Bermuda Şeytan Üçgeni Nedir ve Neden Tehlikeli Kabul Edilir?

Bermuda Üçgeni (diğer adıyla Şeytan Üçgeni) ya da ikisini bir arada kullanırsak “Bermuda Şeytan Üçgeni” dediğimiz şeyin hikayesi 1964’te başladı. Bu isim ilk olarak Amerikalı yazar Vincent Gaddis tarafından Argosy dergisinde, Atlantik Okyanusu’nda üçgen şeklindeki bir alanı tanımlamak için kullanıldı. Gaddis bu ifadeyi ilk ortaya atan kişi olsa da, çok daha ünlü bir isim olan Charles Berlitz konuyu uluslararası popülerliğe taşıdı.

Sonrasında da bu bölge on yıllar boyunca binlerce film, kitap ve belgeselde tartışıldı. Giderek hayal gücümüzü ele geçirdi. Bölge iler ilgili çeşitli paranormal hikayeler ortaya atıldı. Kimisi bu bölgenin dibinde Atlantis kıtası olduğunu iddia etti. Kimisi de gezegenler arası bir geçit ile karşı karşıya olduğunuzu söyledi. Ancak bu açıklamalardan herhangi birini kabul etmeden önce, iyi bir şüpheci daha temel bir soru sormalıdır. Açıklama gerektiren bir gizem gerçekten var mı? Şimdi gelin bu yazıda akla takılan sorulara ve bu efsanenin nasıl ortaya çıktığına bakalım.

Bermuda Şeytan Üçgeni Nerededir?

Bermuda Üçgeni, düzinelerce gemi ve uçağın kaybolduğu iddia edilen, kabaca Miami, Bermuda ve Porto Riko ile sınırlı, Atlantik Okyanusu’nun efsanevi bir bölümüdür.

Bölge için kesin sınırlar yoktur, ancak Britannica Ansiklopedisine göre toplam alanı 1,3 ile 3,9 milyon kilometrekare arasındadır.

Bermuda Şeytan Üçgeni efsanesi popüler olmadan çok önce, Bermuda büyülü bir ada olarak ün kazanmıştı. Bu ada, ilk deniz gezginleri tarafından da “Şeytan Adaları” lakabıyla anılmıştı. Ancak bunun nedeni herhangi bir gizem değil, daha çok adadan duyulan vahşi doğa seslerinin ürkütücülüğüydü. Ayrıca bu ada civarındaki resiflerinin tehlikeli olduğu da bilinmekteydi. Kristof Kolomb, Yeni Dünya’ya ilk yolculuğunda bölgeden geçerken, bir gece büyük bir ateş alevinin (muhtemelen bir meteor) denize düştüğünü ve birkaç hafta sonra uzakta garip bir ışığın göründüğünü bildirmişti.

Adanın mistik ünü Shakespeare’in bir gemi kazası ve büyücülük hikayesi olan The Tempest isimli oyunuyla da ölümsüzleşti. Bununla birlikte, Bermuda üçgeni halkın dikkatini 20. yüzyıla kadar çekmedi.

Bölge İle İlgili Varsayımların Ortaya Çıkışı

Mart 1918’de, gemide 300’den fazla mürettebat ve 10.000 ton manganez cevheri taşıyan bir Donanma kargo gemisi olan USS Cyclops’un Barbados ile Chesapeake Körfezi arasında bir yere batmasıyla bir trajedi meydana geldi. Cyclops, donanıma sahip olmalarına rağmen asla bir SOS imdat çağrısı göndermedi. Ayrıca kapsamlı bir arama yapılmasına rağmen enkaz bulunamadı. Bu olayı takiben de 1941’de Cyclops’un kardeş gemilerinden ikisi, neredeyse aynı rota üzerinde benzer şekilde iz bırakmadan kayboldu. Zaman içinde Bermuda Şeytan Üçgeninden geçen gemilerin kaybolacağına dair bir yargı oluşmaya başladı.

Aralık 1945’te, Florida’daki bir havaalanından 14 kişiyi taşıyan beş Donanma bombardıman uçağı, tatbikat için havalandı. Ancak pusulaları arızalı olduğu için, Uçuş 19 olarak bilinen görevin lideri kayboldu. Beş uçak da yakıtları bitene kadar uçtu. Ancak sonunda denize inmek zorunda kaldı. Aynı gün bir kurtarma uçağı ve 13 kişilik mürettebatı da ortadan kayboldu. Haftalarca süren aramadan sonra kaybolanlara ait herhangi bir iz ortaya çıkmadı. Resmi Donanma raporunda bu durum: “Sanki Mars’a uçmuşlar.” şeklinde yer aldı.

5 Aralık 1945’te Florida açıklarında ortadan kaybolan “Lost Squadron” olarak bilinen Flight 19’un öncü uçağı olan Torpedo Bomber # 28’in fotoğrafı.

ABD donanması olayı araştırdı ve nihayetinde olayı “bilinmeyen neden” olarak bildirdi. Bu olayın yaşandığı tarihten 1980’lerin ortalarına kadar 25 küçük uçak Bermuda Şeytan Üçgeninden geçerken gözden kayboldu. Bir daha hiç görülmediler. Hiç bir enkaz bulunamadı. Sonuçta tüm bu hikayeler halkı büyüledi. 

Bermuda Üçgeni İle İlgili Teoriler ve Karşı Teorileri

Yazar Vincent Gaddis, bu kayıp olayını dramatize ederek Argosy dergisinde “The Deadly Bermuda Triangle” (1964), yani “Ölümcül Bermuda Üçgeni” başlıklı kurgusal bir hikâye paylaştı. Sonrasında da Charles Berlitz, doğaüstü olaylara olan merakından dolayı “The Bermuda Triangle” (1974) isimli kitabında konuyu kendi bakış açısı ile ele aldı. Bu konuyu bilimsel bir bakış açısı ile ele alan teorisyenler ise, bu durumu manyetik anomaliler, su hortumları veya metan gazının büyük patlamaları gibi bir çok başka nedene bağladı.

Gemiler Neden Bermuda Şeytan Üçgeninde Batıyor?

Bir şeyleri açıklayamadığımız zaman bir gizeme bağlamaya hepimiz meyilliyiz. Öncelikle gemilerin okyanusun her bölgesinde battığını belirtelim. Bermuda Şeytan Üçgeni’nin özel veya daha tehlikeli bir tarafı bulunmuyor. Bugün, büyük yolcu uçakları genellikle Bermuda Üçgeninden geçiyor ve hiçbiri yok kaybolmuyor. Hatta bölgedeki uçuşları çevrimiçi olarak canlı olarak da takip edebilirsiniz.

Hatta 2003’te yürütülen bir çalışmaya göre, okyanuslarda gemilerin en çok battığı bölgeler olarak Güney Çin Denizi, Akdeniz ve Kuzey Denizidir. Bermuda Şeytan Üçgeni, okyanuslardaki en yoğun trafiğe sahip bölgelerden biri olmasına rağmen listede ilk 10’a bile giremedi.

Kaybolan pilotlar olayının detaylarını da merak etmiş olabilirsiniz. Zaman içinde konu ile ilgili araştırmalar devam etti. Gazeteci Larry Kusche, 1945’te kaybolan uçaklarla ilgili donanmaya ait 400 küsur sayfalık resmî raporu inceledikten sonra, bu vakayı inceleyen kurulun yaşanılan kazaya pek de şaşırmadıklarını gördü. Aslında ortada bir gizem yoktu. Anlaşıldığı üzere olan biten sadece ört pas edilmek istenen bir pilotaj hatası idi. Ayrıca Berlitz’in kitabında kaynak olarak gösterilen bazı telsiz yayınları da uydurmaydı.

Sonuç olarak 1.000 uçak Bermuda Şeytan Üçgeninden geçiyorsa ve 990’ına ne olduğunu açıklıyorsak diğer 10’unu doğaüstü olaylara bağlayabilir miyiz? Hayır. Söyleyebileceğimiz tek şey, ne olduğunu kesin olarak bilmediğimiz ve daha fazlasını öğrenmeye çalışmamız gerektiğidir. Genellikle daha fazlasını öğrendiğimizde de gizem kendiliğinden kaybolacaktır.

Hazırlayan: Şeyma Atahan



Kaynaklar ve ileri okumalar:

  • Bermuda Triangle; yayınlanma tarihi: 28 Ağustos 2018; Bağlantı: https://www.history.com
  • What is the Bermuda Triangle and why is it considered dangerous? Yayınlanma tarihi: 9 Eylül 2020; Bağlantı: https://theconversation.com/
  • Bermuda Triangle: Where Facts Disappear, yayınlanma tarihi: 25 Eylül 2012; bağlantı.

Matematiksel

Editör

Bu yazı gönüllü yazarlarımız tarafından hazırlanmış veya sitemiz editörleri tarafından belirtilen kaynaktan aslına uygun kalınarak eklenmiştir.

Bu Yazılarımıza da Göz Atınız

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu