Kendimizi Geliştirelim

Napolyon Tekniği: Gereksiz Şeyleri Erteleyerek Zamanı Nasıl Daha İyi Kullanabiliriz?

Napolyon Bonapart, aldığı kararlar ve eylemleriyle tarihin gidişatını belirleyen, yaptıklarıyla hakkında konuşulacak çok şey bırakan önemli bir devlet adamıydı. Napolyon başarısını açıklarken, “büyük savaşların sırrı, doğru zamanda nasıl konsantre olunacağını bilmektir” diye yazmıştı. Onun bu fikrini günümüzde modern bilim onayladı. Sonrasında da çeşitli kaynaklarda “Napolyon metodu” ya da “Napolyon yaklaşımı” olarak da aktarılan Napolyon Tekniği kavramı ortaya çıktı.

Napolyon Tekniği Nedir?

Hayatımızın her yerinde her gün çeşitli taleplerle karşılaşıyoruz. Çoklu görev konusunda uzman olduğumuza inanabiliriz, ancak çoklu görev bir efsanedir. Pek çok uzman, çoklu görev adı altında beyninizi aynı anda birden çok görev yapmaya zorlamanın aslında beynin tek bir konuya odaklanma ve dikkati sürdürme yeteneğine zarar verdiğine inanmaktadır.

Aynı anda birçok işi yapmaya çalışmak yüzeysel düşünmeye, yaratıcılık eksikliğine, hatalara ve gereksiz bilgiyi eleyememeye neden olur. ( Daha fazlası için: Çoklu Görev Miti: Aynı Anda Birden Çok İş Yapmak Mümkün Değil )

Birçok araştırmacı aynı anda birçok iş yapmaya çalışmanın verimi düşürdüğünü söylüyor. Bir tek iş üzerinde yoğunlaştığımızda daha fazla iş yapıyoruz.

Aynı mantık alışkanlıklar için de geçerlidir. Hayatımızı değiştirmek istiyor olabiliriz ama işe tek bir alışkanlıkla başlamalıyız. Birden fazla yeni alışkanlığın peşinden koşmak, bunların hepsinde başarısız olma olasılığımızı artırır. Sonucunda beş spor dalında dünya çapında bir sporcu olamazsınız. Aynı anda beş şirket kuramazsınız. Sınırlı kaynaklarınız var ve bunlara konsantre olduğunuz zaman başarı gelecektir.

Napolyon tekniğinin işin içine girdiği nokta burasıdır. Napolyon tekniği, acilen ilgilenmemeniz halinde kendiliğinden çözülme ihtimali olan işleri ertelemeyi öneren bir üretkenlik metodudur.  Teknik bize kısaca ertele der. Bu kulağa bir felaket tarifi gibi gelebilir ama bazı şeyleri ertelediğimizde bazen üretkenliğimizi artırabiliriz. Bazı şeylerin çözülmesi için anında girdilerimize ihtiyacı yoktur. 

Napolyon Tekniğini Hayatımızda Nasıl Kullanabiliriz?

Zaman yönetimi, neredeyse herkesin geliştirmek istediği bir beceridir. Napolyon Bonapart’ın çalışma alışkanlıklarını incelersek kendisinin bu konuda oldukça başarılı olduğunu gözlemlememiz mümkündür. Elindeki görevlere konsantre olma konusunda inanılmaz bir yeteneğe sahip olan insanlardan biriydi.

Napolyon zamanını son derece etkili kullanması ile tanınırdı.

Napolyon’un tüm projeleri aynı anda kaybolmadan devam ettirebilme yeteni ve hatta bunun için neredeyse zihnini bölümlere ayırdığı sık sık alıntılanmıştır. Ayrıca kendisinin sayılarla da arası çok iyiydi. Sonuç olarak tüm bu yeteneklerin birleşimi onun başarılarının arka planını oluşturmuştu.

Napolyon ayrıca, gerçekten acil oldukları açık olmadığı sürece, mektupları açmadan önce üç hafta bekleme alışkanlığıyla tanınırdı. Bunun nedeninin yazışmaların çoğunun zamanını çalması ve aslında meselelerin bir çoğunun kendiliğinden çözülmesinin mümkün olduğunu düşünmesiydi.

Sonuçta günümüzde mektup açmamak gibi bir seçeneğimiz yok. Ancak bu tekniği cevaplanması gereken mail ya da mesajlarda kullanmamız mümkündür. Sonucunda bir yanıtı yalnızca 24 saat geciktirmek, çoğu küçük sorunun gönderenin kendisi tarafından çözülmesine izin verecek kadar uzun bir süre olacaktır.

Erteleme İki Ucu Keskin Kılıçtır

Napolyon tekniğinin arkasındaki ana fikir, değerli zamandan ve enerjiden tasarruf edebilmeniz için şu anda (veya hiç) yapılması gerekmeyen şeyleri filtrelemektir. Elbette bu yaklaşımı benimserken dikkate almanız gereken bazı şeyler vardır. Sonucunda bazı şeyleri ertelemek olumsuz sonuçlara da neden olabilir. Böyle bir olasılık var ise bu kaçınılması gereken bir tekniktir. Bu nedenle Napolyon tekniğinin genellikle küçük, acil olmayan meseleler söz konusu olduğunda uygulanması önerilmektedir.

Yazımızı son bir hatırlatma ile kapatalım. Yarın okulda ödevinizi teslim edemediğiniz de, ya da elinizdeki proje yetişmediğinde lütfen bu yazıyı bir neden olarak kullanmayınız. Bu yazıda önerilen erteleme ile erteleme alışkanlığına sahip olmak aynı şey değildir. Kendimize “her zaman yarın var” diyerek bir işi sonraya, o sonra geldikten sonra da bir sonraki sonraya geçmek ile Napolyon tekniğinin hiç bir ilgisi yoktur.


Kaynaklar ve ileri okumalar


Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Sibel Çağlar

Merhabalar. Matematik öğretmeni olarak başladığım hayatıma 2016 yılında kurduğum matematiksel.org web sitesinde içerikler üreterek devam ediyorum. Matematiğin aydınlık yüzünü paylaşıyorum. Amacım matematiğin hayattan kopuk olmadığını kanıtlamaktı. Devamında ekip arkadaşlarımın da dahil olması ile kocaman bir aile olduk. Amacımıza da kısmen ulaştık. Yolumuz daha uzun ama kesinlikle çok keyifli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu