Astronomi

Dokuzuncu Gezegen Yani X Gezegeni Gerçekten Var mı?

Dokuzuncu Gezegen diğer adıyla X gezegeni, güneş sistemimizin gizemli uzak noktalarında bulunduğu düşünülen, teorik, keşfedilmemiş dev bir gezegendir.

Gizemli 9. Gezegen Yani X Gezegeni Düşündüğümüzden Farklı Olabilir!

Dokuzuncu Gezegen’in varlığının, güneşin dönme ekseninin eğiminden, Neptün’ün ötesindeki küçük, buzlu asteroitlerin yörüngelerindeki görünür kümelenmeye kadar her şeyi açıkladığı varsayılıyor. Peki Dokuzuncu Gezegen gerçekten var mı?

Dokuzuncu Gezegen Nedir?

18. yüzyılın sonlarına kadar güneş sistemimizin yalnızca altı gezegene ev sahipliği yaptığı düşünülüyordu. Bunlar basit teleskoplar ile hatta uygun koşullarda çıplak gözle bile gözlemleyebileceğimiz Merkür, Venüs, Dünya (doğal olarak), Mars, Jüpiter ve Satürn idi.

Gizemli 9. Gezegen Yani X Gezegeni Düşündüğümüzden Farklı Olabilir!
Neptün ötesi nesnelerin, Neptün’den çok daha uzakta bulunan bir başka gezegeninin etkisiyle uzayda kümelenebileceği öne sürüldü. Ancak bu kanıtlanmış olmaktan çok uzak.

Ancak 1781 yılında ünlü gökbilimci Sir William Herschel, Güneş’in etrafında Dünya’nınkinden 18 kat daha uzak bir mesafede dönen, başlangıçta bir yıldız, daha sonra kuyruklu yıldız olduğuna inanılan buz mavisi bir gezegenin varlığını keşfedince durum değişti. Uranüs gezegeninin keşfi, Neptün gezegeninin bulunmasını sağladı.

Neptün şu anda güneş sistemimizde bilinen en uzak gezegendir. Ancak Kuiper Kuşağı’nın ötesinde gizlenen başka bir gezegen olması mümkün. Bunu Kuiper Kuşağı’ndaki bazı cüce gezegenlerin ve diğer küçük buzlu nesnelerin yörüngelerindeki düzensizlikten dolayı ön görüyoruz.

X Gezegeni İle Araştırmalar Nasıl Başladı?

19. yüzyılda yaşamış varlıklı bir iş adamı olan Percival Lowell Mars hakkında bir kitap okumuş, sonrasında da bir astronom olmaya karar vermişti. Kendisi öncelikle Marslıların varlığına ikna olmuştu ve onları bulduğunu düşünüyordu. Ayrıca Mars gezegeninde su kanalları gördüğünü düşünüyordu.

Percival Lowell, Mars’ta akıllı yaşam aramak için Arizona Flagstaff’ta gözlemevini kurdu. 

İddialarını kanıtlamak için servetini bir gözlemevi inşa etmek için kullandı. Sonrasında da gördüğünü düşündüğü şeyin, Mars’taki dağların ve kraterlerin yarattığı optik bir illüzyon olduğunu anladı. Lowell’ın bir diğer iddiası ise, Neptün’ün ötesinde bir yerde bir başka gezegenin var olduğu idi. Lowell bu inancını Uranüs ve Neptün gezegenlerinin yörüngelerinde sap­tadığı düzensizliklere dayandırmıştı.

Hayatının son yıllarını orada bulunduğuna emin olduğu bu dev gezegeni aramaya adadı. Ne yazık ki, biraz da bu tüketici ara­yışın etkisiyle, 1916’da aniden öldü. Sonrasında varisleri toprak kavgasına tutuşurken Lo­well’ın araştırması sürüncemede kaldı.

Plüton’dan sonra ikinci Kuiper Kuşağı Nesnesi – 1992 QB1 – 1992 yılında Amerikalı gökbilimciler David Jewitt ve Jane Luu tarafından Hawaii’deki Mauna Kea’da 2,2 metrelik teleskop kullanılarak keşfedildi.

Lowell, vasiyetinde X gezegenini bulan kişiye bir milyon dolar ödül verilmesini istediğini yazmıştı. Sonunda Clyde Tombaugh adında genç bir astronom, 18 Şubat 1930’da gökyüzünün iki fotoğrafına bakarken aralarında bir nokta fark etti. Önce bu buluşunun Dokuzuncu Gezegen olan X gezegeni olduğunu zannetti. Ancak aslında bulduğu şey Plüton idi.

X Gezegeni Neye Benziyor?

Kuiper Kuşağı Neptün’ün ötesinde yer alır ve yaklaşık 30 ila 55 astronomik birime kadar uzanır. (Astronomik birim veya AU, Dünya’dan Güneş’e olan mesafeye eşittir). Bir trilyondan fazla kuyruklu yıldız da dahil olmak üzere çok sayıda buzlu cisimle dolu olan bu bölge, Plüton’u barındırıyor. Burada bulunanlar gezegenlere asla dahil olmamış, gezegensel materyalin kalan küçük parçalarıdır .

Başlangıçta böyle bir gezegen olup olmadığı konusunda oldukça şüpheci davranan araştırmacılar, Kuiper Kuşağı’ndaki nesnelerin yörüngelerini daha detaylı olarak inceledikçe, bu bölgede çevresine kütle çekimsel olarak baskın bir cisim olduğuna biraz daha ikna oldu.

Bilgisayar modelleri Dünya’dan 10 kat büyük, yörünge dolanımı 10.000 ile 20.000 yıl arasında bir gezegenin varlığına işaret ediyor. Henüz kimse varsayımsal gezegeni görmemiş olsa da bunlar onun varlığının habercisi olarak kabul ediliyor.

Gizemli 9. Gezegen Yani X Gezegeni Düşündüğümüzden Farklı Olabilir!
Bazı gezegenlerin yörüngelerini gösteren bir diyagram. Dokuzuncu Gezegen’in varsayımsal yörüngesi çivit renginde. Bu aşırı yörüngeler Dokuzuncu Gezegen için en güçlü kanıtı sağlamıştır.

Bilim insanları ilk olarak The Astronomical Journal’ın 2016 sayısında Dokuzuncu Gezegen’in varlığını öne sürdüler. Varsayımsal gezegeni, bir dizi Neptün ötesi nesnenin olağandışı yörüngeleri için olası bir açıklama olarak kullandılar.

Bilim İnsanları Güneş Sistemimizde Dünya Benzeri Bir Gezegenin Saklanabileceğini Düşünüyor

Güneş Sisteminin en uzak noktaları, gözden kaçan ayrıntılara sahiptir. Güneş’in ışığından nasibini almayan bu kadar uzak bölgede devasa bir gezegen bile kolaylıkla dikkatimizden kaçabilir. Neptün’ün yörüngesinin ötesinde bulduğumuz nesneler gizli bir gezegenin varlığına işaret eden bazı tuhaf kümelenme davranışları sergiliyor. Bu da X gezegeninin varlığına işaret ediyordu.

Dokuzuncu Gezegen’in Dünya’dan beş ila 10 kat daha büyük olduğu ve 300-700 AU arasında değişen bir yörüngeye sahip olduğu teorize ediliyor. Güneş sistemindeki konumu için birkaç yayınlanmış tahmin var. Ancak arama ekiplerinden hiçbiri henüz onu keşfetmedi. Gizemli dış güneş sisteminde keşfedilmeyi bekleyen pek çok güzel ve şaşırtıcı nesne var, ancak Dokuzuncu Gezegen’in bunlardan biri olup olmadığı henüz kesin değil.


Kaynaklar ve ileri okumalar:

  • Everything you need to know about Planet X: The mysterious 9th planet. Yayınlanma tarihi: 3 Mayıs 2022; Kaynak site: Interesting Engineering. Bağlantı: Everything you need to know about Planet X: The mysterious 9th planet/
  • Batygin, Konstantin & Brown, Michael. (2016). Evidence for a Distant Giant Planet in the Solar System. The Astronomical Journal. 151. 22. 10.3847/0004-6256/151/2/22.
  • Batygin, Konstantin & Adams, Fred & Brown, Michael & Becker, Juliette. (2019). The Planet Nine Hypothesis. Physics Reports. 805. 10.1016/j.physrep.2019.01.009.
  • Holman, Matthew & Payne, Matthew. (2016). Observational Constraints on Planet Nine: Astrometry of Pluto and Other Trans-Neptunian Objects. The Astronomical Journal. 152. 10.3847/0004-6256/152/4/80.
  • If Planet Nine exists, why has no one seen it?. Yayınlanma tarihi: 16 Şubat 2021; Kaynak site: BBC. Bağlantı: If Planet Nine exists, why has no one seen it/
  • Scientists Think an Earth-Like Planet May Be Hiding in Our Solar System. Yayınlanma tarihi: 1 Temmuz 2023. Bağlantı: Scientists Think an Earth-Like Planet May Be Hiding in Our Solar System

Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu