Tarih
-
Şub- 2017 -3 Şubat
Türkiye’de Bilimin Gelişimine Yön Vermiş 9 Bilim Kadını
Tarihin başlangıcından beri “bilim” ve “kadın” sözcüklerinin birlikte kullanımı herkes tarafından yadırganmıştır. Kadınların ancak yüzlerce yıl süren çabaları ve hak arama mücadeleleri sonucu eğitime ulaşmaları mümkün olabilmiştir. Türkiye’de de süreç…
-
Oca- 2019 -17 Ocak
Antik Zamanlardan Etkileyici Bir Mühendis: İskenderiyeli Ktesibios
Binlerce yıl boyunca zaman ölçümümüz Dünya’nın dönüşüne dayanıyordu. Zamanı ölçmenin ilk yöntemi, gnomon idi. Gnomon yere dikey olarak yerleştirilmiş bir çubuktu. Güneş ışığı çubuğa çarptığında belirgin bir gölge oluştururdu. Bu…
-
Kas- 2019 -12 Kasım
Michel Siffre: Mağara Deneyi İle Zaman Algımızı Değiştiren Adam
Saatin, günlerin geçtiğinden habersiz, hiçbir doğal ışık kaynağına erişme şansınız olmadan yeraltında bir mağarada ne kadar yaşayabilirsiniz? Ayrıca bu deneyim sizi nasıl etkiler? Temmuz 1962’de Michel Siffre kol saatini çıkardı…
-
Oca- 2018 -24 Ocak
Nikola Tesla’nın Günümüzü Şekillendiren Buluşları
Nikola Tesla, insanlığa farkında bile olmadıkları şeylerin gücünü anlatmaya çalışan büyük bir bilim insanıydı. Fikirlerini ve patentini aldığı buluşlarının bazılarını yaşadığı dönemde gerçekleştirdi, bazılarını da gerçekleştiremedi. Tesla, on dokuzuncu ve…
-
Oca- 2017 -23 Ocak
Mısır Matematiği Ve Pratik Uygulamalar İçin Horus’un Gözü
Pisagor, Öklid, Arşimet gibi Yunan düşünürler, modern matematiğin kurucularından kabul edilir. Ama aslında, o zamanlar bu parlak beyinler firavunların ülkesinde uzun süredir devam eden hesaplama geleneklerinin ayrıntıları üzerinde çalışıyorlardı. Pisagor,…
-
Ara- 2019 -10 Aralık
Voynich El Yazması Nedir ve Neden Ünlüdür?
Yale Üniversitesi’nin Beinecke Nadir Kitaplar ve El Yazmaları Kütüphanesinde, şimdiye kadar kimsenin okuyamadığı bir kitap bulunmaktadır. 15. yüzyıldan kaldığı kabul edilen Voynich El Yazması, dilbilimsel bir muamma olarak kabul edilmekte…
-
May- 2018 -18 Mayıs
Günümüz Teknolojisini Şekillendiren 12 Öncü Kadın
Yaptıkları çalışmalar ile günümüz bilgisayar merkezli dünyasını şekillendiren bu öncü kadınlar çığır açan katkıları için tanınmayı hak ediyorlar. 1- Ada Lovelace Ada Lovelace: 1815 – 1852 19. yüzyıldaki çoğu kadının…
-
Oca- 2017 -25 Ocak
Shakuntala Devi Neden İnsan Bilgisayar Olarak Bilinir?
Shakuntala Devi sadece matematik sihirbazı ve dahi değildi, kendisi aynı zamanda matematik tutkunları ve öğrenciler için rol model oldu.
-
Eki- 2021 -12 Ekim
William Stewart Halsted: Aşk Adına Tıpta Yenilik Yapan Doktor
Yaklaşık 100 yıl öncesinde tıp camiasında önemli bir sorun mevcuttu: “Hijyen”. Bu nedenle onlarca insan ölüyor ve konuya dikkat edilmesini söyleyen doktorlar ise camiadan dışlanıyordu. Yine de her zaman olduğu…
-
Oca- 2019 -18 Ocak
Tarih Yazan Ve Fikirleri Değiştiren 10 Bilim Fotoğrafı
Kendi başına bilimsel bir başarı olan fotoğrafçılık, bilimdeki en önemli olaylardan, insanlardan ve keşiflerden bazılarını kaydetti. Bunun sonucunda bize eşi görülmemiş bir kavrayış sağladı. Sonrasında da dünyaya bakışımızı değiştirdi ve…