematiğin aydınlık yüzünü paylaşıyorum. Amacım matematiğin hayattan kopuk olmadığını kanıtlamaktı. Devamında ekip arkadaşlarımın da dahil olması ile kocaman bir aile olduk. Amacımıza da kısmen ulaştık. Yolumuz daha uzun ama kesinlikle çok keyifli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu