Tarih
-
Tarihin En Kısa Savaşı Sadece 38 Dakika Sürdü!
5 Ağustos 1896’da Zanzibar Sultanı öldü. İngiliz himayesi altındaki Doğu Afrika kıyılarındaki bu küçük ada, yeni hükümdarlarını ilan etmeden önce İngilizlerden izin almak zorundaydı. Yeni padişah Halid bin Barghash bunu yapmayı reddetti. Bunun üzerine Zanzibar’a savaş ilan etti. Otuz sekiz dakika sonra bitecek olan…
-
Büyük Mavi Bilye: Dünya’mızın Uzaydan Görüntülenmesinin Kısa Tarihi
İlk Dünya fotoğrafı hangisidir dersiniz? Bu görüntüler hem bilim ve teknolojide ilerlememizi sağlıyor hem de evrendeki yerimizi sorgulatıyor. 1972 yılında Apollo 17 mürettabatının 29.000 km uzaktan çektiği meşhur Mavi Bilye fotoğrafı. Fotoğrafta Dünya’mızın Akdeniz’den Antraktika’ya kadar olan bölümünü görüyoruz. Kaynak:…
-
Rahip John: Dünyayı Değiştiren Ancak Hiç Var Olmayan Kral
Prester John yani Rahip John adını hiç duydunuz mu? Duymadıysanız yalnız değilsiniz. Aslında onu kimse görmedi. Ancak bu kral bir biçimde Ortaçağ tarihini biçimlendirdi. Ayrıca bu kral olmasaydı muhtemelen geometri, haritalama ve hatta coğrafi keşifler bile olmayabilirdi. Merak ettiniz mi?…
-
Atacama İskeleti Ve Diğerleri: Uzaylı Zannedilen Mumyaların Sırrı Nedir?
12 Eylül 2023’te Meksika Kongresi’nde ilginç bir olay gerçekleşti. Kendini ufolog ve gazeteci olarak tanıtan Jaime Maussan, uzaylılara ait olduğu iddia edilen iki fosili canlı yayında kamuoyuyla ve parlamenterlerle paylaştı. Bu da bir kere daha “uzaylılar aramızda” söylemlerinin yaygınlaşmasına neden…
-
Marie Antoinette Gerçekten “Ekmek Yoksa Pasta Yesinler” Dedi mi?
Muhtemelen Batı kültüründeki en ünlü efsanelerden biri Fransa Kraliçesi Marie Antoinette ile ilgilidir. Devrim öncesi Fransa’nın son kraliçesinin, Paris halkının ekmek alamayacak kadar sefil durumda olduğu haberini aldığında, “Ekmek yoksa pasta yesinler” cümlesini söylediği düşünülür. Bu söz en iyi ihtimalle…
-
Mezopotamya Neden Medeniyetin Beşiği Olarak Bilinmektedir?
MÖ 4500 civarında insanlar Mezopotamya’ya yerleşti. Birkaç yüzyıl içinde bugün uygarlığın beşiği dediğimiz bölgeyi geliştirdiler. Mezopotamyalılar pek çok yönden zamanın ötesindeydi ve kendisinden sonra gelen sayısız şehre, ülkeye ve imparatorluğa ilham verdi. 19. yüzyılın ikinci yarısında Fransız ve İngiliz arkeologlar, arkeolojik…
-
Dünyanın En Eski Dili Hangisidir? Cevabı Vermek Kolay Değil!
Dünyada şu anda insanlar binlerce farklı biçimde birbirleri ile iletişim kuruyor. Bilim insanları 7.100’den fazla dilin kullanıldığını dile getiriyorlar. Peki insanlar iletişim kurmak için yapılandırılmış bir dil sistemini ilk ne zaman kurdular? Dünyanın en eski dili hangisidir? Aslında bu sorunun…
-
Düz Dünya: YouTube Algoritmaları Asırlık Bir Komplo Teorisini Nasıl Yeniden Canlandırdı?
Düz Dünyacılar inançları için para harcıyorlar. Tuhaf bakışlara maruz kalmalarına neden olan kitaplar, konferans biletleri ve tişörtler alıyorlar. Ancak Düz Dünya’daki para hareket halinde kalmıyor; Silikon Vadisi’ne akıyor. Düz Dünyacılar, giderek büyüyen multitrilyon dolarlık bir teknoloji endüstrisinin desteklenmesine yardımcı oluyorlar. Facebook veya YouTube…
-
Eski Fotoğraflarda İnsanlar Neden Gülümsemez?
Günümüzde bir kişinin deklanşöre bastığını fark ettiğimiz anda tepkimiz kameraya gülümsemek olacaktır. Ancak 19. yüzyılda ve 20. yüzyılın başlarında çekilmiş olan eski fotoğrafların çoğunda insanlar gülümsemiyor. Peki eski fotoğraflarda insanlar neden gülümsemez? Aslında konu ile ilgili tarihçiler tarafından ileri sürülen…
-
Enheduanna: Prenses, Başrahibe, Matematikçi, Astronom Ve Tarihteki İlk Yazar
Dünyanın bilinen ilk yazarı, Mezopotamya’da yaklaşık MÖ 2285 – 2250 yılları arasında yaşamış bir kadın olan Enheduanna olarak kabul edilir. Kendisi bir yazar ve şair olmanın ötesinde aynı zamanda bir prenses ve bir rahibeydi. Bu nedenle de kendisi dönemin önemli…