Kendimizi Geliştirelim
-
Hafıza Sarayı (Loci Metodu) Belleğinizi Nasıl Geliştirebilir?
Eğer bir hafıza sporcusu olsaydınız hayat daha kolay olabilirdi. Anahtarlarınızı nereye koyduğunuz ya da son değiştirdiğiniz pin kodunuz gibi küçük…
-
Bir Alışkanlıktan Kurtulmak İçin 21 Gün Gerçekten Yeterli mi?
Hepimizin zaman zaman kurtulmak istediği ama ne yaparsak yapalım başaramadığımız bazı alışkanlıklarımız vardır. Bir alışkanlığı bırakmak, yalnızca belirli bir davranışı…
-
Protege (Çırak) Etkisi: Başkalarına Öğreterek Daha İyi Öğrenebilirsiniz!
Romalı filozof Seneca, “Öğretirken öğreniyoruz” demişti. Aslında binlerce yıldır insanlar bir kavramı anlamanın en iyi yolunun onu başka birine açıklamak…
-
Zamanı Etkili Kullanmak İçin Eisenhower Karar Matrisi
Patronunuzun ya da öğretmeninizin önemli bir sunum hazırlamanızı istediğini varsayalım. Bunu tamamlamak için bir kaç gününüz var. Ancak bu esnada…
-
Dönüşümlü Çalışma: Konuları Karıştırın Başarınızı Arttırın!
Normalde bir çoğumuzun alışkanlığı tek bir konuya bir seferde çalışmaktır. Buradaki amaç pratik yaparak bir bilgiyi kafamıza yerleştirmeye çalışmaktır. Araştırmacılar…
-
Bilimsel Yöntem: Evrenin Sırlarını Çözmek İçin En Etkili Aracımız
İnsanlık tarihine bakıldığında bilgi üretmekte etkili olan birçok unsur görürüz: İnançlar, deneyimler, gözlemler ve efsaneler. Ancak bunlarla üretilen bilgilere bilimsel…
-
Bilimsel Makale Yazma ve Yayınlama Süreci Nasıl Gerçekleşir?
Okul hayatımıza başlayıp öğrenci kimliğine büründüğümüz andan itibaren hayattaki başarımızın notlara indirgenmesini zaman zaman eleştiririz. Ancak bir bilim insanı olmak…
-
Eylemsiz Bilgi: Ezbere Dayalı Anlamadan Bilme Sorunu
Okullar, üniversiteler veya kurslar gibi öğretim ortamlarında öğrenilen bilginin ilgili bağlamın dışında kullanılmaması yaygın bir durumdur. Bunun sonucunda da bir…
-
Yazı Yazma Becerinizi Nasıl Geliştirirsiniz? Basit Ama Kapsamlı Bir Kılavuz
Okuyacak olan kişiye keyif veren bir yazı yazma önemli bir beceridir ve aslında hiç de kolay bir iş değildir. Ayrıca…
-
Yansıtıcı Düşünme: Neyi Neden Yaptığınızı Bir Kere Daha Düşünme Durumu
Yansıtıcı Düşünme (İng: Reflective Thinking), kendinizi geliştirmek için deneyim ve eylemlerinizi aktif olarak analiz etmek demektir. Bir sınavdan sonra sonra neyi…