Astronomi

Bir Garip Soru: Samanyolu Galaksisi’nin Kütlesi Ne Kadardır? Bunu Bilmemizin Bir Yolu Var mı?

Işık kirliliğinden ötürü gece gökyüzüne baktığımızda çok az yıldız ve gezegen görebiliyor olsak da manzara hepimizi büyülüyor. Güzel bir havada gece gökyüzüne bakarken aklınızdan çeşit çeşit düşünce geçtiğine eminim. Fakat büyük ihtimalle şu soru birçoğumuzun aklına hiç gelmedi: Samanyolu galaksisi kaç kilogramdır? Ya da galaksimizin ne kadar kütleye sahip olduğunu ölçmek mümkün müdür?

Aklınıza bunlar gelmediyse üzülmeyin. Çünkü bu sorular o esnada aklımıza gelseydi anın büyüsünü bozardı. Sorunun cevabına gelecek olursak, Samanyolu’nun kütlesini tahmin etmek mümkün fakat zorlu bir iş. Öncelikle galaksinin içerisinde oluşumuz onu tamamıyla görmemizi engelliyor. Bu tıpkı, bir balığın yaşadığı okyanusta ne kadar su olduğunu anlamaya çalışmasına benziyor.

Samanyolu Galaksisi'nin Kütlesi Ne Kadardır?
İnsanlar için Samanyolu galaksisinin şeklini belirleme eylemi, bir mikrobun Dünya’nın şeklini belirlemesine eşdeğerdir. Bunun nedeni elbette onun içinde olmamızdır. Ancak büyük resmi görmeyi başardığımız zaman şekli hakkında bir fikre sahip olabiliriz. Aslında bir süre, içinde bulunduğumuz galaksinin eliptik bir yapıda olduğunu düşünüyorduk. Ancak uzaydaki tozun ötesine bakabilen radyo teleskopları yaygın olarak kullanılmaya başlandıkça bu fikrimiz değişti. Sonucunda da gökbilimciler, onu oluşturan yıldızların dönme hızlarını inceleyerek Samanyolu’nun sarmal bir galaksi olduğunu belirlediler. Detaylar: Samanyolu’nun Spiral Yani Sarmal Bir Galaksi Olduğunu Nasıl Biliyoruz?

İyi bir tahminde bulunmak içinse yapmamız gereken çok şey var. Örneğin yıldızların yörüngesel hareketleri, galaksi yörüngesindeki diğer galaksilerin hareketi ve Samanyolu’nun evrim süreci hesaba katılmalıdır.

Bir de işin en zorlu kısmı olan karanlık madde meselesi var elbette. Yine de bilim sayesinde galaksimizin kütlesi hakkında tahminlerde bulunabiliyoruz. Bu yazımızda Samanyolu’nun kütlesini nasıl tahmin ettiğimize bir bakış atalım.

Açısal Momentum Yardımıyla Bir Galaksinin Kütlesi Nasıl Hesaplanır?

Kütleçekimsel merceklemeden hiperhızlı yıldızları incelemeye kadar galaksimizin kütlesini tahmin etmek adına birçok yöntem denedik. Ancak evren hakkındaki sınırlı bilgimiz göz önüne alındığında sonuçlar da bir hayli değişken olabiliyor. Öyle ki Samanyolu galaksisinin kütlesi ile ilgili tahminler 700 milyar Güneş kütlesinden 2 trilyon Güneş kütlesine kadar değişebiliyor!

Samanyolu Galaksisi'nin Kütlesi Ne Kadardır?
Güneş’in kütlesi 1.9885×1030 kg’dır. Buna göre yapılan tahminlerin ne kadar geniş bir aralığa sahip olduğunu kolayca görebilirsiniz.

Ancak galaksilerin açısal momentumunu kullanarak çok daha net tahminler yapmaya başladık. Bu yöntemde Samanyolu’nun etrafındaki galaksilerin 3 boyutlu hareketlerini ve açısal momentumlarını simüle eden bir program kullanılıyor. Simülasyondan elde edilen sonuçlara göre galaksimizin kütlesi, Güneş’in kütlesinin 1.5 trilyon katı kadar.

Galaksimiz etrafındaki diğer galaksilerin hız ve konumlarını kullanan diğer yöntemlere göre bu yöntem, daha net sonuçlar vermiştir. Bunun sebebi, açısal momentumun kullanılmasıdır. Açısal momentum; bir cismin dönme ataletini (eylemsizliğini) ve dönme hızını radyan/saniye cinsinden temsil eden bir vektördür. Ve bir sistemin açısal momentumu zaman içerisinde değişmediğinden sonuçlar daha güvenilir olmaktadır.

açısal momentum
Açısal momentumun sabit kalmasına güzel bir örnek. Görseldeki buz pateni yapan kız, kollarını açtığında yarıçapını arttırdığından hızı azalır. Tam tersine kollarını kapattığında ise yarıçapı azalır ve açısal momentumun sabit kalması için daha hızlı dönmek durumunda kalır. Hız değişmesine rağmen açısal momentumun sabit kalması Samanyolu’nun kütlesini hesaplarken bize kolaylık sağlamaktadır.

Soğuk Karanlık Madde Sorunu

Peki neden Samanyolu’nun etrafındaki uydu galaksilerin çeşitli özellikleriyle ilgileniyoruz? Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi içinde olduğumuz galaksiyi tamamen göremediğimiz için komşularıyla olan etkileşimine bakıyoruz. Ancak Macellan Bulutları hariç, diğer galaksileri teleskoplarla bile görmek çok zor. Bu durum da onların varlığını tespit etmeyi zorlaştırıyor.

Samanyolu Galaksisi'nin Kütlesi Ne Kadardır?
Galaksi veya gök ada, kütle çekimi kuvvetiyle birbirine bağlı yıldızlar, yıldızlararası gaz, toz ve plazmanın meydana getirdiği yıldızlararası madde ve şimdilik pek anlaşılamamış karanlık maddeden oluşan maddesel bir sistemdir.  Samanyolu galaksisi, içerisinde en az 50 galaksinin bulunduğu Yerel Grup’un bir üyesidir. Görselde galaksimizin komşularından bazılarını görüyorsunuz.

Bir galaksinin parlaklığı genellikle kütlesini tahmin etmek için kullanılmaktadır. Fakat yörünge hareketleri her zaman tutarlı sonuçları vermez. İşte bu nedenle bilim insanları, bu dengesizliği gidermek için soğuk karanlık madde teorisine başvuruyorlar.

Teoriye göre evrenin kabaca %85’i ağır ve yavaş hareket eden parçacıklardan, yani karanlık maddeden oluşuyor. Günümüzde karanlık maddenin galaksilerin oluşumunda önemli bir rol oynadığı düşünülüyor. Teori yaygın bir şekilde kabul görmesine rağmen deneysel kanıtlardan yoksundur. Ancak Samanyolu’nun kütlesini ölçme problemi, teori için bir test alanı sağlamaktadır.

Peki Samanyolu’nun Kütlesini Bilmemiz Ne İşe Yarayacak?

Galaksimizin kütlesini öğrenmeye çalışmamız başta kulağa biraz gereksizmiş gibi geliyor. Ancak böylesine garip bir sorunun bile bilimde çok güzel etkileri olabilir. Örneğin az önce bahsettiğimiz soğuk karanlık madde teorisi. Teorinin deneysel kanıtlara sahip olması için bu soru fazlasıyla önemli.

Ayrıca soğuk karanlık madde teorisi, Samanyolu’nun etrafında 50 değil, 100-200 uydu galaksi olduğunu öngörüyor. Bunun böyle olması muhtemel çünkü teknolojimiz sadece 50 uydu galaksiyi görmemize izin veriyor olabilir.

Samanyolu Galaksisi'nin Kütlesi Ne Kadardır?
Gaia, 2013 yılında başlatılan ve 2025 yılına kadar çalışması beklenen Avrupa Uzay Ajansı’nın bir uzay teleskobudur. Uzay aracı yıldızların konumlarını, mesafelerini ve hareketlerini, ötegezegenlerin konumlarını, yörüngelerinde döndükleri yıldızların görünür büyüklükleri ve renkleri gibi niteliklerini ölçmek için tasarlanmıştır. Görev, şimdiye kadar yapılmış en büyük ve en hassas 3D uzay kataloğunu inşa etmeyi amaçlamaktadır. Gaia, başta yıldızlar olmak üzere gezegenler, kuyruklu yıldızlar, asteroitler ve kuasarlar olmak üzere yaklaşık 1 milyar astronomik nesneyi inceleyecek.

Açısal momentum yönteminde hesaplama için 50 uydu galaksiden 9’u kullanıldı. Buna rağmen oldukça net bir tahmin yapmayı başarabildik. Araştırmacılar Avrupa Uzay Ajansı’na ait Gaia teleskobunun da yardımıyla ilerleyen yıllarda daha iyi tahminler yapabileceğimizi düşünüyor. Bu da bize Samanyolu’nun kütlesi ve dolayısıyla da kozmik bir gizem olan karanlık madde hakkında çok şey gösterecektir. Yazımızın devamında ayrıca göz atmak isterseniz: Dünya’nın Kütlesi Ne Kadar Ve Bunu Nasıl Hesapladık?


Kaynaklar ve İleri Okumalar


Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Melike Üzücek

Ankara Fen Lisesi'nden mezun oldum. Erdemli insanların yetişmesinde en önemli unsurun eğitim olduğunu düşündüğüm için lisans eğitimime matematik eğitimi üzerinden devam ediyorum. Kitap okumayı yazarların zihinlerine, düşünce dünyalarına girmek olarak gördüğümden kitap okumak benim için boş zaman aktivitesinden çok daha farklı bir konumdadır. Araştırma yapmayı ve sorgulamayı seven biriyim. Matematik ve biyoloji başta olmak üzere felsefe, astronomi, modern fizik ile ilgileniyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu