Sinirbilim

Bilim İnsanları Dinleyicilerin Beyin Dalgalarından Ünlü Pink Floyd Şarkısını Yeniden Üretti!

Müzik, hepimizde anında duygusal etki yaratan nadir şeylerden biridir. Melankolik bir şarkı açıp efkarlanabilir veya heavy metal bir parça eşliğinde çılgınlar gibi kardiyo yapabilirsiniz. İşte müziğin gücünün kanıtlarından bazıları bunlardır. Müzik, tıpkı sembolik bir dil gibi beynimize neredeyse muhteşem şekilde uyum sağlamıştır.

Bilim İnsanları Dinleyicilerin Beyin Dalgalarından Ünlü Pink Floyd Şarkısını Yeniden Üretti!
Beyin dalgaları ile bir şarkı arasındaki ilişki

Ünlü İngiliz rock grubu Pink Floyd’u tanımayanımız neredeyse yoktur. Bugünkü yazımız, grubun 1979’da çıkardığı albümü The Wall‘dan Another Brick in the Wall parçasıyla ilgili. Bilim insanları Another Brick in the Wall‘u dinleyenlerin beyin dalgalarından şarkıyı yeniden üretmeyi başardı. Bu haber Pink Floyd hayranları için harika olmasının yanı sıra, beyinle ilgili yeni şeyler öğrenmemizin de önünü açacak gibi duruyor.

Peki beyin müziği nasıl işler? En sevdiğimiz şarkıları dinlediğimizde beynimize ne olur? Gelin, yapılan son çalışmanın ışığında bu sorulara cevap arayalım.

Beyin Dalgaları Nasıl Bir Şarkı Yapabiliyor?

Çalışmada epilepsi tedavisi için intrakraniyal elektroensefalografi (iEEG) uygulanan 29 hasta yer aldı. Bu 29 hastanın her birinin beynine 2668 elektrot yerleştirildi. İşlem sırasında hastalar, Another Brick in the Wall‘u dinlediler.

Araştırmacılar, orijinal şarkıyı sadece sinirsel aktiviteden oluşturabileceklerini görmek için uyaran rekonstrüksiyon yaklaşımı adı verilen bir yaklaşım kullandılar. Bu amaçla şarkının melodi, ritim ve söz gibi farklı yönlerine karşılık gelen sinirsel aktivite kalıplarını tanımlamak için bir makine öğrenme algoritması geliştirdiler.

Bilim İnsanları Dinleyicilerin Beyin Dalgalarından Ünlü Pink Floyd Şarkısını Yeniden Üretti!
Pink Floyd’un orijinal şarkısındaki dalgalarla beyin dalgaları yoluyla üretilen yeni şarkının arasındaki benzerliği görebiliyoruz. Kaynak: PLOS Biology, Knight ve arkadaşları.

Yeniden oluşturulan şarkı orijinalin mükemmel bir kopyası değil elbette. Yine de dinlediğinizde şarkıyı kolayca tanıyabilirsiniz. Yeniden oluşturulan şarkı, sanki hastalar Another Brick in the Wall‘u kafalarında çalıyor da biz de dinliyormuşuz gibidir. Bunu anlamak için öncelikle aşağıdan şarkının orijinal halini dinleyebilirsiniz.

Şimdiyse 29 hastanın hepsinde bulunan 347 önemli elektrottan beslenerek oluşturulan kısmı dinleyebilirsiniz.

Eğer yukarıdaki ses kaydından tanıyabildiyseniz bu kayıt Another Brick in the Wall‘un birinci kısmına ait. Aslında araştırmacılar daha ünlü olan ikinci kısmı da hastalara dinletmişler. Ancak en temiz kaydı birinci kısımdan elde edebilmişler.

Peki neden araştırmacılar bir Pink Floyd şarkısı seçtiler de başka herhangi bir şeyi seçmediler? Aslında cevap son derece basit. Araştırmayı yapan grup Pink Floyd hayranı olduğu için Another Brick in the Wall‘u tercih etmişler.

Müzik Dinlerken Beynimizde Neler Oluyor?

Her hastanın beynine 2668 elektrot yerleştirildiğinden bahsetmiştik. Bu elektrotların 347 tanesi özellikle müzikle ilgili sinirsel aktiviteyi algılıyordu. Bu elektrotlar beynin şu 3 bölgesindeydi: Superior Temporal Gyrus (STG), Sensory-Motor Cortex (SMC) ve Inferior Frontal Gyrus (IFG).

(A) 29 hastanın her birinin beynine yerleştirilen 2668 elektrot. (B) Müzikle ilgili sinirsel aktiviteyi yakalayan 347 elektrotun beynin 3 önemli bölümüne dağılımı. Kaynak: PLOS Biology, Knight ve arkadaşları.

Müzik beynimizin her iki yarımküresinde işlense de iş melodi olunca sağ yarımküre daha baskın hale geliyor. Ayrıca bu çalışma sayesinde ilk kez STG’nin içindeki ayrı bir bölgenin ritmi işlemekten sorumlu olduğunu gördük. Bu kısım özellikle de rock ve metal müzikteki gitar ritimlerini işlemekten sorumluydu.

Deneyde sağ yarımküredeki STG bölgesinden elektrotlar çıkarıldığında beyin dalgalarından üretilen şarkının kalitesi büyük ölçüde düşmüştür. Ayrıca ritimle ilgili olan elektrotlar çıkarıldığında da aynı kalite değişimi gözlemlenmiştir.

Bir Pink Floyd Parçasından Yeni Teknolojilere…

Ünlü İngiliz rock grubu Pink Floyd’un üyeleri. Soldan sağa Rick Wright, Roger Waters, Nick Mason ve David Gilmour. Another Brick in the Wall’un sözlerini grubun basçısı Roger Waters yazmıştır. Şarkı sözlerinin konusu ana kahraman Pink’in öğretmenleri tarafından aşağılanması sonucu öğretmenlerine ve eğitim sistemine karşı çıkmasıdır. Şarkı, konusu yüzünden birçok ülkede yasaklanmıştır.

Bu araştırmanın sonuçları bir gün felç, yaralanma veya ALS gibi hastalıklar sonucu konuşma yetisi zarar gören kişilere umut olabilir. Halihazırdaki teknolojiler bu hastaların beyin makinesi arayüzünü kullanarak iletişim kurmasına yardımcı oluyor. Yine de, konuşmanın müzikal doğasını tam anlamıyla yansıtamıyor. Bu nedenle hastaların sesi robotik ve tekdüze oluyor. İşte bu yüzden yeni araştırma bu hastalar için önem taşıyor.

Elbette elimizdeki teknolojinin imkanları doğrultusunda bu çalışmada bazı eksiklikler var. Bunlardan birisi kullanılan teknolojinin cerrahi işlem gerektirmesi. Çünkü elektrotların doğrudan beyin yüzeyine yerleştirilmesi gerekiyor. Aksi takdirde sinyaller net olarak algılanamıyor. Fakat ilerde kafa derisine yerleştirilen elektrotlarla da bunu yapmak mümkün olabilir.

Ayrıca göz atmak isterseniz: Çocuğunuzun Matematik Başarısı İçin Matematik ile Müziği Bir Arada Öğrenmelerini Sağlayın!


Kaynaklar ve İleri Okumalar


Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Melike Üzücek

Ankara Fen Lisesi'nden mezun oldum. Erdemli insanların yetişmesinde en önemli unsurun eğitim olduğunu düşündüğüm için lisans eğitimime matematik eğitimi üzerinden devam ediyorum. Kitap okumayı yazarların zihinlerine, düşünce dünyalarına girmek olarak gördüğümden kitap okumak benim için boş zaman aktivitesinden çok daha farklı bir konumdadır. Araştırma yapmayı ve sorgulamayı seven biriyim. Matematik ve biyoloji başta olmak üzere felsefe, astronomi, modern fizik ile ilgileniyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu