Felsefe

Ağlayan Filozof Heraklitos “Her Şey Akar” Derken Neyi Anlatmak İstemişti?

“Her Şey Akar olarak” tercüme edilen Panta Rhei, tüm zamanların en ünlü felsefi sözlerinden biridir. Peki Yunan filozofu Herakleitos bu sözleri ile ne demek istedi? Bu yazıda kısaca kendisini, felsefesini ve bu sözlerin arka planını anlamaya çalışalım.

her şey akar heraklitos

Fizik ve felsefe Antik Dünya’nın İyonya’sında, yani Batı Anadolu’da doğdu. İyon Kentleri Miletos ve Ephesus o dönemlerde dünyanın en önemli bilim, kültür ve ticaret merkezleriydi. “Fizyologlar” diye bilinen bu yarı filozof, yarı bilim insanı İyonyalılar doğayı anlamaya yönelik sorularıyla daha çok ilk fizikçiler olarak kabul görür. Bu dönemde yaşamış Efesli Herakleitos değişim düşüncesini ilk keşfeden filozoftu.

Heraklitos’a göre evren başı sonu olmayan bir süreç boyunca sürekli değişirdi. Hayatın bir akış olduğunu iddia etti. Heraklitos ” Her Şey Akar” sözü ile hafızalarda yer etti. Onun zamanından günümüze insanlar değişime direnmeye devam ettiler.

Heraklitos Kimdir?

Heraklitos (Herakleitos – İÖ yak. 535-475) Yunan felsefesinin anlaşılması güç, gizemli, bu yüzden de en karanlık filozoflarından biri olarak ünlenmiştir. Kendisi, Batı Felsefesinin Babası olarak kabul edilen Sokrates’ten önce gelir. Bu nedenle ilk Sokrat öncesi filozoflardan biridir.

Heraklitos
Herakleitos (Ağlayarı Filozof) Johannes Moreelse, Heraclite, Centraal Museum, Utrecht, ı630.

Kendisi aristokrat bir aileden geliyordu ama siyasetle ilgilenmeyi kabul etmedi. Hatta kendisinin fahri Efes kralı olmayı reddettiği de anlatılar arasındadır. Bu anlamda Herakleitos, filozoftan çok politikacı ve kanun koyucu olan Antik Yunan’ın Yedi Bilgesi gibi önceki düşünürlerden ayrılmıştı. Efesliler onun bilgeliğini anlayınca ondan şehir için kanunlar yapmasını isteseler de Herakleitos bunu da reddetti. Sonrasında da bir manastır hayatı yaşamayı seçti.

Heraklitos kimdir
Herakleitos’un Doğa Üzerine adlı tek bir eser yazdığı ve tek nüshayı çok sevdiği Artemis tapınağına adadığı söylenir.

Düşünceleri, Platon, Aristoteles, Stoacılar, Schopenhauer, Nietzsche, Hegel, Heidegger, Jung, Kafka, Lenin ve daha pek çok düşünürü etkilemiştir. Çalışmaları, şifreli ve genellikle paradoksal nitelikteki küçük parçalar halinde günümüze ulaşmıştır.

Hakkındaki gizeminin asıl nedeni günü­müze fragmanlar halinde ulaşabilmiş Peri physeos (Doğa Üzerine) adlı eserindeki gizemli, karanlık, anlaşılması güç üslup ve bilmece gibi ifadelerdir. Bu ifadeleri anlayıp, Heraklitos felsefesini tam manasıyla kav­ramak zorlu bir süreçtir.

Heraklitos kimdir
Ağlayan filozof lakabı nedeniyle Heraklitos genellikle gülen filozof lakabı ile anılan Demokritos ile birlikte görsellerde yer alır.

Bugün Herakleitos’un eseri kalıcı olarak kaybolmuştur. Yunan filozofunu tanımanın tek yolu, Platon, Aristoteles, Diogenes Laertius, Stoacı filozoflar ve erken Hıristiyan düşünürler gibi diğer antik yazarlar tarafından alıntılanan eserlerinin parçalarıdır.

Heraklitos tarafından söylendiği düşünülen aforizmalar geçmişte olduğu gibi günümüzde de popüler olmaya devam ediyor. Kendisinin söylediği kabul edilen “Her şey akar” kadar popüler bir başka alıntı da “Aynı nehirde iki kez yıkanılmaz” biçimindedir. Herakleitos, ölümünden sonraki yüzyıllarda ‘ağlayan filozof’ olarak tanındı. Bunun toplumdan uzakta, yalnız başına uzun yıllar geçirmesi sonucunda kendisine yakıştırıldığı düşünülmektedir.

Heraklitos Felsefesi: Her Şey Ateş mi?

Ağlayan Filozof Herakleitos, Peter Paul Rubens 

Sokrat öncesi filozoflar yaratılışı harekete geçiren element veya enerjiyi tanımlamaya odaklandıkları için “doğa filozofları “olarak bilinir. Bu konuya ilgi Miletoslu Thales (MÖ 585) ile başlar. Öğrencisi Anaksimandros (MÖ 610-546) ve ardından Anaximenes (MÖ 546) ile devam eder. Bunların tümü de Heraklitos gibi daha sonraki filozoflara ilham verir. Bu düşünürler, var olan her şeyin tek bir elementten oluştuğunu iddia ettikleri için monist (monizm=birlik) olarak da adlandırılırlar.

Thales, her şeyin su olduğunu iddia etmişti. Su çeşitli haller alabilirdi. Su, kendisi değişmeyen fakat diğer bütün var olanların kendisinden doğup yine kendisine döndüğü ana madde idi. Anaximander ise bunu reddetti. Thales’in ‘su’ ana maddesinin yerini, Anaksimenes’te ‘hava’ aldı.

Anaksimenes’in, Thales’teki su yerine neden havayı koyduğunu anlamak güç değildir. Thales’in ana madde olarak ‘su’ yu seçmesi, suyun yaşam açısından taşıdığı önemden kaynaklanır. Aynı şey ‘hava’ için de geçerlidir. Birçok kişi tarafından astronominin kurucusu sayılan Anaksimandros için ise yaşamın özü, dünyanın herhangi bir öğesinin çok ötesinde kozmik bir güç olmak zorundaydı. (Buna apeiron adını verdi).

Heraklitos "Her Şey Akar" Derken Neyi Anlatmak İstemişti?
Adını çok duyduğumuz hava, su, ateş ve toprak dörtlüsü

Bu iddiaların üçü de değişimi ele alsa da Herakleitos üçünü de yetersiz bularak reddetti. Bunun yerine yaşamın özünün ateş olduğunu iddia etti. Ateş, her şeyin kendisinden çıktığı ve yine kendisine geri döneceği ana maddedir.

Maddede görülen değişik biçimler ateşin bu yaratıcı etkisinden kaynaklanır. Çünkü ateş, doğası gereği herhangi bir şeye rahatça dönüşür. Ayrıca her şeyi de rahatça kendisine dö­nüştürecek yapıdadır. Ateş aynı zamanda her şeyin yapıldığı ve sonunda her şeyin kendisine döneceği ana unsurdur. Bu bitmeyen değişim sürecinde yaşam ölüme, ölüm de yaşama dönüşür. Yan, her şey yerini başka bir şeye bırakır. Herakleitos felsefesinde hiçbir şey aynı kalmaz. Yeterince zaman verilirse, her şey sonunda tersine döner, yani her şey sürekli bir oluştur. Bu bağlamda kendisi karşıtların birliğinden de söz eder. 

Her Şey Akar (Panta Rhei): Herakleitos’un En Ünlü Alıntısı

Heraklitos "Her Şey Akar" Derken Neyi Anlatmak İstemişti?
Her şey akarHiçbir şey olduğu gibi kalmaz. Aynı nehre iki kez giremez bir insan; çünkü ne nehir aynı nehirdir, ne de insan aynı insan.

Herakleitos’un en ünlü sözü şüphesiz “Panta Rhei”dir ve kabaca “her şey akar” anlamına gelir. Bu sözleri duyduğunuz zaman aklınıza akıp giden bir su gelse de kendisinin bize aktarmak istediği fikir tam olarak bu değildi. Aslına bakarsanız “her şey akar” kelimelerini kendisi kullanmamış olması da mümkündür. Onun bu sözleri kullandığını kanıtlayan herhangi bir yazılı kaynak yoktur. Bu nedenle kendisinden sonra gelen filozofların bu sözleri ona atfetmiş olmaları da olasıdır.

Belleğin Azmi ya da Eriyen Saatler (Katalanca: La persistència de la memòria), İspanyol sanatçı Salvador Dalí 

Sonucunda “Panta Rhei”, onun sürekli değişim teorisini, yani evrendeki tek sabitin değişim olduğu fikrini mükemmel bir şekilde özetlemektedir. Evren durağan değil, akıcıdır. Bir tohum büyüyüp ağaç olur. Bir ağaç ev olmak için kesilir ve sonunda diğer organizmaları beslemek için çürür. Bu nedenle Herakleitos için evren bir süreçtir. Şeylerin bu sürekli hareketi, Yunan filozofunun dünyanın akışını bir nehrin akıntısına benzettiği alıntıda yer alır. Herakleitos’un kozmik nehrinden kimse ve hiçbir şey kaçamaz.

Her zaman hareket eden ve değişen bu dünya fikri, filozofların daha sonra diyalektik olarak adlandırdıkları şeyin temelini oluşturdu. Diyalektik çelişkili iki tezi inceleyerek bir soruna çözüm bulan felsefi bir araştırma yöntemidir.


Kaynaklar ve İleri Okumalar:


Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Sibel Çağlar

Merhabalar. Matematik öğretmeni olarak başladığım hayatıma 2016 yılında kurduğum matematiksel.org web sitesinde içerikler üreterek devam ediyorum. Matematiğin aydınlık yüzünü paylaşıyorum. Amacım matematiğin hayattan kopuk olmadığını kanıtlamaktı. Devamında ekip arkadaşlarımın da dahil olması ile kocaman bir aile olduk. Amacımıza da kısmen ulaştık. Yolumuz daha uzun ama kesinlikle çok keyifli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu