Tıp ve Sağlık

Avuç İçi Çizgilerimiz Neden Bulunur?

İki elinizin avuç içlerini kendinize doğru çevirip baktığınızda avuç içlerimizde bir sürü çizgi görürsünüz. Kimilerini göre kaderimizi belirleyen bu çizgilerin neden orada olduğunu ve ne işe yaradıklarını hiç merak ettiniz mi?

Avuç içlerindeki çizgiler fleksiyon kırışıklıkları olarak adlandırılır. Bu kırışıklıklar gebeliğin 12. haftasında, yani bebek ana rahmindeyken oluşur. Hepimiz bu nedenle ellerimizde çizgilerle doğarız. Hiçbir işe yaramıyor gibi gözüken bu çizgilerin de orada olmasının iyi bir sebebi vardır.

Avuç İçi Çizgilerimiz Neden Bulunur?
Avuç içlerimizdeki bu çizgiler bilimsel olarak palmar fleksiyon sonucunda oluşan kırışıklıklardır. Palmar fleksiyon; elin, el bileği ekleminden palmar (Palma manus, avuç içi) tarafa doğru hareket ettirilmesidir.

Kuşkusuz ki ellerimiz vücudumuzun en çalışkan kısmıdır. Gün boyunca tutma, germe, kaldırma, yazma gibi çeşitli eylemleri bu sayede gerçekleştirebiliriz. Bu hareketleri kolaylıkla yapabilmesinin nedeni derimizin buna uygun bir gelişim göstermiş olmasından kaynaklanır. Derimiz elimizin hareketine bağlı olarak katlanır, sıkışır ya da esner.

Çizgilere dikkatlice bakın, her birinin elinizin büktüğü bir yerde olduğunu göreceksiniz. Aynı şey dirseğinizdeki, dizlerinizdeki, bileğinizdeki vb. çizgiler için de geçerlidir. Bu çizgiler cildin kümeler halinde birikmesini önler.

Eğer avuç içinde bu çizgiler olmasaydı; ellerimizin derisi adeta elimize bol gelen bir eldiven giymişiz gibi bol ve sarkık bir yapıda olacaktı. Bu yapı daha fazla deri dokusu gerektirecek, bazı işleri daha zor yapmamıza neden olacak ve aynı zamanda çok da çirkin bir görüntüye neden olacaktı.

Avuç İçi Çizgileri Nasıl Oluşur?

Avuç İçi Çizgilerimiz Neden Bulunur?
Avuç içi çizgilerimiz de avuç içi derisini sıkmaya ve germeye yardımcı olur. İlgili pozisyonuna göre (ör. Kıvrılma, esneme, yumruk yapma vb.) elimizdeki deri yalnızca bu çizgiler boyunca katlanır.

Bu çizgiler, bebek henüz anne karnındayken, gebeliğin 10 ila 16. haftası arasında oluşmaya başlar. Bunun anlamı, hepimizin avuç içimizde bu çizgilerle doğduğumuzdur. Fiziksel avantajı sunmanın yanı sıra, bu kıvrımlar bir kişide belirli tıbbi bozuklukları tanımlamaya da yardımcı olur. Çoğu insan avuçlarında üç ana kıvrımla doğar, ancak kalınlık, sıklık ve belirginlik genlerimize bağlıdır.

Bir kişinin, üç yerine avuçlarının üst kısmı boyunca uzanan tek bir baskın kırışıklıkla doğduğu durumlar da vardır. Her 30 kişiden birinde gözlemlenen bu çizginin adı Simian çizgisidir. Bu çizgiye bazen iki elde, bazen de tek elde rastlanır.

Avuç İçi Çizgilerimiz Neden Bulunur?
Bir insanın elindeki çizgiler ana rahmindeyken oluşur. Gebeliğin 10. haftası civarında başlayan süreç 16-17. hafta civarında tamamlanır. Parmak izlerinin şeklini belirleyen, derinin en dış katmanı olan epidermis ile daha içteki katman olan dermis arasındaki etkileşimdir ve bu etkileşimi belirleyen pek çok etken vardır. Örneğin kan basıncı, kandaki oksijen miktarı, hormon seviyeleri, parmaklar ile amniyotik sıvı arasındaki etkileşim ve fetüsün rahim içindeki hareketleri bu etkenlerden bazılarıdır. 

Çoğu doktor, bebeğin normal bir gelişim gösterip göstermediğini kontrol etmek için yeni doğan bir bebeğin avuçlarını kontrol eder. Genel olarak down sendromlu kişilerin yüzde 50’sinde bu tip el çizgisi mevcuttur.  

Avuç İçi Çizgileri Bize Karakterimiz ya da Geleceğimiz Hakkında Fikir Verir mi?

El falı (Palmistry) eldeki çizgilere ve yükseltilere bakarak bir kimsenin karakterini ve geleceğini okuma yoluyla yapılan falcılıktır. Bu uygulamaya, kültürel varyasyonlarla dünyanın her yerinde rastlanır. El falının kökeni hakkında kesin bir bilgi sahibi değiliz.

Ancak Hindistan’da doğduğu ve Hindistan’dan dünyanın dört bir yanına göç eden çingeneler tarafından yaygınlaştırıldığı düşünülmektedir. Tarihte Çin, Tibet, İran, Mezopotamya, Mısır ve Antik Yunan’da el falına bakıldığı bilinmektedir. Bu yaygınlık nedeniyle günümüzde de bir çok insan avuç içlerimizdeki çizgilerin geleceğimizi önceden söylememize yardımcı olabileceğini düşünmektedir.

 Farklı kültürlerde bireyin avuçlarında aynı çizgilerin farklı ve bazen çelişkili yorumları vardır.

Ellerimiz aslında kişinin sağlığımız, hijyen alışkanlıklarımız ve mesleğimiz gibi konularda birçok bilgi barındırır. Bu bilgiler, falcıların kullandığı falcıların kullandığı “soğuk okuma” (herkes için geçerli olabilecek genel ve muğlak ifadelerle başlayıp daha sonra karşıdaki kişinin tepkilerini ölçerek özele inip kişiyi okuma) yöntemleri ile birleştirildiğinde isabetli tahminlerde bulunmasına katkı sağlar. 

Ayrıca çizgilerinin anlamları kültürden kültüre değişir. İnternette gelişi güzel yapılan bir aramada bile el çizgilerinin birbirinden çok farklı anlamlarına rastlayabilirsiniz. Tahminlerinin arkasındaki ciddi ampirik destek eksikliğinden dolayı el falı batıl inanç yani sözde bilimsel bir inanç olarak kabul edilir. Elbette inanıp inanmamak ise size kalmıştır. Ayrıca bu yazımız da ilginizi çekecektir: Neden Çizgi Film Karakterlerinin Genelde Dört Parmağı Vardır?


Kaynaklar ve İleri Okumalar:


Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Sibel Çağlar

Merhabalar. Matematik öğretmeni olarak başladığım hayatıma 2016 yılında kurduğum matematiksel.org web sitesinde içerikler üreterek devam ediyorum. Matematiğin aydınlık yüzünü paylaşıyorum. Amacım matematiğin hayattan kopuk olmadığını kanıtlamaktı. Devamında ekip arkadaşlarımın da dahil olması ile kocaman bir aile olduk. Amacımıza da kısmen ulaştık. Yolumuz daha uzun ama kesinlikle çok keyifli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu