19. yüzyılın sonları Charles Darwin ve James Clerk Maxwell’in, Thomas Edison ve Alexander Graham Bell’in zamanıydı. Bilim ve teknolojinin altın çağıydı. Bu nedenle, o dönemin en iyi teknik üniversitelerinden birine girmenin ne kadar zor olduğunu merak edebilirsiniz.
Bu videoya göre cevap? Çok zor değil.
Amerika’nın ve dünyanın en saygın üniversitelerinden biri olan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) iç savaşın bitiminden hemen sonra, 1865 yılında açıldı. Fikir, gittikçe artan bir endüstriyel ekonominin taleplerini karşılamak için politeknik üniversite yaratmaktı. 1865’te sadece 15 öğrenci kaydoldu. Öğrenim ücreti yıl boyunca 100 dolardı. Resmi bir giriş sınavı yoktu.
1869 yılında yapılan bu ve benzeri sınavların bu nedenle amacı kalabalıklar arasında eleme yapmak değil daha çok okula girecek olan kişilerin temel becerilerini ölçmekti.
MIT’nin günümüzdeki durumunu düşündüğümüzde geldiği nokta gerçekten takdir edilesi…
Yukarıdaki görselde inceleme şansınız olan sorular birçoğumuz için çok kolay. Günümüz sınav sorularının karmaşıklığını düşününce, nerede o geçmiş yıllar diye hayıflananmamak elde değil.
Ortaokul seviyesinde dört işlem ve temel cebir becerisine dayalı bu sorulardan birinin çözümünü beraber yapalım.
e – (√(e + 1) + 2) + (e – ∛e)√(e – 4) işleminin sonucu e=8 için kaçtır?
Evet bu bir işlem önceliği sorusu ve yapmamız gereken tek şey e gördüğümüz her yere 8 sayısını yazmak. Ancak konu işlem önceliği olunca halen kafa karışıklığının yaşandığını şaşırarak gözlemliyoruz. Hatta geçtiğimiz aylarda bu konu ile de ilgili şu yazımızı kaleme almak zorunda kalmıştık.
Sorunun çözümüne geçersek…
= 8– (√(8 + 1) + 2) + (8 – ∛8)√(8 – 4)
= 8 – (√9 + 2) + (8– 2)√4
= 8 – (3 + 2) + (6).2
= 8 – (5) + 12
= 3+ 12
= 15
Çok kolay değil mi, işlem sırasını iyi biliyorsanız elbette…
Bize inanmadıysanız buyurun…
Başka bir soru daha incelemek isterseniz..
Kaynak: http://www.openculture.com/2020/05/this-is-what-an-1869-mit-entrance-exam-looks-like.html
Matematiksel