Fizik

Her Şeyin Gölgesi Varsa Ateşin Neden Gölgesi Yoktur?

Günlük hayatımızda her şeyin bir gölgesi olduğunu düşünme eğilimindeyiz. Ancak aşağıdaki görsele dikkatle bakalım. Eksik olan şeyin bir gölge olduğunu kolayca fark edeceksiniz. Peki ama bu görselde ateşin gölgesi neden yoktur?

Her Şeyin Gölgesi Varsa Ateşin Neden Gölgesi Yoktur?
Gölgeler, ışığın bir nesne tarafından engellendiği her yerde ortaya çıkar. Peki ya engelin kendisi de bir ışık kaynağıysa ne olur?

Hepimizin bildiği gibi, ışık düz bir çizgide ilerler. Işığın belirli bir nesne veya engel tarafından durdurulması durumunda da gölge oluşur. Ancak bir ışığın yoluna çıkan her şey bir gölgeye sahip olmaz. Örneğin çoğu durumda yanan bir ateşin gölgesi olmaz, çünkü “gölge” dediğimiz şey, aksi yöndeki bir ışık kaynağından gelen ışığın bir cisim tarafından kesilmesi sonucunda, o kesintinin yaşanmadığı çevre kısımlara göre daha koyu/karanlık bir bölgenin oluşmasıdır.

Her Şeyin Gölgesi Varsa Ateşin Neden Gölgesi Yoktur?
Işık bir nesnenin içinden geçemediğinde gölgeler yaratır. Bu nedenle güçlü bir ışık kaynağı parlak bir alevin üzerinden geçtiğinde gölge oluşmadığını görebiliriz.

Ancak az önceki açıklamamızdaki çoğu durumda kısmına dikkat edelim. Kimi durumlarda bir ateşin gölgesini oluşturabilirsiniz ama bu düşündüğünüz sebepten dolayı değildir. Aslında tam olarak ne demek istediğimizi anlayabilmeniz için öncelikle ateşin ne olduğunu anımsamalısınız.

Ateş Nedir?

En basit tanımıyla ateş; ışık ve bazı diğer yan ürünler çıkaran, dışarıya ısı veren, oksijenli ve hızlı bir yanma sürecinin adıdır. Tipik olarak ateşle ilişkilendirdiğimiz sarı ışık, aslında küçük kurum parçacıklarının parlayacak kadar ısınması sonucunda oluşur. Alev ise bir yanma reaksiyonunun görsel bir sonucudur.

Kamp ortamlarında karşımıza çıkan bu görüntü aslında  alevin içinde dans eden süper sıcak gaz moleküllerinin görsel bir temsilidir. Moleküller çevredeki havadan çok daha sıcak olduğundan ışığı büker veya kırarlar. Sonucunda da ortaya bu güzel görüntüyü çıkartırlar.

Yanma, bir yakıtın (genellikle bir hidrokarbon) oksijen ile birleşmesiyle gerçekleşen bir kimyasal reaksiyondur. Alev, bu yanma reaksiyonunun sonucunda ortaya çıkan ışık ve ısı yayılmasıdır. Bu yanma süreci sırasında oluşan alevin rengi, hidrokarbon türüne ve yanma koşullarına bağlı olarak değişecektir.

Tipik olarak, hidrojen içeren alevler mavi renkte olma eğiliminde olur. Ancak belirli kirleticilerin varlığı, sarı veya turuncu bir renk oluşumuna da neden olabilir. Genellikle gri veya siyah olarak gözüken ve duman dediğimiz gazlar ise, aslında tam olarak yanmamış maddenin ufak katı parçacıklarının, sıvı veya gaz halinde havaya karışmasının bir sonucudur.

Alevin rengi, yanma işlemine katılan maddelerin türüne ve miktarına bağlıdır ve alevlerin enerjilerinin farklı olmasına dayanmaktadır. Bu da aslında yanan maddenin türüne bağlı olarak değişmektedir. Örneğin doğal gaz kullanılan bir evde ocak yakıldığında çakmakta olduğu gibi maviden kırmızıya bir alev rengi görülürken mangalda bir kömür yandığında koyu turuncu-siyah bir alev rengi ortaya çıkmaktadır.

Ateşin Gölgesi Olabilir mi?

Evet ateşin gölgesi olabilir ama bu geleneksel gölge oluşum biçimi ile aynı nedenden her zaman gerçekleşmez. Alevler kendi başlarına gölge oluşturamasa da, yansıtılan ışığın herhangi bir kısmı kırıldığında gölge oluşabilir.

Ayrıca bir ateşin içerdiği yabancı maddeler ne kadar fazla olursa, onun gölgesini görme şansınız da o kadar artar. Ancak bir ateşin gölgesini gerçekten fark etmek için, ateşin etrafındaki ışığın (örneğin güneş ışığı), ateşin kendisinin yarattığı ışık kadar veya ondan daha parlak olması gerekir. Bu nedenle parlak bir kamp ateşine zayıf bir el feneri tutmak, ateşin gölgesini görmenizi sağlamayacaktır. Aynı şey parlak ışıkta bir odada yapılan ve ateşin gölgesi olmadığını kanıtlayan denemeler için de geçerlidir.

Her Şeyin Gölgesi Varsa Ateşin Neden Gölgesi Yoktur?

Birbirinden Farklı Kaynaklardan Gelen İki Işık Birbiri İle Etkileşime Giremez

Bir ışık huzmesi başka bir ışık huzmesiyle doğrudan etkileşime giremez. Işık ışınları hiçbir zaman doğrudan birbirlerinden yansımazlar, birbirlerini absorbe etmezler veya birbirlerini saptırmazlar. Bunun nedeni, ışığın, doğası gereği bozon olan, foton adı verilen kuantum parçacıklarından oluşmasıdır. Tüm bozonlar birbirleriyle örtüşebilir, birbirlerinden geçebilir ve aynı konumda tamamen aynı durumu işgal edebilir. Bunun nedeni fotonların ne elektrik yükü ne de manyetik moment taşımamasıdır.

Her Şeyin Gölgesi Varsa Ateşin Neden Gölgesi Yoktur?
Uygun bir ışık kaynağından yayılan ışık eşliğinde tam olarak gölge olmasa bile ateşin arkasında bir iz görmeniz olasıdır.

Işığı oluşturan elektromanyetik alanlar, yalnızca elektrik yükü veya manyetik moment taşıyan nesnelerle etkileşime girecektir. Etkileşime girecek herhangi bir yük veya manyetik moment olmadığında, bir ışık parçası başka bir ışık parçasını hiçbir şekilde doğrudan etkileyemez.

Kısacası ateş, sizin ya da benim yapabileceğim gibi, tüm ışığın içinden geçmesini engelleyerek bir gölge oluşturmaz. Uygun ışık ortamında hazırlanan kimi görsellerde gördüğünüz gölge ise tam yanmamış külden ve ışığın bu kül nedeniyle kırılmasından kaynaklanmaktadır.


Kaynaklar ve ileri okumalar


Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Sibel Çağlar

Merhabalar. Matematik öğretmeni olarak başladığım hayatıma 2016 yılında kurduğum matematiksel.org web sitesinde içerikler üreterek devam ediyorum. Matematiğin aydınlık yüzünü paylaşıyorum. Amacım matematiğin hayattan kopuk olmadığını kanıtlamaktı. Devamında ekip arkadaşlarımın da dahil olması ile kocaman bir aile olduk. Amacımıza da kısmen ulaştık. Yolumuz daha uzun ama kesinlikle çok keyifli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu