Kişisel Gelişim
-
Kas- 2020 -15 Kasım
Parkinson Yasası: İşleri Neden Bir Türlü Bitiremediğimizin Cevabı
Elinizde tamamlanması yaklaşık 40 saatlik bir çalışma gerektirecek ve iki hafta içinde teslim etmeniz gereken bir rapor olsun. Çoğumuz bu durumda performansı optimize etmek ve yarı zamanda hazır hale getirmek…
-
Eyl- 2020 -11 Eylül
Unutma Eğrisi Nedir ve Unutma İle Nasıl Mücadele Edilir?
Herhangi bir kitabı okuduktan ya da bir eğitime katıldıktan edindiğiniz bilgilerin ne kadarını anımsıyorsunuz? Muhtemelen çok azını. Pek çok konunun arka arkaya anlatıldığı bir dersin sonunda, kendinize “Bütün bunları nasıl…
-
Şub- 2022 -12 Şubat
Eylemsiz Bilgi: Ezbere Dayalı Anlamadan Bilme Sorunu
Okullar, üniversiteler veya kurslar gibi öğretim ortamlarında öğrenilen bilginin ilgili bağlamın dışında kullanılmaması yaygın bir durumdur. Bunun sonucunda da bir çok kişi geleneksel öğretim biçimlerini sorgular. Sonuçta eğitimin birincil amacı,…
-
Kas- 2018 -28 Kasım
Dikkat Arttırmak İçin Bilmeniz Gereken 5 Bilimsel Gerçek
Elimizde bir iş varken dikkatimizin dağılması çoğu zaman can sıkıcı bir durumdur. Ancak faturayı hemen beyninize kesmeyin. Beyinlerimizin dikkati kolayca dağılır ve biçimde evrimleşmesinin de bir nedeni vardır. Konsantre olabilme…
-
Eki- 2021 -7 Ekim
Protege Etkisi: Başkalarına Öğreterek Daha İyi Öğrenebilirsiniz!
Romalı filozof Seneca, “Öğretirken öğreniyoruz” demişti. Aslında binlerce yıldır insanlar bir kavramı anlamanın en iyi yolunun onu başka birine açıklamak olduğunu biliyorlar. Şimdilerde ise bilim insanları bu eski bilgeliği güncel…
-
Eki- 2018 -3 Ekim
Dahilerin Günlük Rutinleri Alışkanlıklarımızı Sorgulatabilir
“Zaman kısa, direncim sınırlı, ofis kabus gibi, evim gürültülü; ve şayet keyifli, basit bir hayat mümkün değilse ustaca manevralarla kendime yer açmaya çalışmak zorunda kalıyorum.” diyordu Franz Kafka, 1912 yılında arkadaşı…
-
Nis- 2019 -3 Nisan
Odaklanma Hepimizin Sorunu, Peki Ama Çözmek Mümkün mü?
“Belki de bir insanın yapmaya mecbur kaldığı en zor şey şeylerden biri de konsantre bir şekilde uzun ve yoğun bir biçimde düşünmektir. ” Modern zaman ait bir düşünce olduğunu sansanız…
-
Ağu- 2019 -1 Ağustos
Haber Nedir? Haberleri Bir Bilim İnsanı Gibi Nasıl Okuyabiliriz?
Her gün dünyada savaşlar, isyanlar, tüketiciyi dolandırmalar, yarışmalar, aile içi şiddet, bilimsel gelişmeler, politik demeçler ve insan sevinçleri ve kederleri yaşanıyor. Ancak elbette bunların tümü haberlerde karşımıza çıkmıyor. Aslına bakarsanız…
-
Haz- 2022 -21 Haziran
Plutchik Duygu Çarkı Nedir? Duygularımızı Anlamada Nasıl Kullanılır?
Bir insanın kaç duygu yaşayabileceğini tahmin edebilir misiniz? Cevap 34.000 civarı. Bu kadar çok duyguyla, duyguların çalkantılı sularında kaybolmadan nasıl gezinebiliriz? Cevap belki de bir duygu çarkı olacaktır. Duygularımızı düşündüğümüzde…
-
Şub- 2017 -17 Şubat
Analitik Düşünme Nedir? Bu Yeteneğinizi Nasıl Geliştirirsiniz?
Hayalinizdeki iş için internette başvurular yapıyorsanız karşınıza potansiyel işvereninizin sizden beklediği bazı beceriler çıkacaktır. Güvenilirlik, belirli mesleki nitelikler ve motivasyon gibi olmazsa olmaz şeylerin yanında başvuranın analitik düşünme ve bunu…