Biyoloji ve Coğrafya

Bulutlar Ne Kadar Ağırdır? Cevaba Şaşırabilirsiniz!

Bembeyaz bulutlar, masmavi gökyüzü… Hepimizin içini huzurla dolduran bu manzarayı izlerken eminim siz de bir bulutun üzerinde olmanın nasıl bir şey olduğunu düşünmüşsünüzdür. Aşağıdan bakınca bulutlar son derece yumuşak, hafif ve şirin görünür gözümüze. Peki sizce bir bulut ne kadar ağır olabilir? Havada böyle süzülebildiklerine göre oldukça hafif olmalılar diye düşünmüş olabilirsiniz. Gelin, işin aslına beraber bakalım.

Eğer daha önce uçakla seyahat ettiyseniz bulutların arasından sanki bir sisin içinden geçiyormuşçasına ilerlediğinizi fark etmişsinizdir. Bulutlar son derece hafif görünürler ancak sandığımızdan çok daha ağırdır. Peki bulutların bu kadar ağır olduğunu nasıl tespit edebiliyoruz? Bir bulut yaklaşık olarak ne kadar ağırdır?

Bu soruların cevapları için öncelikle bulutun nasıl bir oluşum olduğundan kısaca bahsetmemiz gerekiyor. Bulutlar, büyük çoğunlukla havadan ve milyonlarca küçük su damlacığından oluşur. Bu su ve hava molekülleri, tohum parçacığı adı verilen ağaçlardan salınan buharlardan nitrik asitte kadar birçok küçük molekülden oluşan yapıya tutunarak bulut dediğimiz yapıları oluşturur.

Bulutlar Ne Kadar Ağırdır?

Bir bulutun ağırlığını ölçmenin birkaç yolu vardır. Bunlardan birincisi, bulutu oluşturan su buharını tartmaktır; bunun için bulutun boyutları hakkında bilgimiz olması gerekmektedir. Bilim insanları bir kümülüs bulutunun ne kadar ağır olduğunu hesaplamak için matematikten yararlanıyorlar.

Öncelikle bulutun gölgesinin boyutunu ölçüp ardından bu ölçümlerini kabaca kübik bir şekle uyarlayarak bulutun en boy ve yüksekliğini elde ediyorlar. Sonrasındaysa metreküp başına su damlacığı yoğunluğuyla çarpıp o bulutun ağırlığını yaklaşık olarak hesaplayabiliyorlar. Bu ölçüme göre ortalama bir kümülüs bulutunda yaklaşık olarak 550 ton su bulunmaktadır. Bu da şu anlama geliyor: Aslında her gün başımızın üzerinden neredeyse 100 fil ağırlığında bulutlar geçiyor!

Fil şeklinde bulut

Elbette farklı bulut türleri farklı ağırlıktadır. Örneğin cirrus bulutları birim hacimde daha az su buharı içerdiği için nispeten daha hafif bulutlardır ancak yağmur yağmadan önce gökyüzünde gördüğümüz koyu gri kümülüs bulutları ise çok daha ağırdır.

Bulutlar Bu Kadar Ağırsa Neden Düşmüyorlar?

Bulut çeşitleri

Madem bulutlar bu kadar ağır, o zaman neden düşmüyorlar diye soruyor olabilirsiniz. Aslında düşüyorlar ancak su damlacıkları öylesine küçük ki fark edebileceğimiz kadar hızlı düşemiyorlar. Buluttaki ortalama bir su damlacığı, bir yağmur damlasından kabaca 1 milyon kat daha küçüktür.

Bu oranı zihninizde daha kolay canlandırabilmek için Güneş’in içine 1 milyon Dünya sığabildiğini düşünebilirsiniz. Ayrıca yüksek irtifadaki hava akımları nedeniyle bu küçük su damlacıkları havada daha uzun süre asılı kalabilmektedir.

Elbette bulutların yağmur olarak yere düştüğünü de söyleyebiliriz. Küçük su damlacıkları yeterince soğuyup birbirlerine yaklaştığında daha büyük damlaları oluştururlar ve artan ağırlıkları nedeniyle yağış olarak yeryüzüne düşerler.

Bir önceki paragrafta bir yağmur damlasının bir su damlacığından 1 milyon kat büyük olduğunu söylemiştik ancak bir yağmur damlasının çapı 2 mm’dir. Damlaların böylesine küçük olması 550 ton suyun bir anda üzerimize yağmamasını sağlar.

Bir zamanlar üzerinde hoplamanın zıplamanın hayalini kurduğumuz bulutlar sandığımız kadar pamuk gibi olmasalar da kafamızı gökyüzüne kaldırıp üzerimizde gezen 100 fili düşünebilir, fizik yasaları sayesinde 550 ton suya bir anda maruz kalmadığımız için sevinebiliriz.



Kaynaklar ve İleri Okumalar


Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Melike Üzücek

Ankara Fen Lisesi'nden mezun oldum. Erdemli insanların yetişmesinde en önemli unsurun eğitim olduğunu düşündüğüm için lisans eğitimime matematik eğitimi üzerinden devam ediyorum. Kitap okumayı yazarların zihinlerine, düşünce dünyalarına girmek olarak gördüğümden kitap okumak benim için boş zaman aktivitesinden çok daha farklı bir konumdadır. Araştırma yapmayı ve sorgulamayı seven biriyim. Matematik ve biyoloji başta olmak üzere felsefe, astronomi, modern fizik ile ilgileniyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu