Tarih

Nostradamus Gerçekte Kimdi ve Aslında Neyi Tahmin Etti?

Yıllardır adını duyduğumuz, Nostradamus gerçekte kimdir? Kendisi bir bilim insanı mıdır? Bir kahin midir? Geleceği görme becerisi gerçekten mevcut mudur? Bu sorulara adım adım cevap verelim.

Nostradamus Gerçekte Kimdi ve Aslında Neyi Tahmin Etti?

Bir felaket meydana geldiğinde insanlar çeşitli şekillerde tepki verirler ve bu felaketin neden onların başına geldiğine dair bir cevap bulmaya çalışırlar. Bu arayış esnasında da kimi kişiler de yaşanan olayla ilgili kehanetleri öğrenmek ister. Bu kehanetleri öğrenmek rahatlatıcıdır çünkü olası başka bir korkunç olaydan da kaçınmanın mümkün olduğunu düşündürür. Söz konusu olan şey geleceğe dönük tahminler olunca da akla gelen ilk isim her zaman 16. yüzyıl Fransa’sının ünlü kahini Nostradamus’u olacaktır.

Nostradamus, Hitler’in iktidara yükselişi, John F. Kennedy suikastı ve daha yakın zamanda 11 Eylül saldırıları ve Kraliçe II. Elizabeth’in ölümü de dahil olmak üzere yakın tarihteki düzinelerce önemli olaya ilişkin kehanetlerde bulunmasıyla tanınır.

Nostradamus Gerçekte Kimdi ve Aslında Neyi Tahmin Etti?
Yüzyıllar boyunca insanlar Nostradamus’un kehanetlerini dikkatle incelediler. Peki bu kehanetler ne kadar doğru dersiniz?

Daha çok Nostradamus olarak bilinen Fransız astrolog Michel de Nostradame, 1555 tarihli Les Propheties adlı kitabında 942 adet kehanete yer vermiştir. Aslına bakarsanız şu sıralarda hemen hemen her günlük haber sitesinde karşımıza çıkan, kendisinin 2024 yılı ile ilgili kehanetlerini de okumuş olmanız olasıdır. Şimdi biraz detaylara geçelim.

Nostradamus Kimdir?

Nostradamus, 16. yüzyıl Fransa’sında yaşayan doktor ve astrolog Michel de Nostredame’in Latince adıdır. Hayatının ayrıntıları net olmasa da Nostradamus’un 1503 yılında eğitimli, varlıklı bir tahıl tüccarı ailede doğduğu genel olarak kabul edilmektedir. Veba salgını nedeniyle eğitimine devam edemese de 15 yaşındayken Avignon Üniversitesi’ne kaydolmaya hak kazandığı düşünülünce zamanın ötesinde bir zekaya sahip olduğu da aşikardır. Salgının ardından bu sefer Montpellier Üniversitesi’ne kaydolmuş ve burada tıp eğitimi almıştı. Yani Nostradamus aslında bir doktordu.

Nostradamus Gerçekte Kimdi ve Aslında Neyi Tahmin Etti?
Nostradamus’u tasvir eden bir çizim

Eğitimini tamamladıktan sonra kısa bir süre tıp profesörü olarak çalışmış ve devamında veba hastalarına yardım etmek için üniversiteden ayrılmıştı. Kendisinin bu süreçte bir çok hastayı daha yenilikçi yöntemler ile tedavi ettiği de bilinmektedir. Bu noktada akla gelen soru kendisinin gerçek bir bilim insanı olup olmadığıdır.

Bu soruya da günümüz çerçevesinde bir yorum yapmak da doğru olmayacaktır. Ancak 16. yüzyılda Nostradamus muhtemelen bir bilim insanı olarak kabul edilirdi. Sonucunda astroloji ve mistisizm arasındaki ayrım bugün olduğu kadar net değildi. Ancak günümüz standartlarına göre tıp dışındaki uğraşları nedeniyle kendisini bir bilim insanı olarak sınıflandırılmak olası değildir.

1540’ların sonlarında Nostradamus, Akdeniz kıyısındaki bir Fransız şehri olan Salon-de-Provence’a taşındı. Sonraki on yıl boyunca da dikkatini, özellikle gelecek yıllardaki savaşlar ve felaketlerle ilgili kehanetler formüle etmeye adadı. Yani Nostradamus’u efsaneleştiren süreç bu noktadan sonra başladı.

Nostradamus Almanakları

Nostradamus, tıp öğrenimini sürdürürken astroloji ile ilgilenmeye başlamış ve sonraki yılın meteorolojik ve göksel olaylarını öngören almanaklar yayınlamaya başlamıştı. Nostradamus’un ilk almanağını 1549’da yayınladı. Sonrasında da her yıl bir almanak yayınlamaya devam edecekti. Nostradamus’un almanakları kısa sürede ilgi topladı, çağın büyük ve güçlü insanları arasında bile önemli bir takipçi kitlesinin ilgisini çekmeyi başardı.

Fakat Nostradamus tahminlerini bir almanakla sınırlamakla yetinmedi. Kendisini yüzyıllar boyunca ve dünya çapında meşhur edecek eserin ilk baskısını 1555 yılında yaptı. Her biri dört satırdan oluşan kıtalar biçiminde şiirsel bir dille yazılan bu kitabında Nostradamus, tahminlerini 10 gruba ayırdı. Bu gruplandırmalar “Yüzyıllar” olarak bilinir, ancak bu terim yalnızca her gruptaki şiir sayısını ifade eder. Yani bunlar aslında gelecekteki gerçek yüzyıllara karşılık gelmez.

Nostradamus’un Les Propheties’in 1566 baskısı

Nostradamus Ne Tahmin Etti ve Bunlar Kadar Doğruydu?

Aslında bu sorunun cevabı hangi kaynağa veya çeviriye başvurduğunuza bağlı olarak değişecektir. Sonucunda kendisi kehanetlerini hiçbir zaman basit düz yazılarla yazmadı. Dediğimiz gibi dörtlükler halinde yazdı ve bolca da sembolizm kullandı. Muhtemelen bu tutumu bir miktar kötü haber almaktan hoşlanmayan zamanın güçlü insanlarını gücendirmekten kaçınmak içindi. Ayrıca. kiliseye karşı da dikkatli olması gerekiyordu.

Nostradamus’un tahminleri, doğal afetler ve düzenli olarak meydana gelen çatışmalarla ilgili olaylar gibi genel olay türleri hakkında olma eğilimindeydi. Ağırlıklı olarak Fransızca, biraz da Latince, Yunanca ve İtalyanca yazılmış olan her dörtlük, belirli bir olayı veya dönemi ele alıyordu. Ezoterik metaforlar ve anagramlarla doluydu. Belirli bir tarih sırasına göre yazılmamıştı. Ayrıca çok azında  belirli coğrafi referanslar ve tarihler yer alıyordu.

Bugün pek çok kişi dörtlükler doğru yorumlanırsa Nostradamus’un bir takım kehanetlerinin zaten gerçekleştiğini düşünmektedir. Ancak Nostradamus’un tahminleri kasıtlı olarak belirsiz ama kapsayıcı terimlerle yazılmıştır. Bu durumda da okuyucu bunları kendi önyargılarına ve deneyimlerine uyacak şekilde birçok şekilde kolayca yorumlayacaktır. Yani aslında Nostradamus’un kehanetleri tahminlerinin sizin istediğiniz kadar doğru olduğudur. Bu kehanetler, doğum haritaları, ya da burç yorumları okumaya benzer. Genellemeler kişinin yorumuna her zaman açıktır.

Ayrıca çevirmenler yıllar içinde kehanetlere kendi yorumlarını da eklemişlerdi. Gerçek şu ki, bugün hiçbir ortalama insan, Nostradamus’un kullandığı arkaik bir Fransızca ile yazılı tahminleri okuma yeteneğine sahip değildir. Bu da orijinal kehanetleri dikkate değer dünya olaylarına uyacak şekilde yorumlamak ve ardından Nostradamus’un kehanet ettiğini iddia etmek için bir fırsat yaratır.

Nostradamus 2023 İçin Ne Tahmin Etti? 2024 ve Sonrası İçin Ne dedi?

Nostradamus’un Hitler ve diğer felaketlerle ilgili kehanetleri

Yıl sona ererken, magazin gazeteleri ve sansasyonel medya kuruluşlarının Nostradamus’un kataloğundan en ilgi çekici ve korkunç tahminleri öne sürmesi neredeyse mevsimlik bir gelenek haline geldi. 2023 için öngörülen pek çok olay arasında, Nostradamus (ya da daha doğrusu Nostradamus yorumcuları) büyük bir savaş, insanlığın yamyamlığa başvurabileceği kadar kötü bir ekonomi gibi şeyler öngörmüştü.

2024 için iddia edilen bazı tahminler arasında büyük bir deniz savaşı, Çin’in küresel bir güç olarak yükselişiyle birlikte Çin ile ABD arasında yeni bir Soğuk Savaş olabileceği, Kral III. Charles’ın tahttan indirilmesi, yeni bir papanın yükselişi ve Nostradamus’un favorisi olan daha fazla kıtlık ve hava felaketleri gibi şeyler yer alıyor.

Aslında Nostradamus düşünceli bir şekilde dünya hakkında 38. yüzyıla kadar uzanan tahminler bırakmıştı. Geleceğe dair tahminlerin doğru olma ihtimali, yaşamı boyunca yazdığı diğerlerinden daha fazla olmasa da, tahminlerinden bazıları doğruydu. Kendisi 1557’de şunu yazdı: Ölümümden sonra adım dünyanın her yerinde yaşayacak.” Bu konuda Nostradamus gerçekten de haklıydı.

Kaynaklar ve ileri okumalar


Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Sibel Çağlar

Merhabalar. Matematik öğretmeni olarak başladığım hayatıma 2016 yılında kurduğum matematiksel.org web sitesinde içerikler üreterek devam ediyorum. Matematiğin aydınlık yüzünü paylaşıyorum. Amacım matematiğin hayattan kopuk olmadığını kanıtlamaktı. Devamında ekip arkadaşlarımın da dahil olması ile kocaman bir aile olduk. Amacımıza da kısmen ulaştık. Yolumuz daha uzun ama kesinlikle çok keyifli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu