Psikoloji
-
Sahtekar Gibi Hissediyorsanız Sorun Imposter Sendromu Olabilir!
Charles Bukowski, ‘Dünyanın sorunu, akıllı insanlar şüphelerle doluyken, aptalların özgüvenle dolu olması.’ der. Bu durum psikoloji de Imposter sendromu ( İng: impostor syndrome) diğer adı ile sahtekarlık sendromu olarak adlandırılır. İş yerinizdeki ya da okuldaki ilk gününüz. Sonunda uzun zamandır beklediğiniz şeye kavuştunuz.…
-
Scarcity (Kıtlık) Etkisi: Az Bulunan Neden Daha Değerlidir?
Eğer bir ürün tükenmeden önce satın almak için zamanla yarışıyorsanız, bunun nedeni kıtlık etkisi ( Scarcity effect) olabilir. Sonuçta insanlar az olduğunu düşündükleri şeye her zaman daha fazla değer verme eğilimindedirler. “Acele et! Sınırlı zaman teklifi!” “Satın almak için son şans!”…
-
Mindfulness – Farkındalık: Bir Çılgınlık mı Yoksa Bilimsel Bir Çözüm mü?
Yakın zamanda kutsal bir dağın tepesindeki bir inzivadan dönmediyseniz, mindfulness yani Türkçe adı ile farkındalık adı verilen fenomenin dünyayı etkisi altına aldığını fark etmişsinizdir. Gerçekten de bu Doğu Asya geleneğine duyulan ilgi son yirmi yılda önemli ölçüde tüm dünyada arttı.…
-
Delboeuf Yanılsaması: Tabak Boyutu Az Yada Çok Yemenize Etki Eder
Optik illüzyonları genel olarak, sanat veya bilim derslerine konu olup birkaç gün sonra unutulan konular olarak biliriz. Oysa ki çoğu zaman farkında olmasak bile günlük hayatımızda da pek çok kez optik illüzyona tanıklık ediyoruz. Şimdi aşağıdaki görselin iki tane yemek…
-
Mukbang Nedir? Neden Bazı İnsanlar Diğer İnsanları Yemek Yerken İzlemekten Hoşlanır?
Yıllar boyunca pek çok tartışmalı internet videosu trendi geldi geçti. İnterneti kasıp kavuran son trendlerden biri de Güney Kore kökenli bir kelime olan ve kabaca “yeme şovu” veya “yeme yayını” anlamına gelen “Mukbang” videoları. İlk videolar Kore kökenli olsa da…
-
John Forbes Nash İle Tanıdığımız Paranoid Şizofreni Nedir?
Paranoid şizofreni veya doktorların şimdilerde dediği gibi paranoya ile şizofreni, kişinin gerçeklik algısını etkileyen ve bunun sonucunda da halüsinasyonlar ve sanrılara neden olan zihinsel bir bozukluktur. Bu durum karşısında bir kişi neyin gerçek olduğunu veya olmadığını bilmekte zorlanacaktır. John Forbes…
-
Duygular Hakkında Bildiğinizi Sandığınız Şeyleri Unutun!
Duygu nedir ve duygularımız nasıl çalışıyor? Bu soru biraz garip gelebilir; zira hepimiz her an duygularımızı deneyimliyoruz. Duygularımız sanki otomatik gerçekleşiyor gibi. Peki, bilimsel açıdan bakıldığında duygular neyi ifade eder? Aristoteles, duyguların erdem için gerekli olduğunu öne sürdü. Stoacılar duyguları…
-
Rorschach Testi Nedir? Mürekkep Lekeleri Kişiliğimiz Hakkında Bize Ne Söyler?
Bir mürekkep lekesi her zaman sadece bir mürekkep lekesi midir? Yoksa kişiliğimiz ve psikolojimiz hakkında ipuçları barındırır mı? İsviçreli psikiyatrist Hermann Rorschach bu soruya evet cevabını vermişti. Onun tarafından geliştirilen mürekkep lekesi testi günümüzde Rorschach Testi olarak bilinir ve popüler…
-
Bir Gölge Misali: Kar Küreyici Ebeveyn Tutumu
Günümüzde anne babalar çocukları daha bebekken onlara uygun programlar oluşturmaya, hayatlarını planlamaya başlıyor. Buna aşırı ebeveynlik, her türlü programla zamanı tıka basa doldurulan proje çocuğa da “aşırı programlanmış” çocuk deniyor. Aşırı ebeveynlik genellikle “helikopter ebeveynliği” olarak adlandırılıyor. Bunun bir üst…
-
Bir Erkeğin Köpek Sahibi Olması Onu Daha Çekici Yapar mı?
Bir çoğumuzun hayallerinde ruh eşini bulmak ve onunla romantik bir ilişki paylaşmak vardır. Bu süreçte bir kişiye olan ilgimizin onun görünüşüyle (en azından ilk başta) veya kişiliğiyle ilgili olduğunu düşünmekten hoşlanırız. Ancak psikologların aşk ve çekiciliğin gizemleri üzerine yaptıkları araştırmalar,…