Kendimizi Geliştirelim

Pomodoro Tekniği Nedir? Verimliliğinizi Nasıl Arttırabilir?

Etkili zaman yönetiminin sırrı saatler yerine domatesleri düşünmek olabilir mi? İlk başta bu cümlemiz size aptalca görünebilir. Ancak günümüzde milyonlarca insan Pomodoro Tekniği ile yaşantılarını planlıyor. Zaman yönetimi geliştirmek istediğiniz bir beceriyse, Pomodoro Tekniği bunu yapmanıza yardımcı olabilir. Bu yazımızda Pomodoro Tekniğini ve etkili biçimde nasıl kullanılacağını anlatıyoruz. (Bu arada Pomodoro, İtalyanca’da domates anlamına gelir.)

Pomodoro Tekniği, 1980’lerin sonunda, üniversite öğrencisi Francesco Cirillo tarafından geliştirildi. Cirillo, çalışmalarına odaklanmak ve ödevlerini tamamlamak için zamanla mücadele ediyordu. En sonunda kendine meydan okumaya karar verdi.

Sonrasında mutfağa gidip domates biçiminde bir zamanlayıcıyı çalışmasına dahil etti. Böylece Pomodoro tekniği doğdu. Daha sonrasında da Cirillo, yöntem hakkında 130 sayfalık bir kitap yazdı. Teknik basitliği nedeniyle kısa sürede ilgi topladı.

Yöntem dediğimiz gibi oldukça basit. Tekniği uygularken önce 25 dakikalığına iş veya dersinize o odaklanıyorsunuz, sonrasında 5 dakikalık bir mola veriyorsunuz. 1 pomodoro, bu 30 dakikalık sürece denk geliyor.

Dört pomodoro yaptığınızda ise, yarım saatlik uzun bir mola verebiliyorsunuz. Mola sürenizde de kesinlikle çalışmanız hakkında bir şey düşünmeden farklı şeylerle ilgilenip, kendinizi ödüllendiriyorsunuz. Günde 6-12 arası pomodoro yapmak, ideal sayılıyor. Bu da 3-6 saat arası bir zaman dilimine denk geliyor.

Pomodoro Tekniğini kullanan insanlar, uzun projeler ve iş günleri boyunca odaklanmalarına ve tazelenmelerine yardımcı olduğu için bu teknikten övgü ile bahsetmektedir. Peki, son derece basit olan bu teknik neden bu kadar etkilidir? Kısaca anlatalım.

Pomodoro Tekniğini Etkili Yapan şey Nedir?

Araştırmalar, ertelemenin tembellik veya öz kontrol eksikliği ile pek ilgisi olmadığını göstermiştir. Aksine, olumsuz duygulardan kaçınmak için işleri erteleriz. Büyük bir göreve veya projeye bir bütün olarak bakmak rahatsız edicidir. Çünkü çok fazla belirsizlik içerir. Bu yüzden, geçici olarak da olsa ruh halimizi iyileştirmek için Twitter veya Netflix’e dönmeyi daha kolay buluruz.

AlessandroZocc/Shutterstock

Neyse ki, araştırmalar bu döngüden çıkmanın etkili bir yolunu da göstermiştir. Bu yol, her ne erteliyorsan onu küçük, göz korkutucu olmayan bir ilk adıma indirmektir. Örneğin, oturup roman yazmak yerine oturun ve 5 dakika yazın. Kısa bir süre için küçük bir şey yapmak, aynı anda büyük bir projeyi üstlenmeye çalışmaktan çok daha kolaydır. Bu erteleme stratejisi, tam olarak Pomodoro tekniğinin sizden yapmanızı istediği şeydir. Görevlerinizi, projelerinizi veya hedeflerinizi yalnızca sonraki 25 dakika boyunca yapmanız gereken bir şey haline getirirsiniz.

Ayrıca bir şeye tam odaklanmışken çalışmanız kesintiye uğradıysanız, yeniden odaklanmanın ne kadar zor olabileceğini bilirsiniz. Ancak e-postalar, grup sohbetleri ve sosyal medya bildirimleri yoluyla akan sürekli bilgi akışı, giderek daha fazla dikkatimizi dağıtır.

Bunun için hemen teknolojiyi suçlamayın. Aslında son araştırmalar bir iş günü boyunca bu dikkat dağıtıcıları hayatımıza isteyerek soktuğumuzu gösteriyor. Sonucunda da tüm gün boyunca harcanan dakikalar birikiyor. Ardından dağılan dikkatimizi yeniden toparlamak için de ek enerji harcamak zorunda kalıyoruz.

Bu nedenle her bir Pomodoro bir göreve atanmıştır. Ardından gelen mola da sıfırlamak ve dikkatinizi üzerinde çalışmanız gereken şeye geri getirmek için bir şanstır. Ayrıca gelecekteki projelerimizi planlarken çoğumuz, bu görevleri tamamlamak için gereken süreyi büyük ölçüde hafife alma eğilimi gösteriliriz. Buna planlama yanılgısı denir.

Pomodoro tekniği burada da işe yarar. Kısa, süreli oturumlarla çalışmaya başladığınızda zaman artık soyut bir kavram değil, somut bir olaydır. Zaman kavramı, kaybedilen bir şeyden, elde edilen bir şeye dönüşür. Pomodoro tekniğini kullandığınızda, bir görevin kaç tane pomodoro olacağını baştan belirlersiniz. Bu sayede de daha tutarlı çalışma alışkanlıkları oluşturursunuz.

Pomodora Tekniği Nasıl Uygulanır?

Zamanı ayarlamak size zor geliyor ise internette çok sayıda bu iş için planlanmış uygulama bulmanız mümkün.

Pomodorolarınızı planlamak için iş gününüzün başında (veya ertesi günü planlıyorsanız sonunda) 15 dakika ayırın. Günlük yapılacaklar listenizi alın ve her görevin kaç tane pomodoro alacağını not edin. 8 saatlik bir iş günü çalışıyorsanız, günlük pomodorolarınızın on altıyı geçmediğinden emin olun. 5’ten fazla pomodoro alacak görevlerin daha küçük, daha yönetilebilir görevlere bölünmesi gerektiğini unutmayın.

Planladığınızdan daha uzun süren görevler veya gün içinde karşınıza çıkan beklenmedik şeyler için ekstra pomodoroları hazırda tutun. Bunu en baştan günlük rutininize dahil edin.

Kimi kişiler için 25 dakika çok kısa gelebilir. Örneğin kodlama ile uğraşan bir kişi her 25 dakikada bir ara vermeyi anlamsız bulabilir. O zaman daha uzun molalarla uzun çalışma seanslarını deneyin. Burada önemli olan 50 dakika çalışma 10 dakika mola rutinin seçseniz bile, bu rutinin planlamasını az evvel aktardığımız gibi baştan yapmanızdır.

Tüm molalar eşit yaratılmamıştır. Pomodoro aralarında mümkünse gözlerinizi ve beyninizi ekranlardan uzak tutun. Bu sayede zihniniz daha kolay yenilenecektir. Çalışma sürecinizde de kesinlikle elektronik dikkat dağıtıcılardan uzaklaşın.

Gün sonunda yaptığınız çalışmaları ve sürelerini kaydettiğiniz bir sayfa hazırlayın. Aktivitelerinizin tahmini süresini ve gerçekleşme süresini pomodoro cinsinden yazarak karşılaştırın. Bu karşılaştırma sonucunda tahminlerinizi iyileştirmeye ve zamanınızı efektif kullanmaya çalışın. Yazının devamında göz atmanızı öneririz: Not Almanın En İyi Ve Etkili Yolu Nedir?


Kaynaklar ve İleri Okumalar:


Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Sibel Çağlar

Merhabalar. Matematik öğretmeni olarak başladığım hayatıma 2016 yılında kurduğum matematiksel.org web sitesinde içerikler üreterek devam ediyorum. Matematiğin aydınlık yüzünü paylaşıyorum. Amacım matematiğin hayattan kopuk olmadığını kanıtlamaktı. Devamında ekip arkadaşlarımın da dahil olması ile kocaman bir aile olduk. Amacımıza da kısmen ulaştık. Yolumuz daha uzun ama kesinlikle çok keyifli.

2 Yorum

  1. Bayıldım süperr olmuş. Deneyeceğim de :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu