Robotların Dünyayı Henüz Ele Geçirmeyecek Olmasının Beş Nedeni

Terminatör ve Matrix gibi, yapay zekânın fevkalade ilerleyip insanlığı yenilgiye uğrattığı senaryoları işleyen filmleri herkes izlemiştir. Elbette bu filmler bilim kurgu ve Hollywood fantezisinin bir karışımıydı. Ancak aradan geçen süreçte bu senaryolar da yapay zekânın olağanüstü ilerlemesiyle gerçekleşebilirlik potasına girmeye başladı. Bunun sonucunda da bir çok kişi gelecek ile ilgili endişeler duymaya başladı. Gelecekte robotların insanlık için bir tehdit oluşturup oluşturmayacağı konusu bolca tartışıldı.

Kimileri robotların tüm dünyadaki işleri tehlikeye atacağını tahmin etti. Robot gazetecilerin, robot doktorların ve robot avukatların insan uzmanların yerini alacağını iddia etti. Bu da kısa sürede cevabı şimdilik mümkün olmayan soruların sorulmasına neden oldu. Sonucunda hiç iş yapmak zorunda olmayan, insanlar ne yapacaktı? Hayatta hiç bir anlam bulamayıp depresyon ve benzeri psikolojik hastalıklara mı yakalanacaklardı?

Bu konuya daha iyimser yaklaşanlar ise temel ihtiyaçlarımızı ve en derin özlemlerimizi giderecek, kolayca değiştirilebilen robot ortaklarla mükemmel bir hayata sahip olacağımızı, bu sayede de tüm sıkıcı sorunlarının üstesinden gelinebileceğini söyledi. (Asimov’un Üç Robot Yasası İnsanların Güvenliğini Sağlayabilecek mi?)

slerini robotlara mi kaptiracaklar
Robotların ve yapay zekanın, istihdam konusunda da sıkıntı yaratacağına dair ciddi endişeler var. Yönetim danışmanlığı firması McKinsey‘nin yayımladığı rapor da bu endişeleri haklı çıkartıyor. McKinsey’nin raporuna göre, 2030 itibarıyla robotlar yüzünden 800 milyon kişi işsiz kalacak.

Yapay zeka şu anda üzerinde çok fazla araştırma yapılan devasa bir alan. Tasarlanan ve test edilen sistemler giderek daha da gelişmiş bir hal alıyor. Ancak robotik uzmanları bu konuda endişe duymak ya da hayal kurmak için acele etmemizi öneriyor. Onlara göre robotların bir dizi temel insan becerisini elde edebilmesi için daha çok zaman var. Bunun nedenlerini de aşağıdaki gibi sıralıyorlar.

Robotların dünyayı ele geçirmek üzere olmamasının beş nedeni

İnsan elinin benzersiz özellikleri

Bilim insanları, insan uzuvlarının çalışma şeklini robotlara uygulamaya çalışır. Ancak bu noktada en çok zorlandıkları yer ellerimiz. Robotların bir şey tutması veya alması olanaklı olsa bile insan kadar seri ve atik olamadıkları bir gerçek.

robotlar
Laboratuvarlarda geliştirilen eller insan elinin maharetinden yoksundur.

Dokunma algıları ile ilgili sıkıntılar

Çeşitli dokunsal sensörleri kapsayan muhteşem insan ve hayvan derisi için teknik bir eşleşme henüz yok. Bu algı, kompleks manipülasyon için gereklidir. Bununla birlikte dokunma sensörlerinden alınan mesajlara tepki ve bu mesajların yorumlanması söz konusu olduğunda, robotlardaki sensörlerden gelen verileri işleyen yazılım, insan beyni kadar gelişmiş bir yapıda değildir.

Manipülasyon kontrolü

Bir gün son derece hassas robot eli yapsak ve suni deri yardımı ile dokunma algısı sorununu çözsek bile bir başka sorun daha var. Bunları kullanmayı bir biçimde robotlara öğretmemiz gerekiyor. Çocuklarının bunu yapmasının yıllar sürdüğünü ve öğrenme mekanizmalarının tam olarak anlaşılamadığını hatırlayalım.

İnsan ve robot etkileşimi

İnsanlar arasındaki etkileşim koku alma, tat alma ve dokunsal algılama gibi diğer algılayıcıların yanı sıra, iyi işleyen konuşma ve nesne tanıma sistemleri üzerine kurulmuştur. Konuşma ve nesne tanıma konusunda önemli bir ilerleme kaydedilse de daha bu konuda alınması gereken çok yol var.

İnsan aklı

Dünyayı robotların ele geçiremeyecek olmasının en gerçekçi nedeni insan aklıdır. Teknik olarak mümkün olan her şeyin inşa edilmesi gerekmez. İnsan aklı, topluma verebilecekleri potansiyel zarardan ötürü bu tür robotları tam olarak geliştirmemeye karar verme yetisindedir.

Özetle; önümüzdeki yirmi yıl içinde robotlar, insan gibi görünseler bile insan gibi olmayacaklar. Bunun yerine sofistike makineler olarak kalacaklar. Böylece yakın gelecekte bir robot ayaklanması korkusundan uzak durabilirsiniz. Ne olursa olsun çok heyecanlı zamanlar bizleri bekliyor. Ayrıca göz atmak isterseniz: Modern Teknoloji Gelişmeden Önce Yapılmış 5 Antik Robot



Kaynak ve İleri okumalar için: Five reasons why robots won’t take over the world; https://theconversation.com/


Dip Not:

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım

Matematiksel

Batuhan Erdik

Grafik tasarımcısı ve bilgisayar meraklısı...

Bu Yazılarımıza da Göz Atınız

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu