Kampüs

Sınavlara Hazırlanma Sürecinde Bir Bilim İnsanından Tavsiyeler

Pek çok öğrenci ve hatta ilerleyen yaşlarda yetişkin şu ya da bu biçimde sınavlara hazırlanıyor. Bir sınava hazırlanmanın kilit noktası elbette etkili ve verimli bir biçimde çalışmayı bilmek. Ancak etrafta dolaşan derme çatma bilgilerin çokluğundan olsa gerek bir çok kişi bunu nasıl doğru biçimde yapabileceğini bilmiyor.

Massachusetts’teki Williams College’de bilişsel psikolog olan profesör Nate Kornell öğrenme stratejisi üzerine çalışıyor. Üzerinde durduğu temel konu öğrenmenin nasıl çalıştığı ve öğrendiklerimizi kalıcı hale nasıl getirebileceğimiz. Kendisi, sınavlara hazırlanma sürecinde olanlara bazı tavsiyelerde bulunuyor. Önerilerine kulak vermek iyi bir fikir olabilir.

Sınavlara Hazırlanma Sürecinde Ne Yapmalı, Ne Yapmamalıyız?

Organize Olun.

İşe organize olmakla başlayın. Gireceğiniz sınavla ilgili sahip olduğunuz tüm materyalleri – notlar, çalışma kağıtları, kitaplar, projeler – hazırlayın ve masanıza anlayacağınız bir şekilde yerleştirin. Bunları konuya göre, kronolojik olarak ya da işinize yarayacak başka bir şekilde düzenleyebilirsiniz. Fosforlu kalemler ya da not kağıtları kullanmayı seviyor olabilirsiniz. İşin aslı, organize olmanın tek bir yolu yok. Ders materyalini anlamanıza yardımcı olacak sistemi kendiniz bulmalısınız.

Ders Tekrarı Yapmak İçin En Etkili Yöntem Nedir? Ezberlemek İşe Yarar mı?

İnsan beyni anlamadığı şeyleri dikkate almaz. Bu yüzden ilk olarak anlamaya, çalıştığınız konuyu belli bir bağlama oturtmaya dikkat edin. Yaptığınız tek şey yazılı bilgileri ezberlemeye çalışmaksa, beyninizin yapmak için tasarlanmadığı bir şey için enerji harcıyorsunuz demektir. Bağlama oturtabildiğimiz şeyleri daha iyi hatırlarız. Bu yüzden önce anlayın, sonra ezberleyin.

Bir Şeyi Öğrenmekte Zorlanıyorsam Ne Yapmalıyım?

Öğrenemediğiniz şeyi birine öğretmeyi deneyin. Bu bir ebeveyn, bir arkadaş, bir köpek, gerçekten herhangi biri olabilir. Bir şeyi ancak onu tam olarak anladığınızda öğretebilirsiniz ve öğretme eylemi hatırlamanıza yardımcı olacaktır. Bir şeyi açıklayamadığınızı fark ederseniz, bilginizdeki boşlukların olduğu yer netleşecektir. Size yardım edecek bir çalışma partneri ya da aile üyesi varsa, size konularla ilgili sorular sormalarını isteyin. Bunu yaparken, takıldığınız ya da hatırlayamadığınız yerlerin bir listesini yapın. Sorular bittikten sonra, bu listedeki konuları tamamıyla anlayana kadar çalışın.

Tekrar Etmek Zorunda mıyım?

Bir şeyi bir kez öğrenip bir daha ona geri dönmeden çalışmaya devam etmek pek işe yaramaz. Arada bir mola verip, daha önce öğrendiğiniz şeylere geri dönüp tekrar etmeniz gerekli. Bu aralar ne kadar uzun süreli olursa o kadar iyidir. Yani bir gün sonra tekrar etmek yerine bir hafta sonra tekrar etmek, doğru yöntem olacaktır.

Hatırlatıcı Kartlar Hazırlamak işe Yarar mı?

Öğrenmeye çalıştığınız şey yabancı kelimeler veya moleküler yapılar gibi şeylerse bu bilgi kartları işe yarar. Ancak edebiyat, matematik gibi şeyler için aynı durum geçerli değildir. Ancak bu tip notlar kendinizi test etmenize yardımcı olur. Bu bağlamda etkili olduklarını gösteren birçok kanıt vardır. Kısacası ezberlemeniz gereken şeyler için hazırlayabilirsiniz ancak öğrenme sürecinde işe yaramayacaktır.

Altını Çizerek Çalışmak Etkili Bir Yöntem midir?

Tam olarak değil. Bir şeyin altını çizmek, üstünü çizmek, bir yerden okuyup bir yere yazmak sınavlara hazırlanma için kullanılan pasif aktivitelerdir. Aktif olarak bilgi üreterek kendiniz test ederek ve bir şeyin nasıl ve neden çalıştığını anlamaya çalışarak daha iyi öğrenebilirsiniz.

Özetlemek Yararlı Bir Strateji midir?

Özetlemek iyidir, ancak dikkatli olun. Bir kitaptan notlar alır ve ardından bu notları çalışmak için kullanırsanız, bazı önemli noktaları kaçırmış olabilirsiniz. Sınava yakın bir zamanda orijinal kaynak materyali en az bir kez tekrar gözden geçirmeniz gerekir.

Ders Çalışırken Müzik Dinlenir mi?

Çoklu görev efsanesine inanmayın. Aynı anda iki şeyi düşünemezsiniz. Çalışırken müzik dinlemek sadece eğer müzik dikkatinizi dağıtmıyorsa sorun çıkarmaz. Aynı şekilde kalabalık bir ortamda veya bir kafede de ders çalışmaya uğraşmayın, mutlaka dikkatiniz dağılacaktır.

Sınavlara Hazırlanan Kişilere Tavsiyeleriniz Nelerdir?

Bir çalışma planı yapın ve ona bağlı kalın. Bunu yapmazsanız, ertelersiniz ve yeterli zamanınız kalmaz. Çalıştığınız konuyu gerçekten anladığınızdan emin olun, sık sık ara verin, öğrendiklerinizi tekrarlayın ve çalışırken aktif olmaya gayet edin. Özellikle, gözden geçirmeniz gereken çok fazla şey varsa bu durum bunaltıcı gözükebilir, bu yüzden yavaş ilerleyin. 35 veya 40 dakika kadar çalışıp ardından 5 dakikalık aralar vermek oldukça iyi bir fikirdir.

Ebeveynlere Önerileriniz Var mı?

Çocuğunuza ders çalışırken veya ev ödevi yaparken yardım etmek son derece duygusal bir davranış olabilir. Ancak bu süreç eninde sonunda çatışmalara sebep olacaktır. Bir ebeveyn olarak bir numaralı hedefiniz, çocuğunuzun sizden her zaman yardım isteyebileceğini ona hissettirmektir. Bu yüzden onlara, ihtiyaç duyduklarını düşündüğünüz yardım yerine, istedikleri yardımı verin.

Sınav sabahı, bol miktarda enerji içeren sağlıklı bir kahvaltı yaptığınızdan emin olun. Sabah boyunca, yemek yerken, eşyalarınızı okul dolabınıza yerleştirirken ya da sınıfa giderken kendi hazırladığınız çalışma kağıdını gözden geçirin. Sınav zamanı geldiğinde ve artık kağıdı bir kenar bırakmanız gerektiğinde de rahat olun. Çünkü, beyninizin bu sınavda en yüksek performansı göstermesine yardımcı olabilmek için elinizden gelen her şeyi yaptınız!



Kaynaklar ve İleri Okumalar:

Matematiksel

Sibel Çağlar

Merhabalar. Matematik öğretmeni olarak başladığım hayatıma 2016 yılında kurduğum matematiksel.org web sitesinde içerikler üreterek devam ediyorum. Matematiğin aydınlık yüzünü paylaşıyorum. Amacım matematiğin hayattan kopuk olmadığını kanıtlamaktı. Devamında ekip arkadaşlarımın da dahil olması ile kocaman bir aile olduk. Amacımıza da kısmen ulaştık. Yolumuz daha uzun ama kesinlikle çok keyifli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu