Felsefe
-
Aristoteles ve 2400 Yıllık İkna Sanatı: Ethos, Pathos, Logos Nedir?
Günlük hayatta basit bir iletişim kurarken bile aslında amacımız karşımızdaki kişiyi söylediklerimizle etkilemek ve anlattıklarımıza inandırmaktır. Farkında olsak da olmasak da ağzımızdan çıkan her sözcük temelinde ikna etmeye dayalı bir amaç için çıkmaktadır. Bu nedenle, yaşamın temeli iletişim ise, iletişimin…
-
Yanlış Anlaşılan Liberal Arts Yani Liberal Sanatlar Nedir? Yedi Özgür Sanat Ne Anlama Gelir?
Liberal arts yani liberal sanatlar terimi günümüzde yüksek öğrenime ilişkin kamusal söylemde en yanlış anlaşılan terimlerden biridir. Sanıldığının aksine “liberal sanatlar” tabirindeki “liberal” sözcüğünün siyaset ile hiçbir ilgisi yoktur. Ve aynı biçimde ifadede yer alan “sanat” ise resim, dans ve benzeri…
-
İskenderiyeli Hypatia: Bir Kadın Filozofun Yaşamı ve Ölümü
Antik çağlarda felsefe ile uğraşan kişileri gözünüzde canlandırmanız gerekse muhtemel çoğu insanın aklına sakallı, yaşını almış bir kişi profili gelecektir. Meydanda konferanslar veren ve etrafına kendisini dinlemek isteyen büyük bir kalabalığı toplayan bir kadın çoğu insanın bu anlayışına uymayacaktır. Bahsedilen…
-
Friedrich Nietzsche Ünlü Sözü “Tanrı Öldü” ile Ne Anlatmak İstiyordu?
“Tanrı öldü. Tanrı’dan geriye bir ölü kaldı. Ve onu biz öldürdük. Kendimizi nasıl avutacağız, biz katillerin katilleri? Neydi bıçaklarımızın altında ölümüne kan döken, dünyanın sahip olmuş olduğu bu en kutsal ve en kudretli şey: bu kanı kim silecek üzerimizden? Kendimizi…
-
Kinizm Felsefesi ve Diyojen Modern Yaşantımızda Bize Ne Öğretebilir?
Telefonunuzla uğraşarak bir saatinizi harcadığınız ve ardından boşlukta hissettiğiniz zamanlarınız oldu mu? Etrafınızdaki herkesi ve her şeyi görmezden geldiğinizi hissedecek denli çok çalıştığınız günler? Herhangi bir şeyi elde etmek ya da herhangi bir şeyi yapmak için yaşadığınız sıkıntı ve kaygının,…
-
Felsefe Sohbetlerine Katılabilmek İçin Bilmeniz Gereken 10 Felsefe Okulu
Tarih boyunca pek çok felsefe okulu ortaya çıkmıştır. Ancak tanımlanmasında okul kelimesi geçmesine rağmen bahsedilen şey günümüzdeki gibi sistematik, resmi ve formel bir eğitim binasından ziyade bir grup insanın etrafında oluşan bir “ekol” olarak anlaşılmalıdır. Dünyadaki ilk felsefe okulu Assos’ta…
-
Evrensel Deha Leibniz’in Büyük Sorusu: Neden Hiçbir Şey Yok Değil de Bir Şeyler Var?
Leibniz’den genellikle “son evrensel deha” diye bahsedilir. Hiç şüphesiz Leibniz bu övgüyü sonuna kadar hak eder. Çünkü kendisi filozof, matematikçi, teolog, siyasetçi, hukukçu, diplomat, filolog ve kütüphanecidir. Fizik ve teknolojiye de oldukça büyük katkıları olan Leibniz’in biyoloji, psikoloji, tıp, jeoloji,…
-
Mutlaka İzlenilmesi Önerilen 44 Temel Felsefe Filmi
Bu yazıda size elbette 44 tane felsefe filminin tamamını tanıtmayacağız. Ancak aralarından bazıları hakkında hatırlatmalarda bulunacağız. Sözü edilen filmlere baktığımızda son yılların bilinen isimlerine rastladığınızı fark edeceksiniz. Bu filmleri daha önce izlemiş olsanız bile içinde ele alınan bazı felsefi fikirleri…
-
Karl Popper’a Göre Bilim ve Sahte Bilim Nedir? Kuantum Mekaniği Bir Bilim midir?
Günümüzde bilimin hızla gelişmesiyle birlikte her gün bir dolu bilgiyle karşı karşıya kalıyoruz. Ve bu durumda da sahte bilim adını verdiğimiz bir fenomen ortaya çıkıyor. Bilimdeki hızlı gelişmeleri bazı kişiler çarpıtarak yayıyor. Bu yüzden bilim ile sahte bilimi ayırt etmek…
-
Jean Paul Sartre “Cehennem Başkalarıdır” Derken Aslında Ne Demek İstemişti?
Varoluşçuluk, ilk olarak 20. yüzyılın ortalarında, II. Dünya Savaşı’nın ardından ortaya çıkan felsefi bir harekettir. Varoluşçular, hayattaki amacımızın ve anlamımızın Tanrı, hükümet veya öğretmenler gibi dış güçlerden gelmediğini, bunun yerine tamamen kendimiz tarafından belirlendiğini savunur. Varoluşçuluktan bahsettiğimiz zamanlarda da akla gelen ilk isimlerden birisi…