19. yüzyılın sonları Charles Darwin ve James Clerk Maxwell’in, Thomas Edison ve Alexander Graham Bell’in zamanıydı. Bilim ve teknolojinin altın çağıydı. Bu nedenle gelişen teknolojiye uygun eğitim verilmesi gerekiyordu. Bu felsefe ile açılan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (İngilizce: Massachusetts Institute of Technology, MIT), Cambridge, Massachusetts’te bulunan özel bir araştırma üniversitesidir.
Amerika Birleşik Devletleri’nin yükselen sanayileşmesinin etkisiyle 1861’de kurulan MIT, bir Avrupa politeknik üniversite modelini benimsemiştir. Bu nedenle uygulamalı bilim ve mühendislikte ilerlemek için laboratuvarlı eğitimine çok önem vermiştir.
Bu üniversite kurulduğu günden itibaren bilim, mühendislik, matematik ve teknolojinin birçok yönünün geliştirilmesinde kilit bir rol oynamıştır. Günümüzde yenilikçiliği ve akademik başarıları ile tanınan üniversite, teknoloji ile mühendislik alanlarında dünyanın en iyi üniversitesi seçilmiştir.
Evrensel web standartlarını oluşturan ve sürümlerini gerçekleştiren World Wide Web Consortium‘un merkezi bu üniversitenin kampüsü içerisinde faaliyet göstermektedir. Bu bilgilerin sonrasında tahmin edersiniz ki bir çok gencin hedefi bu üniversitede bir öğrenci olabilmektedir.
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’ne Nasıl Girilir?
Günümüzde bu kuruma girmek elbette kolay bir iş değildir. MIT’ye girmek için başarılı bir transkript göstermeniz şart. ( Transkript, bir öğrencinin tüm dersler, kazanılan notlar ve verilen dereceler ve ödüller dahil olmak üzere tüm eğitim sürecini belgeler).
Bunun yanında yazılı koşullarda belirtilmiş olan derslerden başarı ile geçmiş olmanız bekleniyor. Ayrıca ACT, SAT, TOEFL gibi sınavlardan ortalamanın üzerinde bir puan almanız gerekli. Başvuruda ayrıca enstitünün verdiği soruları cevaplamak üzere 5 tane makale yazmanız bekleniyor.
Beraberinde göndereceğiniz niyet mektubu ve iki adet referans mektubu da şart. Tüm koşulları sağlıyorsanız okula kabul alabilirsiniz. Enstitünün konaklamayla beraber yıllık eğitim ücreti ise 55 bin dolar civarında.
Evet günümüzde şartlar bu biçimde. Ancak bir zamanlar işler çok farklıydı. Okul ilk açıldığı zamanlarda sadece 15 öğrenci kayıt olmuştu. Öğrenim ücreti ise sadece 100 dolardı. Ayrıca resmi bir giriş sınavı yoktu. Daha sonra kabul esnasında bir sınav uygulanmaya başlandı.
İlki 1869 yılında yapılan MIT giriş sınavının amacı kalabalıklar arasında eleme yapmak değil daha çok okula girecek olan kişilerin temel becerilerini ölçmekti. Peki ama sorular nasıldı? Şaşırmaya hazır olun.
Bir Zamanlar MIT Giriş Sınavı Soruları
İlk olarak cebir sorularını görüyorsunuz. Bu bölümde İngilizce bilmeyen okurlarımız için çeviri yapmaya gerek olduğunu düşünmüyoruz. Sonuçta soruların zorluğu günümüzde 8. veya 9. sınıf öğrencisinin kolaylıkla cevaplayabileceği bir düzeyde.
Sorulardan bir tanesinin çözümünü yapalım. Bu birinci soru olsun yani e – (√(e + 1) + 2) + (e – ∛e)√(e – 4) işleminin sonucu e=8 için kaçtır? Evet bu bir işlem önceliği sorusu ve yapmamız gereken tek şey e gördüğümüz her yere 8 sayısını yazmak.
Ancak konu işlem önceliği olunca halen kafa karışıklığının yaşandığını şaşırarak gözlemliyoruz. Hatta geçtiğimiz aylarda bu konu ile de ilgili şu yazımızı kaleme almak zorunda kalmıştık. Sorunun çözümüne geçersek…
8– (√(8 + 1) + 2) + (8 – ∛8)√(8 – 4) = 8 – (√9 + 2) + (8– 2)√4 = 8 – (3 + 2) + (6).2= 8 – (5) + 12 = 3+ 12 =15
Şimdi de geometri sorularına bakalım. Geometri soruları gördüğünüz gibi günümüzde kaşımıza çıkan sorulardan oldukça farklı. Çoğunluğu ispat sorusu. Zorluk seviyeleri ise son derece temel düzeyde.
MIT Giriş Sınavı Geometri Soruları
2. soruya bakalım. Soru bizden bir paralelkenarın köşegeninin onu iki eş üçgene böldüğünü ispat etmemizi istiyor. Şimdi de 5. soruyu ele alalım. Burada soru yarıçapı 10 olan bir dairenin alanının ne kadar olduğunu soruyor. Cevapları yapmamıza gerek olduğunu düşünmüyoruz.
MIT’nin günümüzdeki durumunu düşündüğümüzde geldiği nokta gerçekten takdir edilesi. Yukarıdaki görselde inceleme şansınız olan sorular birçoğumuz için çok kolay. Günümüz sınav sorularının karmaşıklığını düşününce, nerede o geçmiş yıllar diye hayıflanmamak elde değil.
Sonuçta nüfus arttıkça okullar seçme kriterlerini zorlaştırmak zorunda kalacaktır. Bundan kaçış yok. Ancak yine de matematiğin aslında her zaman eleyici bir unsur olmadığını görmek önemli. Okulun mantığı anladığımız kadarıyla şu: Siz temelini bilin, biz devamını hallederiz. Kesinlikle haklılar.
Sonuçta temel matematiği mantığı ile anlayan öğrencilerin iyi bir eğitim müfredatında başarısız olması gerçekten çok zordur. Tüm öğrenci arkadaşlarımıza başarılar dileğimizle. Ayrıca göz atmak isterseniz: Sınavlar ve Çoktan Seçmeli Sorular Hakkında İpuçları
Kaynaklar ve ileri öğrenmeler:
- This Is What an 1869 MIT Entrance Exam Looks Like: Could You Have Passed the Test?; http://www.openculture.com
- This is what an 1869 MIT entrance exam looks like; Bağlantı: https://www.youtube.com/
Size Bir Mesajımız Var!
Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.
Matematiksel