Kendimizi Geliştirelim

Matematik Becerilerinizi Yetişkinlikte Nasıl Geliştirebilirsiniz?

Şu ana kadar yayınladığımız yazılarımızda genellikle eğitim sürecindeki kişilere dönük bazı tavsiyelerde bulunduk. Ancak bu yazımız matematik becerilerini geliştirmek isteyen yetişkinler için. Sayılarla uğraşmak konusunda biraz paslanmış olabilirsiniz, ama bu kesinlikle sorun değil.

Aslında okulda öğrendiklerinizin %60 gibi bir kısmı doğrudan zihinsel geri dönüşüm kutusuna gidiyor ve bunların içerisinde öğrendiğimi matematik becerileri de bulunuyor. Ancak bu durum sizde hemen karamsarlık yaratmasın. Çünkü bu becerileri geri kazanmak ve geliştirmek mümkündür.

Yetişkinler olarak aslında her gün matematik problemleri ile uğraşıyoruz. Alışveriş yapmak, bütçe hesaplamak, yemek pişirmek ve akla gelen hemen her yerde matematik var. Bu nedenle matematik ile ilgili var olan sorunları çözmek, matematikte daha iyi ve daha hızlı olmak için asla geç kalmadık!

Ayrıca unutmayın. Matematik becerilerinizi geliştirerek beyninize de iyilik yaparsınız. Çünkü matematik, bilişinizin tüm yönlerini geliştirmenize olanak tanır. Kendinize olan güveninizi artacak ve hayata bakış açınızdan bundan etkilenecektir. İkna olduysanız bazı öneriler sunmaya başlayalım..

Matematik Becerilerini Geliştirmek İçin Bazı Öneriler

Aradan çok zaman geçtiyse ve bir çok konuyu unuttuysanız matematik çalışmaya cebir konularından başlamanıza gerek yok. Öncelikle sayılar ile olan ilişkinizi gözden geçirin. Dört işlem yapma konusunda pratiğinizi arttırın.

Bu konularda hafızanızı tazelemenize yardımcı olacak birçok çevrimiçi kaynak mevcuttur. Temel bilgilerden emin olduğunuzda, bir sonraki adıma geçebilirsiniz.

Hesap Makinesi Kullanmak Matematik Becerilerinizi Geriletmez

Bu arada kendi kendinize matematik öğrenmeye çalıştığınız zaman size yardımcı olması için bir hesap makinesi ya da bilgisayar kullanmaktan dolayı da rahatsız olmayın. Sonuçta günümüzde matematikçiler bile hesaplamalarının çoğunu bilgisayarlar aracılığı ile yapıyorlar, siz neden yapmayasınız ki!

Matematik Öğrenmeyi Yeni Bir Dil Öğrenmek Gibi Düşünün

Matematiğin kendine has kuralları, kelime dağarcığı ve bir düşünme biçimi vardır. Bu nedenle matematik bir dil olarak kabul edilebilir. Bu nedenle tüm dilleri öğrenirken geçerli olan kural matematikte de vardır. Bu da elbette pratik yapmaktır.

Sizi başarıya hiçbir şey pratikten daha fazla yaklaştıramaz, bu yüzden matematik becerinizi geliştirmek için elde ettiğiniz tüm fırsatları kullanın. Örneğin öğle yemeğiniz için ödemeniz gereken parayı, günde kaç kilometre yürüdüğünüzü kendiniz hesaplamaya çalışın. Devamında hesap makinesi gibi bir araç yardımı ile sonucu kontrol ederek hata yaptığınız yerleri anlayabilirsiniz.

Matematikte iyiyseniz bunun doğuştan gelen bir beceri olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak araştırmalar bu konuda sizinle aynı fikirde değil. İyi bir matematik temeli “sayı anlayışı” veya “sayıların birbirleriyle nasıl ilişkili olduğunu” kavramaya dayalıdır. Bu da küçük yaştan itibaren sayılara aşinalık sayesinde gelişir. ( Detaylar için: Matematik Zekası Diye Bir Şey Yok, Aslında Hepimiz Matematikçiyiz!)

Çevrimiçi Kursları Araştırın, Videolar izleyin, Uygulamaları Deneyin

matematik eğitimi

Günümüzde matematikte daha iyi olmanıza yardımcı olabilecek birçok ücretli / ücretsiz çevrimiçi kurs bulabilirsiniz. Üzerinizde bir sınav baskısı olmadığı için de ihtiyacınız olan becerileri daha rahat bir biçimde edinebilirsiniz.

Bu arada unutmayın. Çevrimiçi öğreniyor olsanız bile bir şeyler yazmanız gerekiyorsa, yazın! Ayrıca, eğer bir konu sizi fazla zorluyor ise hemen o konudan uzaklaşıp, farklı bir konudan devam ederek aynı çıkmaza girip girmediğini tespit etmeye çalışın. Sonunda çıkmazın kaynağını bu biçimde belirleyebilirsiniz. Birçok matematiksel kavram birbirine bağlanır, bu nedenle birini öğrenmek diğerini güçlendirmeye yardımcı olur.

Günümüzde öğrenmek her zamankinden daha kolay artık. Youtube’da yapacağınız bir arama sonucunda, yetişkinlerin matematik becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmak için açılmış bir çok kanalla karşılaşacaksınız. Aynı zamanda çeşitli uygulamalar ve oyunlar, matematik kavramlarını öğrenmenizi sağlayacak araçlardır.

Takıldığınız zamanlarda sorular sorun. Bir şeylerin zor olduğunu, içinden çıkamayacağınızı fark ettiğiniz an, bu anlamadığınız yerler birikmeden yardım arayın.

Matematik Becerilerinizi Geliştirmek İçin Asla Geç Kalmadınız

Genel matematik performansınızı geliştirmenin en iyi yollarından biri, zihinsel matematiğinizi güçlendirmeye odaklanmaktır. İdeal şartlarda matematikte ezber yapmak ve pratik yollar çok fazla önerilmez. Ancak bazı kestirmeler işinizi kolaylaştıracaktır.

Aslında bazı örnekleri bu yazımıza ele almıştık. Çocuklar için dediğimize bakmayın. Aktarılan yöntemler herkesin işine yarayacaktır. Detaylar: Zihinden İşlem Yapmayı Kolaylaştıran Yöntemler

Kabul edelim muhtemelen okulda öğrendiğiniz tüm matematik bilgisini asla geri kazanamayacaksınız. Fakat küçük adımlar atarak etrafımızı saran sayılar ile olan ilişkimizi düzeltmemiz ve matematik becerilerimizi geliştirmemiz mümkün olabilir.

Her şeyde olduğu gibi yapmanız gereken ilk şey önce bunu istemenizdir. Uzun aralıklar ile matematik çalışırsanız yeterince verim alamazsınız. Her gün en az bir kaç dakika oyunlar, videolar, yazılar aracılığı ile matematik ile aranızdaki ilişkiyi düzeltmeye çalışın.

Alacağınız sonuç muhtemel sizi de şaşırtacaktır. Matematik ile ilgili bir meslek yapın ya da yapmayın, matematik bilmek iyi hissettirir bunu unutmayın…Ayrıca göz atmak isterseniz: Yazı Yazma Becerinizi Nasıl Geliştirirsiniz? Basit Ama Kapsamlı Bir Kılavuz


Kaynaklar ve ileri okumalar:


Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Editör

Bu yazı gönüllü yazarlarımız tarafından hazırlanmış veya sitemiz editörleri tarafından belirtilen kaynaktan aslına uygun kalınarak eklenmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu