Kampüs

Singapur Matematiği Nedir? Singapurlu Öğrenciler Neden Bu Kadar Başarılı?

Singapur, küresel matematik becerileri karşılaştırmalarında rutin olarak en üst sıralarda yer almaya devam ediyor ve dünyadaki en beğenilen eğitim sistemlerinden birine sahip olmakla övünüyor. PISA 2022 sınavı sonuçlarında Singapur’un tüm alanlarda birinci olması da Singapurlu öğrencilerin bir şeyi doğru yaptığını gösteriyor. Bunun nedeni Singapur matematiği olabilir mi?

Singapur Matematiği Nedir? Singapurlu Öğrenciler Neden Bu Kadar Başarılı?
Bu sınava  Singapur’daki 149 ortaokul ve 15 özel okuldan rastgele 15 yaşında 6.606 öğrenci Nisan-Mayıs 2022 arasında katıldı.

Singapur eğitim de o kadar başarılı ki dünyanın dört bir yanındaki hükümetler matematik ve fen öğretimine yönelik “Singapur modelinin” unsurlarını kendi eğitimlerine dahil etmeye çalışıyorlar. Bu nedenle Türkiye’de de bir zamanlar okullarda Singapur matematiği modası vardı.

Singapur Matematiği Nedir? Singapurlu Öğrenciler Neden Bu Kadar Başarılı?
Son dört PISA sınavı karşılaştırılması

Peki Singapur’un öğrencilerinin uluslararası akranlarından daha iyi performans göstermelerini sağlayan şey nedir? Cevap öğretmene ve eğitime yatırım gibi gözüküyor. Singapur’da öğretmenlik saygın bir meslektir ve öğrenim hayatında başarılı olan öğrenciler yüksek öğretim sürecinde öğretmenliğe yönlendirilir. Öğretmenlik diplomasına sahip öğretmenler, eğitim niteliklerine ve deneyimlerine bağlı olarak ayda 2.200 – 3.550 ABD Doları kazanabilirler.

Ayrıca Singapur’daki insanların yaklaşık %90’ının kendi evleri vardır. Bu da çok az kişinin kira ödemek zorunda kaldığı anlamına gelir. Yaşam koşulları olumlu olunca da elbette eğitimin genelinde olumlu bir hava hakim olacaktır. Ancak Singapur’un başarısı sadece parayla ilgili değildir.

Singapur, Güneydoğu Asya’da bulunan küçük bir ada ülkesi ve şehir devletidir. Tam adıyla “Singapur Cumhuriyeti” olan bu ülke, Malay Yarımadası’nın uç noktasında yer alır. Önceleri bir İngiliz sömürgesi olan Singapur 1959 yılında kendi kendini yöneten bir koloni statüsüne kavuştu ve 1963 yılında Malezya ile birleşti. Ancak, birlik kısa ömürlü oldu ve 1965’te Malezya’dan ayrılarak bağımsızlığını ilan etti.

Singapur Eğitimde Bu Başarıyı Nasıl Elde Etti?

Singapur, dünyanın en gelişmiş ekonomilerinden birine sahiptir. Finans, ticaret, liman hizmetleri ve yüksek teknoloji sektörleri önemli gelir kaynaklarıdır.

Singapur 1960’lı yıllarda günümüzden çok farklıydı. Nüfusun büyük bir kısmı (Çinli, Malay ve Tamil göçmenler ve onların soyundan gelenler) okuma yazma bilmiyordu. Singapur’un ilk başbakanı Lee Kuan Yew liderliğindeki bağımsızlık sonrası hükümet, eğitimi tüm nüfusu kapsayacak şekilde genişletti. Ezberden çok öğrenme sürecine odaklanan bir politikayı yürürlüğe soktu. Sloganı da “Daha öz öğret, daha çok öğren” oldu.

Yaklaşık 30 yıl boyunca ülkeyi yöneten Lee, okulların iki amaca hizmet ettiğine inanıyordu. Bunların ilki çok dilli bir nüfustan İngilizce konuşan birleşik bir ulus oluşturmaktı. Diğeri ise ekonomiye katkı sağlamaktı. 1966’da Singapur’un hayatta kalması ve gelişmesi için “gerekli olanın sağlam, kararlı, yüksek eğitimli, disiplinli bir topluluk olduğunu” söyleyecekti. Müfredat bu bakış açısı ile geliştirildi.

singapur matematiği
Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen ve tüm okullarda uygulanan ulusal matematik programına Singapur Matematiği adı verilmektedir. Ancak elbette bu ismi sadece Singapur dışında yaşayanlar kullanıyor. Sonucunda Singapur matematiği ülkenin standart matematiğidir.

Singapur Matematiği Neden Farklıdır?

“Singapur matematiği” 1980’lerde eğitim bakanlığı tarafından yüksek kaliteli öğretim materyalleri oluşturma görevi verilen bir grup öğretmen tarafından geliştirildi. Bu öğretmenler farklı öğretim yöntemlerinin etkinliğini karşılaştırmak için Kanada ve Japonya dahil diğer ülkelerdeki okullara seyahat ettiler. Ayrıca en son davranış bilimi araştırmalarını incelediler.

Singapur Matematiği Nedir? Singapurlu Öğrenciler Neden Bu Kadar Başarılı?
Bruner, konuların öğrencilere belli bir sıra ve derinlikte sunulması gerektiğini öne sürmüştür. Bu yaklaşım, öğrencilere konuların karmaşıklığını artırarak tekrar eden bir şekilde öğretimi içerir. Bruner, bu şekilde öğrencilerin bilgileri daha iyi anlamalarının mümkün olduğunu düşünmüştür.

Basit ezberci öğrenmeden uzaklaşmayı ve bunun yerine çocuklara problem çözmeyi öğretmeye odaklanmayı amaçlayan grubun ürettiği ders kitapları, insanların üç aşamada öğrendiğini öne süren Amerikalı Jerome Bruner gibi eğitim psikologlarının çalışmalarını temel aldı. Singapur matematiği bu bakış açısı ile somut, görsel ve soyut biçiminde üç aşamadan oluşuyor.

Toplama ile ilgili problemi çözmek için kullanılan bir çubuk modeli. Bu resimsel yaklaşım tipik olarak Singapur matematiğinin temelini oluşturur. Öğrenciler “çubuk modellere” hakim olduktan sonra ise soyut yöntemlerle matematik eğitimine devam ederler.

Somut eğitim düğmeler, kağıt şeritler, legolar gibi nesnelerle uygulamalı grup etkinlikleriyle başlıyor. Öğrenciler bu nesneler aracılığı ile sayı saymayı öğreniyor. Daha sonra soyut denklemlere geçmeden önce somut nesnelerin temsillerini çizmeleri gerekiyor. Öğrenciler bu aşamada “çubuk modeller” adı verilen diyagramlar kullanıyorlar. Öğrenciler kavramları tam olarak anladıktan sonra soyut öğrenmeye geçiyorlar. Soyut aşamada, geleneksel matematikte kullanılan sayılar ve semboller kullanılmaya başlanır.

Singapur matematiğinin en önemli temeli model çizimi. Öğrencilerden, çubuk model yöntemini kullanarak bir denklemi nasıl çözdüklerini düzgün bir biçimde göstermeleri beklenmektedir.

Matematik ve fen bilgisi Singapur’da ilk ve orta öğretim boyunca öğretilen temel derslerdir. Öğrenciler A-seviye elde etmek için beşeri bilimler eğitimi almayı seçseler de, okuldan ayrılana kadar ya matematik ya da en az bir fen dersi almaya devam etmelidir. (Bunun tersi de doğrudur: fen bilimleri öğrencileri de beşeri bilimlerden bir ders almalıdır).

Singapur Eğitimi Temelinde Rekabetçi Bir Eğitimdir

Singapur matematiğinin daha genelinde eğitiminin başarısının arka planında da rekabetçi bir anlayış elbette yer alıyor. Ülke genelinde çalışkanlığın yetenekten daha önemli olduğu fikri kabul görür. Bu fikirle bağlantılı olarak, sınıflar farklı becerilere sahip daha küçük gruplara ayırılmaz. Bunun yerine, matematik sınıfa bir bütün olarak öğretilir.

Yani matematikte iyi ya da kötü olmak diye bir kavram yoktur. Çalışırsa herkes yapar mantığı sınıfta hüküm sürer. Ayrıca Robotik kulübü gibi okul sonrası etkinlikler ile de bilimsel araştırma sevgisi aşılanmaya ve öğrencileri geleceğe hazırlamaya çalışılır.

Singapur Matematiği Nedir? Singapurlu Öğrenciler Neden Bu Kadar Başarılı?
ingapur’daki bir ortaokulda öğrenciler teneffüs sonrasında derslere gidiyor,

Singapur’un okul sistemi ülke sınırlar dışında hayranlık uyandırsa da, ülke içinde sıklıkla eleştiriliyor. Ebeveynler, sınav odaklı sistemin çocukları üzerinde çok fazla baskı oluşturduğuna dair endişelere sahipler. Ayrıca öğrenciler sınavlarını geçmek için okuldan sonra saatlerce özel ders almak zorunda kalıyorlar. Hükümetin eğitim sloganı “her okul iyi bir okuldur” olsa da her Singapurlu ebeveyn bu inanca katılmıyor. Ayrıca ebeveynler, kuralcı bir eğitimin çocuklarının yaratıcı yönünü köreltebileceğinden endişe ediyor.

Sonuç Olarak

Singapur müfredatı ilköğretim düzeyinde pek çok batı ülkesine göre daha sadeleştirilmiş, daha az konuyu kapsıyor ama bunu çok daha derinlemesine yapıyor. Bu da etkililiği açısından çok önemli bir faktör. Ancak her ne kadar hayranlık uyandırsa da genel olarak ele alındığında sorunları ile beraber geliyor.

Son olarak bir hatırlatma yapalım. Singapur matematiği temelinde Singapur eğitim sistemine daha da özelinde ülkenin eğitime bakış açısına özeldir. Bu nedenle internette satılan Singapur matematiği kitaplarını alıp çözmek aynı başarının elde edilmesini sağlamayacaktır. Yazının devamında göz atmak isterseniz: Toplum 5.0: Japonya Öğrencilerini Geleceğe Nasıl Hazırlıyor?


Kaynaklar ve ileri okumalar için:


Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Sibel Çağlar

Merhabalar. Matematik öğretmeni olarak başladığım hayatıma 2016 yılında kurduğum matematiksel.org web sitesinde içerikler üreterek devam ediyorum. Matematiğin aydınlık yüzünü paylaşıyorum. Amacım matematiğin hayattan kopuk olmadığını kanıtlamaktı. Devamında ekip arkadaşlarımın da dahil olması ile kocaman bir aile olduk. Amacımıza da kısmen ulaştık. Yolumuz daha uzun ama kesinlikle çok keyifli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu