
Pablo Picasso (1881-1973), Georges Braque ile beraber öncülük ettiği kübizm yani geometrik formlarla sanat anlayışı ile tanınan bir ressamdır. Kübizm ile ürettiği özgün çalışmalarıyla nam salan üstadın adı yaşadığı dönemde ve sonrasında ses getirmiştir. Çalışmaları çoğu zaman anlaşılmamıştır. Fakat, Picasso kübizmden hiç vazgeçmemiştir.
Bilindiği üzere, resim alanında da yeni gözlem teknikleri ve bilimsel analizler yaygınlaşmaya başladı. Bu yöntemler sayesinde, resimleri daha iyi korumak veya eserlerdeki gözlemlenmemiş detayları yakalamak mümkün hale geldi.
Bu tekniklerle incelenen son çalışmalardan biri, Pablo Picasso’nun eserlerini de içerdi. Pek çok ülkeden uluslararası araştırmacılar, Pablo Picasso’nun birbiriyle yakından ilişkili dört resminden birinin neden diğerlerinden daha çabuk bozulduğunu keşfettiler.

Picasso’nun Hangi Çalışması Bozuluyor?
Bilim insanları Picasso’nun 1917’de Rus Emprezeryo Sergei Diaghilev’in kurucusu olduğu Ballets Russes’tan esinlenerek, Barselona’daki bir arkadaşının stüdyosunda birkaç ay içinde oluşturduğu dört tablo üzerine odaklandı. Merserize pamuklu tuvaller ve hayvansal tutkal içeren bu tablolar arasında biri daha dikkat çekiciydi. Bu tablo Hombre sentado (Seated Man- Oturan Adam) tablosuydu.

Picasso’nun aile evinde 1970 yılına kadar saklanan ve daha sonra Barselona’daki The Museu Picasso’ya bağışlanan eserler aynı çevresel koşullara maruz kalsa da Hombre sentado’nun (Seated Man- Oturan Adam) neden diğer üç tablodan daha ciddi şekilde kötüleştiği araştırıldı.
Projenin koordinatörü olan Fuster-López’in yürüttüğü çalışmaya, Venedik, Kanada, Danimarka ve Floransa’dan araştırmacılar da dahil oldu. Fuster-López ve diğer araştırmacılar, eserlerin kompozisyonu ve yaşı arasındaki benzerlikler ve de eserlerin birbirinden hiç ayrılmadıkları gerçeğini biliyorlardı. Bu yüzden, çalışmalarda kullanılan malzemelerin analiz edilmesine karar verdiler. Ekip, yüzeyden tuval zeminine kadar çeşitli katmanları incelemek için hem kimyasal analiz hem de reflekgrafi (sanat eserinde kızılötesi ışık kullanılarak boyalı yüzeyin altındaki çizimlerin görüldüğü tahribatsız bir teknik) gibi teknikleri kullandılar.
Resim Analizi Sonuçları
Çalışma sonucunda araştırmacılar, Picasso’nun Hombre sentado için daha sıkı bir dokumaya sahip bir tuval kullandığını ve bunu daha kalın bir hayvansal tutkal tabakasıyla kapladığını keşfettiler. Bu detaylar, eserin her neme maruz kalışında daha büyük gerilmeler yaşamasına sebep olmuş.
Ayrıca bu detaylar, kimyasal reaksiyonları artırarak pigmentlerin bozulmasına sebep olmuşlar. Resimde diğerlerine nazaran daha solgun bir görünüm oluşmasının da bu malzeme bilimi ile ilişkisi olduğu gözlemlenmiş. Ayrıca, Picasso’nun hem keten tohumu kaynaklı bezir yağı hem de aspir ve ayçiçek yağları gibi daha az kuruyan yağlar içeren yağlı boyalar kullandığı da anlaşılmış.
Sanatçının 1917’de henüz yaygın olmayan yarı sentetik boyaları kullanmayı denediğine inanan araştırmacılar, eserde beyaz kurşun, barit, çinko gibi çeşitli kimyasalların karışmış olabileceğini belirtiyor. Pigmentler tarafından salınan bazı iyonlarla etkileşime girdiğinde ortaya çıkan “metal sabunları” olarak adlandırılan bileşiklerin varlığına da dikkat çeken araştırmacılar, metal sabunların açıkça görülebilecek kimyasal hasarlara neden olabileceğini belirtmişlerdir.
Geçmişte bu alanda çalışan bilim insanları, bazı malzemelerin eserlerde nasıl bozulmaya yol açtığını belirlemek için salt kimyasal analiz tekniğine güveniyorlardı. Fakat Profesör Fuster-López kimyasal bakış açısı yeterli gelmeyince, tamamlayıcı yeni bir bakış açısı ve yöntem aramaya başladığını belirtti. Ekip böylelikle teknolojiyi de kimyasal analize ek olarak araştırmalarına dahil ettiler. Ekibin sanat eserlerinde yeni teknoloji araçlarını kullanabilmeleri ile elde ettikleri bulgular, diğer koruma bilimcilere de yol gösterici olacaktır.
Bu araştırmanın sonucu, Picasso’nun resimlerinin mekanik bozulma sorunlarını bilimsel, analitik ve tanısal bir yaklaşımla incelemesiyle bir ilk oldu. Çalışmanın bulguları SN Applied Sciences’ta yayınlandı. Ayrıca göz atmak isterseniz: Mona Lisa Etkisi: Resimdeki Gözler Neden Bizi Takip Eder?
Kaynaklar ve ileri okumalar
- The mystery of a Picasso unveiled by scientists; yayınlanma tarihi: 20 Nisan 2021; Bağlantı: https://phys.org/
- Picasso’s 1917 paint materials and their influence on the condition of four paintings. Yayınlanma tarihi: 5 Aralık 2020; Bağlantı: https://link.springer.com/article/10.1007/s42452-020-03803-x
Size Bir Mesajımız Var!
Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.
Matematiksel