
Dünyadaki her ülke iklim değişikliğiyle kendi yöntemleriyle az ya da çok mücadele ediyor. Ancak, bu çabaların toplamı bile pek de yeterli görünmüyor. Ancak küçücük bir ülke devrim niteliğindeki iklim değişikliği politikalarıyla bunu başardı. Bu olağanüstü ülke Bhutan Krallığı. Himalayalar’ın içinde yer alan Bhutan, dünya haritasında zar zor görülebilir. Burası, küçük bir ülke olmasına rağmen, resmi olarak karbon negatif olan ilk ve tek ülkedir.
Bhutan, Butan, resmi adıyla Bhutan Krallığı, Güney Asya’da denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Doğu Himalayalarda bulunan ülkenin batısında ve güneyinde Hindistan, kuzeyinde ise Çin’in Tibet bölgesi yer alır. Bhutan bir çok anlamda dünyada ilklere imza atmış ilginç bir ülkedir. Anayasal monarşi ile yönetilir. Bhutan kralları ülkelerinde demokrasiyi önemser.
Ayrıca kalkınmayı Gayri Safi Milli Hasıla yerine Gayri Safi Milli Mutluluk temelinde ölçen tek ülkedir. Bhutan krallığı için mutluluk, Batı mutluluğundan farklıdır. Bhutanlı yetkililer, ülkenin değerleri ve kültürü ile el ele gitmedikçe herhangi bir ekonomik büyümenin sürdürülebilirliğine inanmazlar. Yasaları ise halkın oluşturduğu Gayrisafi milli mutluluk komisyonu ile belirler.

Kaynaklarının kıtlığına rağmen, Bhutan onları etkili bir şekilde kullanır. Sınırsız sanayileşmeye gitmek yerine, Bhutan Krallığı ekonomik büyümeyi sosyal kalkınma, çevresel sürdürülebilirlik ve kültürel koruma ile dengelemeyi seçer. Bhutan’da eğitim ve sağlık hizmetleri herkes için ücretsizdir. Bu hizmetlerin tamamı devlet tarafından sağlanmaktadır. Son olarak ve en önemlisi, Bhutan Krallığı başta da dediğimiz gibi karbon negatif bir ülkedir.
Karbon Negatif Olmak Ne Anlama Gelir?

Bhutan’ın karbon ayak izi sadece 2,2 milyon ton CO2’dir. Bhutan, topraklarının %72’sini orman örtüsüne ayırmıştır. Ülkenin Anayasası, Bhutan’ın ormanlık alanlarının asla %60’ın altına düşmemesini sağlamak için değiştirilmiştir. Bhutan sadece mevcut ağaç örtüsünü korumakla kalmamış, ağaçlandırmayı sürekli biçimde de teşvik etmiştir. 2015 yılında, Butan’da insanlar bir saat içinde 50.000 ağaç dikerek bir dünya rekoruna imza attılar. Ormanlarda avcılık, madencilik ve kirliliğe karşı katı kurallar bulunmaktadır.

Tüm bunların ötesinde, 2030’a kadar Bhutan, sıfır sera gazı emisyonuna ulaşma ve sıfır atık üretme sözü bile veriyor. Bu ülke dünyanın geri kalanının takip etmesi için harika bir örnek. Kesinlikle küresel bir alkışı hak ediyorlar.
- İklim Değişikliği İle İlgili En Çok Karşılaşılan 10 Efsane
- Geçmişten Günümüze İklim Değişiklikleri ve Uygarlığa Etkileri
- Küresel Isınma Bir Tahmin Değil Gerçeğin Kendisidir!
- Mutluluk Formülü Arayışında Bir Araştırma: Grant Study
- Yönler Kime Ve Neye Göre Belirlenir? Kuzey Neden Hep Yukardadır?
Kaynaklar ve İleri Okumalar:
- Bhutan measures prosperity by gauging its citizens’ happiness levels, not the GDP; yayınlanma tarihi: 14 Aralık 2012; Bağlantı: https://www.theguardian.com
- This Country Isn’t Just Carbon Neutral … It’s Carbon Negative; yayınlanma tarihi: 16 Şubat 2016; Bağlantı: https://www.ted.com/
- This Country Isn’t Just Carbon Neutral … It’s Carbon Negative; yayınlanma tarihi: 19 Mart 2016; Bağlantı: https://www.ecowatch.com/
- 14 Facts About Bhutan — a Country With Free Healthcare and No Homeless People; https://brightside.me/
Dip not:
Matematiksel, tamamen gönüllü bir ekip tarafından 2015 yılından beri yürütülen, Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmayı hedefleyen, öğretmenler tarafından kurulmuş bir bilim platformudur. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.