Tıp ve Sağlık

Kaç Saat Uyumalıyız? Günde 6 Saat Uyku Yeterli Olur mu?

Hepimiz iyi bir gece uykusu için sekiz saatin sihirli sayı olduğunu biliyoruz. Ancak bu sayının nereden geldiğini aslında kimse bilmiyor. İnsanlara sorulduğu zaman genellikle yedi ila dokuz saat uyuduklarını söyleme eğiliminde olduğunu fark edersiniz. Bu da sayının ortalama sekiz biçiminde akıllarda kalmış olabileceğini düşündürüyor. Bu süreçte uzun süredir etrafta 6 saat uyku ile ilgili de haberler dolaşıyor.

Öncelikle baştan söyleyelim. 6 saatlik uykudan sonra kendinizi iyi hissedebilirsiniz, ancak gerçekte enerji seviyenizden sağlığınıza ve zihinsel performansınıza kadar her şey bozulacaktır.

Kaç Saat Uyumalıyız?

İnsan biyolojisi ile ilgili bir çok konuda olduğu gibi kaç saat uyumamız gerektiği konusunda aslında tek bir yaklaşım yoktur. Genel olarak, araştırmalar sağlıklı genç yetişkinler için 7-9 saatin uygun bir miktar olduğunu göstermektedir. Ancak devamında hikaye biraz daha karmaşıklaşıyor. Her gün ihtiyacımız olan uyku miktarı hayatımız boyunca değişir:

  • yenidoğanların 14–17 saate ihtiyacı var
  • bebeklerin 12–15 saate ihtiyacı var
  • küçük çocukların 11–14 saate ihtiyacı var
  • okul öncesi çocukların 10-13 saate ihtiyacı var
  • okul çağındaki çocukların 9-11 saate ihtiyacı var
  • gençlerin 8-10 saate ihtiyacı var
  • yetişkinlerin 7-9 saate ihtiyacı var
  • yaşlı yetişkinlerin 7-8 saate ihtiyacı vardır

Vücudunuzu 7-9 saatten daha az uykuya ihtiyaç duyması için eğitebileceğinize dair yaygın olarak paylaşılan bir söylenti vardır. Ancak ne yazık ki, bu bir efsanedir. Uzmanlara göre, herhangi birinin 6 saatten daha az uykuya ihtiyaç duyması nadirdir. 

Bazı insanlar sınırlı uykuyla kendilerini iyi hissettiklerini iddia etseler de, bilim insanları onların daha az uykunun olumsuz etkilerine alışkın olduklarını düşünmektedir. Diğer bir deyişle, her gece 6 saat veya daha az uyuyan insanlar, uyku yoksunluğunun etkilerine alışırlar. Ancak bu, vücutlarının daha az uykuya ihtiyacı olduğu anlamına gelmez.

6 Saat Uyku Yeterlidir İfadesi Genellikle Yanlış Anlaşılmaktadır

Çoğu insan için kısa süreli bir uyku yoksunluğu endişelenecek bir durum değildir. Ancak sık veya uzun süreli uyku yoksunluğu ciddi sağlık sorunlarına neden olur. Ayrıca uyku yoksunluğu devam ederse, kronik hastalık riskinizi artırabilir.

Genleriniz, kişisel olarak ihtiyaç duyduğunuz uyku miktarını etkiler. DEC2 ve ADRB1 gen mutasyonlarına sahip olanlar, her gece sadece beş ila altı saate ihtiyaç duyarlar. Ancak çok küçük bir azınlık, bu genetik materyalle kutsanmış durumdadır. Ve dahası, bu mutasyonlardan birine sahip olmanız, kısa süre uyumanızın sizin için iyi olduğu anlamına gelmez.

Ancak ne yazık ki hızlı bir Google araması sonucunda, bazı yazıların size her gece yaklaşık altı ila sekiz veya altı ila yedi saat uyumanızı tavsiye ettiğini göreceksiniz. Bu yazıların verdiği referans ve araştırmalardaki saatlerde kafanızı karıştıracaktır. Ancak ne yazık ki hiç bir araştırma bireysel farklılıkları hesaba katamaz. Ayrıca yukarıda dile getirdiğimiz kısa uyku geni de oldukça nadirdir. Bu nedenle çoğumuzun altı saatten fazla uykuya ihtiyacı olacaktır. 

Her gece yalnızca altı saat uyuyorsanız, muhtemelen uykusuz kalırsınız ve bu da uyku yoksunluğu semptomlarının ortaya çıkmasına neden olur. Bunun anlamı sabahları yataktan kalkmada zorluk, öğleden sonraları uykulu hissetmek, televizyon izlerken uyuyakalmak ya da hafta sonları uzun saatler uyuma ihtiyacı hissetmek gibi şeylerdir.

Size Gereken Uyku Miktarını En İyi Siz Anlarsınız

Sonuç olarak genel olarak, her gece 7-9 saat uyumaya çalışmalıyız. Kulağa basit geliyor, ancak neon ışıklı, hareketli ve gürültülü hayatlarımızda, istediğimizden daha zorlayıcı. Tek yapabileceğimiz, uykuya ihtiyaç duyduğu alanı vermek için çaba göstermeye devam etmektir.

Peki sizin için ne kadar yeterli? Aslında bunun cevabını belirlemek son derece kolay. Genel bir kural, sabah sizi uyandırmak için bir çalar saate ihtiyacınız olmamasıdır. Yeterince uyuyorsanız, kalkmanız gereken saatte doğal olarak uyanmalısınız. Düzenli olarak sizi uyandıracak bir alarma ihtiyacınız varsa, daha erken uyumayı düşünmelisiniz. Göz atmak isterseniz: Uyku Yoksunluğu Sonucunda 24, 48 Ya da 72 Saat Uyumazsak Vücudumuza Ne Olur?


Kaynaklar ve ileri okumalar:


Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Sibel Çağlar

Merhabalar. Matematik öğretmeni olarak başladığım hayatıma 2016 yılında kurduğum matematiksel.org web sitesinde içerikler üreterek devam ediyorum. Matematiğin aydınlık yüzünü paylaşıyorum. Amacım matematiğin hayattan kopuk olmadığını kanıtlamaktı. Devamında ekip arkadaşlarımın da dahil olması ile kocaman bir aile olduk. Amacımıza da kısmen ulaştık. Yolumuz daha uzun ama kesinlikle çok keyifli.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu