Sorular ve Bulmacalar

İskenderiye’li Diophantus Öldüğünde Kaç Yaşındaydı?

Diophantus İskenderiyeli bir Yunan matematikçiydi. Hayat hikayesi detaylı olarak bilinmemekle birlikte elimizde ‘Diophantus’un Bilmecesi’ olarak bilinen bir matematik bulmacasından elde edilen bazı tarihler bulunmaktadır. ( Bilmeceyi yazının sonunda vereceğiz)

Diophantus
İskenderiye’li Diophantus: (Tahmini 201–285)

Kişisel hayatı gizli kalsa da matematik alanındaki çalışmaları, başlangıçta on üç kitaptan oluşan ancak elimizde sadece altı tanesi bulunan ‘Arithmetika’da kayıtlıdır. Arithmetika, antik dönemde cebir üzerine yapılmış en dikkat çekici ve etkili çalışma olarak kabul edilmektedir.

Arithmetica’da Diophantus işe sayılar ile ilgili bazı kavramları tanıtarak başlar. Devamında da tarihte ilk defa değişkenlerini kullanamaya başlar. Kitapta pozitif ve negatif sayılara da yer verilir. Ayrıca kesirleri gerçek sayılar olarak gören ilk kişi yine Diophantus olur. Yaklaşık 150 problemden oluşan bir koleksiyon olan kitaplarda, hem belirli (tek çözümü olan denklemler) hem de belirsiz denklemlerin (birden fazla çözümü olan denklemler) sayısal çözümlerini verir.

Diophantus sayı teorisi çalışmasının öncüsü olan ve on üç kitaptan oluşan Arithmetica adlı bir dizi kitap ile hatırlanmaktadır.

Günümüzde modern cebirin babası Harezmi olarak kabul edilse de cebirde semboller geliştirmenin yolunu Diophantus’un açtığı görülmektedir. Bu nedenle her ikisi de cebirin kurucuları olarak kabul görür. Diophantus’un adı günümüzde en çok adı ile anılan denklemler ile anımsanır.

Diophantus Denklemi Nedir?

Cebir soruları çözerken x + y = 7 biçiminde bir denklem görüldüğünde gözlerimiz hemen ikinci bir denklem arar. Aksi takdirde, bir çözüm bulunamayacağı duygusu vardır. Ancak, aslında çözümlerimizi tamsayı değerlerle sınırlarsak (2, 5), (1, 6), (-2,9) gibi bazı sayılar bu denklemi sağlar. Bu tür bir düşünce ilk olarak Helenistik dönem Yunan matematikçi Diophantus tarafından tanıtılmıştır.

Birden çok değişkene bağlı olan ve tamsayı çözümleri istenen denkleme Diophantus denklemi denir. Bu denklemler günlük hesaplarımızda da önemli bir rol oynar. 500 liraya tanesi altı ve sekiz lira olan posterlerden kaç tane satın alabileceğinizi belirlemek istediğimizi varsayalım. Bunu 8x + 6y = 500 denklemi biçiminde ifade edebiliriz. Denklem, her iki tarafı 2 ile sadeleştirince 4x + 3y = 250’ye olacaktır. Bu noktada aradığımız x ve y’ler pozitif tamsayı olmak zorunda olduğu için, bu değerleri bulmamız kolaydır.

İlk olarak bu tip bir denklemin tamsayı çözümü olup olmadığını anlamak zorundayız. Bunun içinde kullanışlı bir teorem kullanıyoruz. Eğer a, b ve k tamsayılar ise ax + by = k denkleminde, a ve b’nin en büyük ortak böleni aynı zamanda bir k sayısının da böleni olduğu zamanlarda, denklemin x ve y için sonsuz sayıda çözümü vardır. Yani x ve y sayısını bulamazsınız. Ancak İsviçreli matematikçi Leonhard Euler tarafından geliştirilen bir yöntem ile sonuca ulaşmak mümkündür. Ancak öncelikle aşağıdaki düzenlemeyi yapmamız gerekmektedir.

Şimdi işe bir t = (1− x)/ 3 olsun. Bu da x = 1 – 3t elde etmemizi sağlar. Şimdi bu x’i orijinal denkleme koyarsak şunu elde ederiz:

Asıl sorumuzda x ve y’nin pozitif tamsayı olması gerektiğini biliyoruz. Bu nedenle, x = 1 – 3t > 0 veya t <1/3 ve y = 82 + 4t> 0 olacaktır. Bu da bizi t > −20,5 değerine götürür. Bu iki şartı aynı anda sağlayan t tamsayılarının 21 tane olduğunu biliyoruz. Yani 21 farklı biçimde 500 liraya 6 veya 8 liralık posterlerden alabiliriz.

Diophantus Yaş Problemi

Diophantus adı denkleminden ziyade yazının başında aktardığımız ve mezar taşında yazdığı iddia edilen aşağıdaki bilmece ile bilinir.

Tanrı ona hayatının altıda biri kadarında çocuk olmayı bağışladı; on ikide biri kadarı da eklenince sakal bıraktı; yedide biri kadar zaman geçince içinde evlilik ateşi yandı ve evlendikten beş yıl sonra bir oğul bahşedildi. Geç baba olmuş adam ve babasının yaşının yarısına kadar yaşadığında kendisini soğuk mezarların aldığı zavallı evlat. Kendisini sayıların ilmiyle teselli ettiği dört yılın ardından hayatı sonuna erdi.

İfadeyi dönüştürürken D harfini Diaphantus’un öldüğü zamanki yaşı olarak alıyoruz. Mezar taşında D/6 yıl çocuk olduğunu ve sakalının çıkması için D/12 yıl geçtiği yazıyor. Ardından D/7 yıl sonra evleniyor. 5 yıl sonra D/2 sene yaşayan bir çocuk sahibi oluyor. Dört sene sonra da son nefesini veriyor. Tüm bu zaman aralıklarının toplamı D’ye eşit çünkü D, Diophantus’un yaşadığı yıl sayısına eşit.

O halde: D/6+D/12+D/7+5+D/2+4=D denklemi karşımıza çıkacaktır. Paydaları eşitleyip denklemi çözdüğümüzde ise elde edilen sayı ise 84 olacaktır. Bu arada sorunun kendi içinde de bir Diophantus denklemi bulunmaktadır. Bütün problemi istersek sadece tam sayılarla ve biraz mantıkla çözebiliriz.

Bu durumda kesinliği tartışmalı olan mezar taşının üzerindeki yazıya göre 33 yaşında evlenmiştir. Oğlu kendisinden dört yıl önce yani 42 yaşında ölmüştür. Bir insanın yaşam öyküsü herhalde bundan daha öz ve ilginç anlatılamaz.


Kaynaklar ve ileri okumalar


Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Sibel Çağlar

Merhabalar. Matematik öğretmeni olarak başladığım hayatıma 2016 yılında kurduğum matematiksel.org web sitesinde içerikler üreterek devam ediyorum. Matematiğin aydınlık yüzünü paylaşıyorum. Amacım matematiğin hayattan kopuk olmadığını kanıtlamaktı. Devamında ekip arkadaşlarımın da dahil olması ile kocaman bir aile olduk. Amacımıza da kısmen ulaştık. Yolumuz daha uzun ama kesinlikle çok keyifli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu