Kampüs

Ödev Verme Ve Sınav Yapma Fikrini İlk Kim Buldu?

Eğer çalışma hayatının içindeyseniz, muhtemelen sizin de eve geldiğiniz zaman tamamlamanız gereken bazı ödevleriniz vardır. Ancak bir öğrenci iseniz bu durum günlük yaşamınızın bir parçasıdır. Peki ama ödevi kim buldu? Ödev verme fikri öğretmenlerin aklına nerden geldi? Ödevi kim buldu? sorusuna basit bir cevap olarak aşağıdaki görsele dikkatle bakın. Karşınızda yaklaşık 2000 yıllık Antik Mısır’da bir öğrenciye verilen ilk ev ödevi var.

Ödev Verme Ve Sınav Yapma Fikrini İlk Kim Buldu?
Bir okul çocuğunun Yunanca ödevi yaklaşık 2.000 yıl önce balmumu tablete yazılmış.iPad büyüklüğündeki, tahta çerçeveli balmumu levha, öğrencileri “Sadece bilge insanlardan öğüt almalısınız” ve “Her arkadaşa güven olmaz” diyerek uyarıyor. C: British Library Board

Tabletin üstünde bundan 1.800 yıl önce ilkokula giden bir öğrencinin günlük yaşantısından bir kesit sunan iki kısımlı bir Yunanca ödevi var. Ödevin bir kısmı yazma alıştırması. İlk satırda öğretmenin düzgünce yazısı göze çarpıyor. Takip eden iki satırda ise aynı sözcüklerin öğrenci tarafından “bir hayli beceriksizce” kopyalanmış halini görüyoruz. Tıpkı günümüz ilkokul öğrencilerinin, öğretmenlerinin tahtaya yazdığı bir şeyi defterlerine tekrar tekrar geçirmesi gibi. Ödevin geri kalanıysa çarpım tablosu ve okuma alıştırmaları içeriyor.

Ödev Verme Ve Sınav Yapma Fikrini İlk Kim Buldu?
Antik Mısır’da öğrencilerin oturup okuyabilecekleri, ayakta durabilecekleri ve duvarlara yazabilecekleri sıralar içeren okullar, Roma İmparatorluğu’nun Mısır’ı kontrol ettiği ve Yunancanın yaygın olarak konuşulduğu bir zamana dayanmaktadır.. Mısır’ın batı çölündeki Dakhla Vahası’ndaki antik Trimithis kasabasında duvarlarında Yunan yazıları bulunan 1.700 yıllık bir okul.(Fotoğraf: Eugene Ball CC Attibution 2.5 Generic)

Modern Zamanda Ev Ödevi Verme Fikrini Kim Buldu?

Tarihsel olarak okulların bugünün eğitimine benzer bir hal almaya başlaması 16.yy’da başlar. Ondan önce, eğitim ve okulda modern anlamda sınıflar yoktu. Konular ve eğitmenler arasında bugünkü gibi net bölümlemeler de yoktu. (Tarih öğretmeni, Matematik sınıfı gibi). Konular aynı anda işleniyor yani bir kişiye aynı anda tarih, gramer, ahlak dersi veriliyordu.

Ödev Verme Ve Sınav Yapma Fikrini İlk Kim Buldu?

Aslında ödeve benzer uygulamalar muhtemelen tek bir kişi tarafından bulunmadı. Gerçek şu ki ödev, ilk uygarlıklardan ve eğitimin ilk biçimlerinden beri vardı. Ancak o zamanlarda ev ödevleri, bugün bildiğimiz şekliyle soruları yanıtlamayı veya makale yazmayı içermiyordu. Tarihe dönüp baktığımızda, o dönemdeki öğrencilerin ve öğretmenlerin kendi zamanlarının ödevi olarak görecekleri başka eğitim yöntemleri vardı.

Ancak internette “Ödevi ilk kim buldu?” biçiminde yapacağınız bir sorgulamada karşınıza, Roberto Nevilis ismi çıkar. İtalyan bir pedagog olan Roberto Nevilis‘in 1905 yılında bir ödev sistemi kurguladığı aktarılmaktadır. Ancak Nevelis hakkında elimizde güvenilir bir bilgi bulunmamaktadır. Bu da aktarılan bilgiyi şüpheli hale getiriyor. Buna rağmen 19. yüzyıl politikacısı ve eğitim reformcusu Horace Mann’ın, eğitimin yaygınlaşması sürecinde önemli bir rol oynadığını biliyoruz.

Horace Mann (4 Mayıs 1796 – 2 Ağustos 1859)

1837’de, bir avukat ve eğitimci olan Horace Mann, yeni kurulan Amerika Birleşik Devletleri’nde Massachusetts Eğitim Kurulu’nun Sekreteri oldu. Mann, devlet okullarının destekçisiydi ve iyi eğitimli bir nüfus olmadan siyasi istikrar ve sosyal uyumun sağlanamayacağına inanıyordu. Böylece Amerikalı çocuklara eğitim vermek için evrensel bir halk eğitim sistemi fikrini ortaya attı. Mann, öğrencilere iyi eğitimli konu uzmanları tarafından organize bir şekilde öğretilen belirli bir müfredata sahip bir sistem istedi. 

Mann tarafından ortaya atılan yenilikçi fikirler ve reformlar, modern okul sistemimizin temeli oldu. Eğitim alanındaki değerli katkılarından dolayı, tarihçiler bazen onu modern okul sisteminin mucidi olarak kabul ederler.

Ödevi Kim Buldu? Sorusuna Verecek bir Cevabımız Var

“Ev ödevini kim buldu” sorusunun cevabını belli bir öğretmene bağlayamasak da, ödevlerin bu şekilde yapılmasından bugüne kadar kimin sorumlu olduğunu bulabiliriz. Bu durumda karşımıza çıkan isim Alman filozof Johann Gottlieb Fichte oluyor.

Johann Gottlieb Fichte (1762-1814), Kant sonrası Alman felsefesinin en önemli filozoflarından biridir. Alman İdealizmi diye bilinen felsefî devinimin kurucu figürüdür. 

Fichte, devlet tarafından sağlanan ilk ve orta öğretime benzer zorunlu dokuz yıllık bir eğitim olan Volkschule’yi ve aristokratlara açık bir ortaokul olan Realschule’yi tasarladı. Volkschule’ye katılanlara, kişisel zamanlarında bile devletin gücünü göstermenin bir yolu olarak bugün bildiğimize benzer ev ödevi verildi. İlerleyen süreçte, bazı ülkeler kendilerine göre revizyonlarını yapsa da arka plandaki mantık tüm dünyada yaygınlaşacaktı. Ev ödevi sonunda küresel bir uygulamaya dönüştü.

William Farish: İlk Sınav Yapan Ve Not Verme Sistemi Geliştiren Öğretmen:

Ödevi kim buldu? sorusunu yanıtladığımıza göre ikinci sorumuza geçebiliriz. Sınav yapma ve bu sınavlara not verme fikri nereden aklımıza geldi? Neyse ki “sınavı kim buldu?” sorusunun cevabını biliyoruz.

İlk Sınav Yapan Ve Not Verme Sistemi Geliştiren Öğretmen: William Farish
William Farish (1759-1837), İngiliz bir bilim adamı ve eğitimci olarak tanınmıştır. Farish, Cambridge Üniversitesi’nde profesör olarak görev yapmış ve burada deneysel çalışmalar gerçekleştirmiştir. Özellikle ısı ve enerji transferi konularında ilgi duymuş ve ısıyı iletme yöntemlerini incelemiştir.

Öğrencilerin çalışmalarını nicel olarak derecelendirme fikri, 18. yüzyılın sonlarında Cambridge Üniversitesi’nde bir öğretmen olan William Farish’e aittir. Farish’in sayısal not sistemini kurmasının nedeni adam kayırmacılık ve önyargı gibi durumların işin içine karışabildiği sözlü sınav sistemini iyileştirmek idi. Farish, Cambridge lisans öğrencilerine uygulanan tek bir sınava not vermek için nicel bir sistem kullandı. 

Bu noktada bir internet efsanesi vardır. İlk sınavı yapan kişi olarak da William Farish’in kulağı sık sık çınlatılır. Oysa ki yaşadığı dönemde sınavlar hali hazırda uygulanmakta idi. Muhtemelen ilk sınavı yapan kişi de, ilk ödevi veren gibi çok eskilerde yaşamıştı.

Sonraki yıllarda Amerika’daki üniversiteler ve kolejler, öğrencilerini çeşitli sayısal sistemler ile derecelendirmenin farklı yollarını deneyerek geçirdi. Bu yöntemler de zaman içinde tüm dünyada yaygınlaşmaya başladı. Yazının devamında göz atmak isterseniz: Ev Ödevi Efsanesi: Eğitimde Değişimin Zamanı Gelmiş Olabilir


Kaynaklar ve ileri okumalar:

Matematiksel

Sibel Çağlar

Merhabalar. Matematik öğretmeni olarak başladığım hayatıma 2016 yılında kurduğum matematiksel.org web sitesinde içerikler üreterek devam ediyorum. Matematiğin aydınlık yüzünü paylaşıyorum. Amacım matematiğin hayattan kopuk olmadığını kanıtlamaktı. Devamında ekip arkadaşlarımın da dahil olması ile kocaman bir aile olduk. Amacımıza da kısmen ulaştık. Yolumuz daha uzun ama kesinlikle çok keyifli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu