Psikoloji

Myers-Briggs Kişilik Testi Dünyayı Nasıl Ele Geçirdi?

Etrafınızda herhangi birinin kendisini INTJ veya ESTP olarak tanımladığını duydunuz mu? Kulağa şifreli gibi gelen bu harflerin ne anlama gelebileceğini merak ettiniz mi? Merak edip etmediğinizi bilemeyiz ancak eğer internette zaman geçirmeyi seviyorsanız bu konuşma size şaşırtıcı gelmeyecektir. Bu insanların kastettiği şey, Myers-Briggs kişilik testi veya MBTI olarak bilinen Myers-Briggs Tip Göstergesine dayanan kişilik tipleridir.

Myers-Briggs Tip Göstergesi, dünyada en yaygın kullanılan kişilik testlerinden biridir. “Kişilik testi” terimini duyduğunuzda, bunun ünlü psikologlar tarafından tasarlanmasını bekleyebilirsiniz. Bu hemen hemen tüm kişilik testleri için geçerli olsa da, bu test bir istisnadır.

Myers-Briggs Kişilik Testi Hayatımıza Nasıl Girdi?

Myers-Briggs kişilik testi iki Amerikalı kadın tarafından tasarlandı. 1940’larda, ikisi de psikolog olmayan anne-kız ikilisi Katharine Cook Briggs ve Isabel Briggs Myers tarafından, insanların çevrelerini algılama ve buna göre davranma biçimlerini sınıflandırmak için geliştirildi.

Anne kız bu testi biçimlendirirken İsviçreli bir psikiyatrist olan Carl Jung’un çığır açan çalışmalarından ve insan ruhuna ilişkin teorilerinden esinlenmiştir. Ancak ne yazık ki kendilerinin bir psikiyatri eğitimi olmadığı için testin eksiklikleri vardı.

Test dört farklı ölçekten oluşmaktadır; içe veya dışa dönüklük, algılama veya sezgi, düşünme veya duygu ve yargılama veya algılama. Bu testi uygulayan kişiler ilgili soruların cevaplarına dayanarak,16 kişilik tipinden birine sahip olarak tanımlanır.

Günümüzde, yılda yaklaşık 2 milyon insan MBTI testine giriyor. Bununla birlikte, psikolojik testin bu popülaritesi, mutlaka doğruluğunun ve kullanışlılığının bir göstergesi değildir. Bu nedenle insanların neden bu tür testleri uyguladığını ve nihayetinde etiketlerin geçerli olup olmadığını anlamak oldukça önemlidir.

Kişilik testlerinin bizlere cazip gelmesinin nedenini anlamak aslında oldukça kolaydır. Sorular bireyleri kendilerini değerlendirmeye teşvik eder. Kişilik profilleri jenerik olsa da, insanlar genellikle tanımlamaların kendilerini doğru bir şekilde yansıttığını düşünürler. 

Bu kişisel doğrulama yanılgısına, bir kişinin belirsiz kişilik tanımlarının kendilerine özel olarak uyarlandığına inanma eğilimini tanımlayan Barnum etkisi denir. Bu psikolojik fenomen, astrolojinin ve falın bize neden çekici geldiğini açıklamak için de kullanılmaktadır.

Ayrıca kişilik testleri, öz değerlendirmenin yanı sıra, bireylerin bir kişi olarak kim olduklarını kapsayan belirli bir etiketle özdeşleşmelerine, anlaşıldıklarını hissettirmelerine ve o grup içinde bir aidiyet duygusu geliştirmelerine olanak tanır.

Myers-Briggs Kişilik Testi Detayları

Myers-Briggs Tip Göstergesinin mevcut versiyonu, Kuzey Amerika versiyonunda 93 zorunlu seçmeli soru ve Avrupa versiyonunda 88 zorunlu seçmeli soru içermektedir. Her soru için, yanıtlayıcının seçmesi gereken iki farklı seçenek vardır. Bu sorulara verilen cevapların değerlendirilmesine göre de aşağıdaki kişilik sınıflandırmaları yapılmaktadır.

Briggs Myers, sadece dört harfle, kendimizi sıralamak isteyeceğimiz basit, onaylayıcı bir çerçeve yarattı.

Dışadönüklük (E) – İçe Dönüklük (I): Dışa dönükler eyleme yönelik olma eğilimindedirler. Daha sık sosyal etkileşimin tadını çıkarırlar ve diğer insanlarla zaman geçirdikten sonra enerjik hissederler.

Algılama (S) – Sezgi (N): Algılamayı tercih edenler; gerçeğe, özellikle de kendi duyularından öğrenebileceklerine çok dikkat etme eğilimindedir. Sezgiyi tercih edenler; kalıplar ve izlenimler gibi şeylere daha fazla dikkat eder. Olasılıkları düşünmeyi, geleceği hayal etmeyi ve soyut teorileri sever.

Düşünme (T) – Duygu (F): Bu ölçek, insanların algılama veya sezgi işlevlerinden topladıkları bilgilere dayanarak nasıl karar verdiklerine odaklanmaktadır. Düşünmeyi tercih eden insanlar, gerçeklere ve nesnel verilere daha fazla önem verir. Bir kararı tartarken tutarlı, mantıklı ve kişiliksiz olma eğilimindedirler. Hissetmeyi tercih eden insanların, bir sonuca varırken insanları ve duyguları dikkate alma olasılığı daha yüksektir.

Yargılama (J) – Algılama (P): Son ölçek, insanların dış dünyayla başa çıkma eğilimlerini içerir. Yargılamaya eğilimli olanlar; sağlam kararları tercih ederler. Algılamaya eğilimli insanlar; daha açık ve yeni durumlar karşısında daha esnektir.

Bu test sonucunda kişilere, örneğin ENTJ gibi etiketler atanır. Bu harfler dışa dönük, sezgisel, düşünme, yargılama anlamına gelir. ENTJ’ler planlayıcılardır. Karar vermek ve bir program veya eylem planının planlanması, onlara öngörülebilirlik ve kontrol hissi verir. Son derece rasyoneldirler, problemleri tespit etmede iyidirler ve sorumluluk almada mükemmeldirler. Bu eğilimler onları etkili bir şekilde problem çözmeye odaklanan doğal liderler yapar.

MBTI Bilimsel Anlamda Güvenilir Değildir

Myers & Briggs Foundation’a göre, MBTI kabul edilen güvenilirlik ve geçerlilik standartlarını karşılamaktadır. Bununla birlikte, diğer çalışmalar, aracın güvenilirliğinin ve geçerliliğinin yeterince gösterilmediğini bulmuştur. Ayrıca araştırmalar, ankete katılanların %40 ila %75’inin envanteri ikinci kez tamamladıktan sonra farklı bir sonuç aldığını bulmuştur.

Diğer psikolojik değerlendirmeler gibi kişilik testinin de anlamlı bir ölçüm yöntemi olabilmesi için belirli niteliklere sahip olması gerekir. Bilimsel herhangi bir testin sahip olduğu iki temel nitelik, güvenilirlik ve geçerliliktir. MBTI, seçtiği “kişilik türleri” için hiçbir bilimsel temele sahip olmamasının yanı sıra, bu iki ölçütte de başarısız olur.

biri 1993’te diğeri 2006’da olmak üzere on yıldan fazla bir süre arayla yayınlanan ilgili literatür incelemeleri, testin faydasını destekleyecek yeterli kanıt olmadığı sonucuna varmıştır.

16 kişilik tipini oluşturmak için MBTI, tüm insanların ya biri ya da diğeri olduğunu varsayarak 4 kategoriyi tam ortadan böler. Bununla birlikte, çoğu insan genellikle arada bir yere düşer. Bu nedenle birbirine yakın puan alan iki kişi tamamen farklı sonuçlar alır. Dünya üzerinde var olan milyarlarca insanın kişilik yelpazesini etkili bir şekilde birkaç türe ayırmak olası değildir. Bu nedenle testin güvenilmez bir psikolojik araç olarak görülmesi şaşırtıcı bir sonuç değildir.

Myers-Briggs Tip Göstergesi İş Dünyasının Astrolojisi mi?

2000’lerin başında, işyeri ortamlarında MBTI testinin pratik uygulamaları önerildi. Meslektaşların kişilik tiplerini bilmenin işyeri verimliliğini artırdığı, çalışanlar arasındaki işbirliğini geliştirdiği ve iş sorumluluklarının atanmasına yardımcı olduğu söylendi.


Kişilik tiplerini anlamak için kullanılan çeşitli psikolojik araçlar vardır. Bununla birlikte, en yaygın ve yaygın olarak kabul edileni, “Beş Büyük” kişilik özelliği fikridir. Bu beşli Açıklık, Vicdanlılık, Dışadönüklük, Uyumluluk ve Nevrotizm olarak bilinir

Bununla birlikte, çalışanları seçmek veya çalışan değerlendirmeleri yapmak için bu kişilik testinin kullanılması, onaylayan deneysel kanıtların olmaması nedeniyle haksızlığa neden olabilmektedir.

İnsanlar kendilerini daha iyi tanımak ve tanımlamak için kişilik testlerini eğlenmek için kullanabilir. Ancak sonuçlar mutlak iş başarısı, etik veya üretkenlik için öngörücü değildir. MBTI’nin çevrimiçi olarak birçok versiyonu mevcuttur. Deneyebilirsiniz. Ancak elde edeceğiniz sonuçların kişiliğiniz hakkında bir astrolojik tahminden öteye fazla da geçemeyeceğini aklınızda tutmayı unutmayınız. Göz atmak isterseniz: Beş Büyük Kişilik Özelliği Nedir? Bunlar Psikologlar İçin Ne Anlama Gelir?


Kaynaklar ve İleri okumalar için


Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Sibel Çağlar

Merhabalar. Matematik öğretmeni olarak başladığım hayatıma 2016 yılında kurduğum matematiksel.org web sitesinde içerikler üreterek devam ediyorum. Matematiğin aydınlık yüzünü paylaşıyorum. Amacım matematiğin hayattan kopuk olmadığını kanıtlamaktı. Devamında ekip arkadaşlarımın da dahil olması ile kocaman bir aile olduk. Amacımıza da kısmen ulaştık. Yolumuz daha uzun ama kesinlikle çok keyifli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu