Biyoloji ve Coğrafya

Parmaklarımız Neden Farklı Uzunluktadır? Parmak Uzunluğu İle Kişilik Arasında Bir Bağlantı Var mı?

Milyonlarca yıl boyunca ellerimiz ve parmaklarımız bugünkü haline bir çok faktörün bir araya gelmesi sonucunda dönüşmüştür. Araştırmacılara göre bu dönüşümün en önemli nedenlerinden birisi daha iyi aletler yapma ve kullanma ihtiyacıdır.

Farklı parmak uzunlukları görselde de gördüğünüz gibi, bize iki tür kavrama becerisi verir. Bunun biri, parmak uçlarıyla başparmak arasında bir nesnenin tutulduğu hassas tutuş adı verilen şekilde ellerimizi kullanmaktır.

Sol: Güç tutuşu Sağ: Hassas tutuş

İkinci yol ise güç tutuşu olarak adlandırılan kavrama biçimidir. Ağır bir baltayı güvenli bir şekilde tutan bir adam, güç tutuşuna iyi bir örnektir.

Şempanzeler küçük bir objeyi başparmağın etli kısmıyla karşısındaki parmakların uçları arasında kavrayamazlar. Oysa ki bizler bu şekilde bir kavrayışı kolayca yaparız. Çünkü görece olarak uzun başparmakları­mız ve kısa parmaklarımız var.

Parmak Uzunlukları ile Kişilik ve Sağlığımız Arasında Gerçekten Bir İlişki Var mı?

Aslına bakarsanız bu sorunun cevabı da tartışmalıdır. Bazı kaynaklar ve araştırmalara göre, Yüzük-işaret parmağı oranınız, hangi konuda iyi olduğunuz ve hatta hangi zihinsel bozukluklara yatkın olduğunuz hakkında çok şey söylemektedir.

Örneğin, işaret parmağının yüzük parmağından daha uzun olanların tek eşli olma eğiliminde olduğu iddia edilmektedir. Ancak yüzük parmağı daha uzun olanların dezavantajları da vardır. Örneğin DEHB, Tourette sendromu ve otizm açısından daha yüksek risk altındadırlar. 

Aslına bakarsanız, bazı makalelere göre, insanların erken kalp krizi geçirme, alkol bağımlısı olma veya orta derecede yağlanma olasılığının yüksek olup olmadığını göstermek için tek bir sayı yeterlidir. Bu sihirli sayı, 2D:4D oranı olarak bilinmektedir. Yani ikinci ve dördüncü parmak ( işaret ve yüzük parmakları) arasındaki orandır.

Ayrıca bu oran erkeklerde daha düşük olma eğilimindedir. Yani erkeklerin dördüncü parmakları ikinci parmaklarından daha uzundur.  Araştırmacılar, bunun fetüsün testosterona ve beyin de dahil olmak üzere gelişimi yönlendiren diğer hormonlara maruz kalmasının bir sonucu olduğunu tahmin etmişler ancak doğmamış bir bebekle herhangi bir deney yapmak etik olmadığı için deneylerle kanıtlayamamışlardır.

Parmak Uzunlukları İle Kişilik Analizi Testleri Medyayı Nasıl Ele Geçirdi?

Araştırmacılar parmak uzunluğunu değerlendirmek için tarayıcılar, fotokopi makineleri, kumpaslar, cetveller ve hatta röntgen makineleri kullandılar

İnsan parmaklarının uzunluğunun bu kadar çok şeyi ortaya çıkardığı fikri, evrimsel biyolog John Manning’in çalışmalarından kaynaklanıyor. Kendisi bu oran ile ilgili 2 kitap ve 60’dan fazla makale yayınladı. Onun çalışmaları da 1870’lerde parmak oranlarının cinsiyetler arasında farklılık gösterdiğini bildiren bir araştırmaya dayanıyordu. Ancak bu konu 1998 yılında Manning gündeme getirene kadar fazla da ilgi çekmemişti.

Sonrasındaki süreç Manning’in bile hayal edemeyeceği biçimde gelişti. Liverpool bölgesindeki çocukları ve genç yetişkinleri inceleyen bilim insanları, cinsiyetler arasındaki parmak oranı farklılığının 2 yaşındaki çocuklar için de geçerli olduğunu keşfetti.

Çalışmalarını yaparken muhtemelen ortaya attığı fikrin insanların hayal gücünü ve medyayı büyüleyeceğini hesaba katmamıştı. Ancak 20 yılı aşkın bir süre içinde 1400’den fazla makale yayındı. Bu makaleler parmak oranını kişilik, bilişsel yetenekler ve cinsel yönelim gibi niteliklerin yanı sıra kardiyovasküler hastalık, kanser gibi hastalık riskleriyle ilişkilendirdi. Hatta araştırmacılar, antik resimlerin arkasındaki sanatçıların kadın mı erkek mi olduğunu belirlemek için mağara duvarlarındaki şablonlu el izlerinden derlenen oranları bile kullanmaya çalıştı.

İddialara göre parmak uzunluğunuza bakarak zeka seviyenizi belirlemeniz bile mümkün

Fikir insanları büyülese ve kişilik testleri medyasını pompalasa da bazı şüpheci araştırmacılar fikre sıcak bakmıyorlar. Bu farkın erkeklerin ellerinin daha büyük olmasından kaynaklanan bir yanılsama olduğunu veya ölçümün kendisinin istatistiksel olarak sorunlu olduğunu iddia ediyorlar. Küçük çalışmalarda ortaya çıkan ilgi çekici bulguların, bilim insanları daha büyük grupları incelediğinde veya meta-analizler gerçekleştirdiğinde ortadan kaybolduğunu söylüyorlar.

Sonuç Olarak;

Verilere yönelik daha karmaşık matematiksel yaklaşımlar, cinsiyetler arasındaki 2D:4D oranlarındaki belirgin farkın yalnızca erkeklerin daha büyük ellerinin bir fonksiyonu olduğunu ileri sürdü. Erkeklerin dördüncü parmakları daha uzun olabilir çünkü eller büyüdükçe parmaklar aynı miktarda büyümez; dördüncü parmak ikinciden daha fazla uzar.

Sonuç olarak şu an için uzmanlar konu ile ilgili uzlaşmaya varamamış durumdalar. Ancak arka plandaki belirsizliği bilmenizin ardından ilgili testlere inanıp inanmamayı bir defa daha düşünmenizi öneririz. Konunun eski bir fikir olan frenoloji ile benzerliğine de dikkat çekmemiz gerekiyor. Frenoloji hakkında da bu yazımızdan bilgi almanız mümkün. Frenoloji: Karakterimizin Bir Zamanlar Kafatası Şeklimizde Gizli Olduğunu Düşünüyorduk


Kaynaklar ve İleri Okumalar


Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Sibel Çağlar

Merhabalar. Matematik öğretmeni olarak başladığım hayatıma 2016 yılında kurduğum matematiksel.org web sitesinde içerikler üreterek devam ediyorum. Matematiğin aydınlık yüzünü paylaşıyorum. Amacım matematiğin hayattan kopuk olmadığını kanıtlamaktı. Devamında ekip arkadaşlarımın da dahil olması ile kocaman bir aile olduk. Amacımıza da kısmen ulaştık. Yolumuz daha uzun ama kesinlikle çok keyifli.
Başa dön tuşu