Tıp ve Sağlık

Yürürken Kollarımızı Neden Sallarız?

Bilmem dikkat ettiniz mi? Etmediyseniz bundan sonra edin. Yürümeye başladığımız anda istemsizce kollarımızı bacaklarımıza zıt olacak biçimde sallamaya başlarız. Kollarınızı hareketsiz tutmaya konsantre olduğunuz zaman bunu oldukça kolay biçimde yapabilirsiniz. Ancak bilinç ortadan kalkınca kendinizi tekrar kol sallama rutininin içinde bulacaksınızdır.

Yürürken kollarımızı sallamak aslında pek de mantıklı değildir. Sonuçta ayaklarımızı hareket ettirmek için kollarımızı da hareket ettirmemize gerek yok. Öyleyse bunu neden yapıyoruz? Bizi bu kol sallama hareketini yapmaya zorlayan şey nedir?

Bu kol sallama rutinimizin arka planındaki neden bilim insanlarının uzun süre merak ettiği bir konuydu. Öncül çalışmalar yürürken kollarımızı sallama hareketinin evrimsel süreçle bağlantısı olduğunu öne sürüyordu.

Ancak sonrasında yapılan bir çalışma konuya ışık tuttu. Michigan Üniversitesi’nden biyomekanik mühendisleri, kollarımızı sallamanın yürüme sürecinin aslında bir parçası olduğunu keşfettiler. Kollarınızı sallayarak yürümeniz vücudun kullandığı enerjiyi en alt seviyeye çekiyordu.

Kolları Sallamak Verimlilik Demektir

Bilim insanları yürürken doğal kol sallamamızın nedenini test etmek için iki alternatif yöntemi kullandılar. Sürpriz bir şekilde, yürürken kollarını sabit tutan insanların kollarını normal şekilde sallayan insanlardan %12 daha fazla enerji kullandıklarını keşfettiler.

Daha da şaşırtıcı olanı, insanları kollarıyla bacakları senkronize halde yürüttüklerinde (sol bacakla ileri adım atarken sol kol öne doğru sallanma biçimi), bu insanlar normal yürüyüşe göre %26 daha fazla enerji kullandılar.

Yürürken kollarımızı neden sallarız? Bunun nedenini anlamak için kollarınızı hareket ettirmeden birkaç adım yürümeye çalışabilirsiniz. Ya da sol bacağınızı attığınızda sol kolunuzu, sağ bacağınızı attığınızda sağ kolunuzu hareket ettirerek yürümeye çalışın. Bu durumda normal yürüyüşe göre %26 daha fazla enerji harcamak zorunda kalacaksınız. Her iki durumun da verimsiz süreçler olduğunu kolayca fark edeceksiniz. Kollarımızı sallamak o kadar doğal bir durumdur ki, onların sallanmasına izin vermek, yürürken kollarınızı yerinde tutmanızdan daha az enerji gerektirir.

Kolları sallamak enerji tasarrufu sağlar çünkü kol kaslarınız, kollarınız sallanırken çok fazla iş yapmak zorunda değildir. Kollarınızı basit bir sarkaç olarak düşünün. Bacaklarınız hareket ettiğinde, vücudunuz da hareket eder.

Bu hareket, kollarınızı bir sarkaç gibi sallanmaya zorlar. Bu hareket sonucunda kollarınız istemsizce hareket eder. Bu şekilde hareketi kontrol altında tutmak için kaslar tarafından önemsiz miktarda enerji harcanır. Ancak bunun tersini yapmaya kendinizi zorlarsanız harcayacağınız enerji miktarı artacaktır.

Yürürken Kollarımızı Sallamamız Bacaklarımızın İşini Kolaylaştırır

Yukarıdaki şekilde gösterildiği gibi, yürümek, vücudun bir sarkaç gibi kolların doğal olarak hareket etmesini sağlayacak şekilde sallanmasına neden olur.

Aslında, yürürken kollarımızı hareket ettirmek bacaklarımızın da işini kolaylaştırır. Kollarımız hareket halinde ise yere uyguladığımız basınç artar. Ayrıca sallanan kollar, bir kişinin bacaklarının momentumunu dengeler. Bu da yürüyen bir kişinin daha dengeli adım atmasını sağlar. Bu, sıradan bir yürüyüş sırasında harcadığımız çabayı önemli ölçüde azaltır. Tüm fizik kuralları bir yana sallanan kollar estetik açıdan daha güzel gözükür.

Araştırmacılar, kol sallama hareketlerinin Parkinson hastalığı olan veya felç gibi rahatsızlıkları olan insanların rehabilitasyonu için de yararlı olduğunu görmüşlerdir. Çalışmalar, bu hastalar arasında, kollarını daha güçlü hareket ettirebilenlerin, adımlarını büyüttüğünü ve yürüme yeteneklerini geliştirdiğini göstermiştir. Ek okumalar için: İnsanlar Gözleri Kapalıyken Neden Düz Yürüyemez?

Daha Hızlı Yürümek İçin Kollarımızdan Destek Almamız Mümkün mü?

Bu arada, araştırmacıların dediğine göre daha hızlı yürümek istediğinizde, doğru kol hareketini kullanmak büyük bir fark yaratabilir. Bize önerdikleri yürüyüş esnasında ellerimizin boş olmasıdır. Ayrıca ellerimizi yumruk biçiminde sıkmak ve kollarımızı dirseklerde 90 derece açı ile kıvırmak, yani kollarımızı dümdüz sallamamak özellikle koşu esnasında önerilmektedir.

The journal of experimental biology’de yayınlanan bir makaleye göre ise, koşarken kollarını sallayan bir insan, kollarını arkasında sabit tutan bir insandan %3, kollarını göğsünde birleştiren bir insana kıyasla %9, kollarını başının üzerinde birleştiren bir insandan ise %13 oranında daha az enerji harcıyormuş. Kısacası vücudunuz ne yaptığını biliyor, siz sadece yürümeye devam edin. Ayrıca merak ederseniz: İstemsizce Bacak Sallama Yani Huzursuz Bacak Sendromu Nedir?


Kaynaklar ve İleri Okumalar:


Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Sibel Çağlar

Merhabalar. Matematik öğretmeni olarak başladığım hayatıma 2016 yılında kurduğum matematiksel.org web sitesinde içerikler üreterek devam ediyorum. Matematiğin aydınlık yüzünü paylaşıyorum. Amacım matematiğin hayattan kopuk olmadığını kanıtlamaktı. Devamında ekip arkadaşlarımın da dahil olması ile kocaman bir aile olduk. Amacımıza da kısmen ulaştık. Yolumuz daha uzun ama kesinlikle çok keyifli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu