Kimya
-
Ağu- 2022 -3 Ağustos
Bu Yeşil Kitaplar Zehirlidir Ve Yakınınızdaki Bir Rafta Olabilir
Bazıları, Umberto Eco’nun 1980 tarihli Gülün Adı adlı romanının olay örgüsünde hayati bir rol oynayan Aristoteles’in ölümcül kitabını hatırlayabilir. Çılgın bir keşiş tarafından zehirlenen kitabı okuyan ve zehirli sayfaları çevirirken…
-
1 Ağustos
Pirit Minerali Neden Aptal Altını Olarak Bilinir?
Pirit taşı daha doğrusu minerali uzun yıllardır “aptal altını” adıyla bilinmektedir. Bu terim ilk olarak, 1840’larda Kaliforniya’da altına hücum sırasında ortaya atılmıştı. Deneyimsiz maden arayıcıları altın bulduklarını iddia etseler de…
-
Tem- 2022 -23 Temmuz
Kendiliğinden Yanma Fikri Gerçek mi Yoksa Kurgu mu?
22 Aralık 2010’da 76 yaşındaki Michael Faherty İrlanda’nın Galway kentindeki evinde ölü bulundu. Vücudu çok kötü biçimde yanmıştı. Konuyu inceleyen müfettişler olay yerinde bu olaya neden olacak herhangi bir ipucu…
-
8 Temmuz
Maillard Reaksiyonu: Kızarmış Yiyecekleri Daha Çok Sevmemizin Nedeni
Bir çoğumuz kızartılmış ya da ızgarada pişirilen yiyecekleri haşlanmış olanlara göre tercih ederiz. Bu durum size sadece damak zevki gibi gelse de gerçek çok daha bilimseldir. Sadece kızarmış et kokusunun…
-
6 Temmuz
Lapis Lazuli Taşı Ve Ultramarin Mavisi Bir Zamanlar Tanrısal Kabul Edildi
Kimileri sakinleştirici olduğunu düşündüğünden, kimileri denize ve gökyüzüne olan sevgisinden hepimiz mavi rengi severiz. Mavi renk ilk olarak Mısırlılarda ortaya çıkmış ve ilerleyen 6000 yıl boyunca evrimini sürdürmüştür. Tüm maviler…
-
May- 2022 -25 Mayıs
Ateş Yürüyüşü Nedir? Ateş Üzerinde Yürümenin Arka Planındaki Bilim
Ateş yürüyüşü ya da ateşte yürüme (İng.: Firewalking) sıcak köz veya kömürden oluşan bir zeminde çıplak ayakla yürümeye verilen isimdir. Böyle bir hareketi yapmanın temel nedeni kişinin güç ve inancını…
-
Mar- 2022 -27 Mart
Cam Katı mıdır Yoksa Sıvı mıdır? Cam Nedir Ve Nasıl Yapılır?
Basit ama önemli bir soru. Bir camın nasıl yapıldığını anlamak için beraberinde bir çok kavram hakkında da fikir sahibi olmak gerekiyor. Bu nedenle “cam nasıl yapılır?” sorusuna ilk olarak “cam…
-
22 Mart
Atlantik ve Pasifik Okyanusları Karışıyor mu?
Gezegenimizin okyanuslarına ayrı isimler vermiş olsak da, gerçekte tahmin ettiğiniz gibi aralarında bir sınır yoktur. Bunun devamında da akıntılar sonucunda suları sürekli olarak birbirine karışır. Atlantik ve Pasifik okyanusları, Güney…
-
Eki- 2021 -1 Ekim
Dünyadaki En Sert Malzeme Elmas Değildir! İşte Onu Geçenler…
Bilimi seven herhangi bir kişiye dünyadaki en sert malzemeyi sorduğunuzda muhtemelen alacağınız cevap elmas olacaktır. Elmas son derece sert ve dayanıklı bir maddedir ancak bilim insanları tarafından yapılan son keşifler ve…
-
Ağu- 2021 -14 Ağustos
Rekorlar Kitabına Giren Dünyanın En Yavaş Deneyi: Zift Damlası Deneyi
Sonsuza kadar sürecekmiş gibi görünen bir deney yapmayı düşünür müydünüz? Sabırsız halimizle ünlendiğimiz bu çağlarda muhtemel bu fikir birçok kişi için oldukça sıkıcı görünecektir. Oysa ki 1927’de Avustralya’daki Queensland Üniversitesi’nden…