Felsefe
-
Bilime Mesafeli Bir Felsefeci: Martin Heidegger Neden “Bilim Düşünemez” Demişti?
Başlığı okuyunca Martin Heidegger’e karşı bir ön yargı oluşturmuş olabilirsiniz. Sonuçta yazılarımızda bilim ve felsefenin yakın ilişkisine değinmeye özen gösteriyoruz.…
-
Miletli Eubulides ve Yüzyıllardır Kafaları Karıştıran İlginç Paradoksları
Felsefe hakkında okumalar yapan birine, antik çağlarda ortaya attığı paradokslar ile günümüzde anımsanan bir kişinin adını söylemesini isterseniz muhtemelen Elealı…
-
Zeno Paradoksları Ne Amaçla Yazılmıştır? Çözümleri Var mıdır?
Sokrates öncesi düşünürlerin en önemlilerinden sayılan Parmenides, felsefe tarihinde 5. yüzyılın ilk yarısında etkin olmuştur. Kendisi ayrıca doğduğu kent Elea’da…
-
Matematiksel Platonculuk Nedir? Anlamına ve Felsefik Düşüncesine Kısa Bir Bakış
Matematiksel Platonculuk son birkaç on yılda matematik felsefesinde en çok tartışılan, matematiksel nesnelerin bizden bağımsız olarak var olduğunu savunan bir…
-
“Düşünüyorum, Öyleyse Varım” Diyen Descartes Aslında Ne Demek İstiyor?
René Descartes’ın “Düşünüyorum öyleyse varım” gözlemi felsefenin en ünlü sözlerinden biridir. Ama aslında ne anlama geliyor? Bu makalede Kartezyen düşünceyi,…
-
“De Rerum Natura”: Lucretius ve Evrenin Doğası Üzerine Düşünmek
Felsefe için tüm bilimlerin anasıdır desek, sanırım yanlış bir şey söylemiş olmayız. Her ne kadar hala birçok insanın felsefeye karşı…
-
Münchhausen Üçlemesi: Gerçeği Kanıtlamak İçin Üç Geçersiz Yöntem
Okulda, iş ortamında veya arkadaş gruplarınızın içinde mutlaka rastlamışsınızdır. Bazen birisi kulağa pek de doğru gelmeyen hikayeler anlatır. Ya da…
-
İskenderiyeli Hypatia: Bir Kadın Filozofun Yaşamı ve Ölümü
Antik çağlarda felsefe ile uğraşan kişileri gözünüzde canlandırmanız gerekse muhtemel çoğu insanın aklına sakallı, yaşını almış bir kişi profili gelecektir.…
-
Ağlayan Filozof Heraklitos ve Evrensel Bir İlke Olarak Değişim
Fizik ve felsefe Antik Dünya’nın İyonya’sında, yani Batı Anadolu’da doğdu. İyon Kentleri Miletos ve Ephesus o dönemlerde dünyanın en önemli…
-
Buridan’ın Eşeği Neden Açlıktan Ölmedi?
Felsefede Buridan’ın eşeği diye bir kavram var. Buridan’ın eşeği, bir balya saman ile bir kova su arasında tam ortada duran, eşit…