Günlük Hayatımızda Matematik

Güzellik İle Altın Oran Arasındaki İlişki Nedir? Neden Amber Heard Dünyanın En Güzel Yüzlü Kadını Olarak Tanımlanıyor?

Amber Heard gerçekten de güzel bir kadın. Buna kimsenin itirazı olmayacaktır. Ancak estetik cerrah Julian De Silva’nın iddialarına göre kendisi dünyanın en güzel yüzlü kadını. Üstelik kendisi bu iddiasını matematiksel bir kavram ile ilişkilendiriyor. Biz bu kavramı Altın oran olarak biliyoruz. De Silva’ya göre Heard, “Altın Oran testinde” oldukça yüksek puanlar alıyor.

Güzellik İle Altın Oran Arasındaki İlişki Nedir? Neden Amber Heard Dünyanın En Güzel Yüzlü Kadını Olarak Tanımlanıyor?

Altın Oran’ı bir güzellik ideali olarak savunanlar arasında kozmetik cerrah Stephen R. Marquardt da var. 2002 yılında Marquardt, Altın Oran’ın güzel yüz oranlarını belirlediğini bulduğunu iddia etti. Bu kadarla da kalmadı. Kendisi bir güzellik ölçütü olarak belli matematiksel kurallar ortaya koydu.

Örneğin, ideal bir yüzde ağızın burundan φ kat daha geniş olacağını yazdı. Ayrıca Marquardt kozmetik cerrahlar ve ortodontistlerin yararına “ideal” yüz oranlarını temsil eden geometrik bir yüz maskesi yaptı. Maske, Angelina Jolie ve Elizabeth Taylor gibi ünlü güzel kadınların yüzlerine uygulandı. Sonucunda hepsinin maskeye uygun oranlara sahip olduğu ortaya çıktı. Amber Heard’de bu değerlendirmeden yüksek puan aldığı için en güzellerden biri olarak tanımlanmıştı.

Yüz Güzelliği İle Altın Oran Arasında Bir İlişki Yok!  Bunlara Fazla Takılmayalım
Altın oran yüz maskesinin bir sanat eserine uygulanmış hali.

Bu test bir kişinin yüz güzelliğini, yüz oranlarının Altın Oran’a ne kadar yakın olduğuna bağlı olarak derecelendirir. Ama gerçekten güzellik için bir formül müdür? Bu sorunun cevabını vermek için öncelikle Altın oranın ne olduğunu anımsayalım.

Altın Oran Nedir?

Altın oran yaklaşık olarak 1,61803399’a eşit irrasyonel bir sayıdır. Yunanca phi (φ) harfi ile gösterilmektedir. Değeri ise φ = (1 + √5) / 2 = 1.6180339887498…biçimindedir. Altın oran Pi sayısı gibidir. Gerçek dünyada mükemmel bir çemberi bulmak nasıl mümkün değilse, altın oran da gerçek dünyadaki herhangi bir nesneye uygulanamaz. Yani her zaman biraz eksik kalacaktır çünkü irrasyonel bir sayıdır.

Yüz Güzelliği İle Altın Oran Arasında Bir İlişki Yok!  Bunlara Fazla Takılmayalım
Her çeşit dikdörtgeni güzel bir yüzün üzerine çizmek mümkündür. Ardından güzelliğin dikdörtgenin oranlarından kaynaklandığını iddia edebilirsiniz.

Tarih boyunca altın oran sık sık güzellik ile de bağdaştırılmıştır. Ancak bunların hiçbiri doğru değildir. Örneğin vücudumuza pek çok olası oran vardır ve bunların çoğu 1 ile 2 arasında bir yerdedir.

Bu mantıkla bakarsanız altın oranın değerine yakın sayılar elde etmeniz her zaman kaçınılmazdır. Hatta yeterince dikkatli bakarsanız, insan vücudunda 1,6, 5/3, 3/2, karekök 2, 42/26 gibi oranlar da bulacaksınız. Bunlar tamamen tesadüfidir. Daha fazlası için bu yazıya göz atmalısınız: Altın Oran Nedir? Hakkında Duyduklarımıza İnanmalı mıyız?

Altın Oran Ve Yüz Güzelliği Arasındaki İlişki Pazarlama Stratejisidir.

Marquardt’ın iddiaları oldukça etkili oldu. Devamında da magazin dergileri, gazeteler, güzellik videosu üreten kişiler işin içine girdi. Ancak tek bir sorun vardı. Binlerce yüz arasında gezinmek ve teorinize uyan bir kaçını bulunca da teoriyi doğru kabul etmek bilim değildir. Gerçek bilim, kendi teorilerinizi çürütmek için elinizden geldiğince çok çabalamakla ilgilidir.

Gerçekten kimi insanlar herkes için güzel kabul edilen bir yüze sahip olur. Bu onların yüzlerinin altın orana uyduğu anlamına mı gelir? Kulağınızın başlangıcının nerede olduğuna veya burnunuzun kesin olarak bittiği noktaya nasıl karar verirsiniz? Ve bunu, beş veya daha fazla ondalık basamaklı bir doğruluk derecesine kadar nasıl yaparsınız?

Yüz Güzelliği İle Altın Oran Arasında Bir İlişki Yok!  Bunlara Fazla Takılmayalım
Altın oran güzellik arayışı içindeki kadınlarda popülerdir.

Bunlar elbette sorulması gereken sorular. Ancak ne yazık ki bir çok kişi işin sadece güzellik boyutu ile ilgilenecekti. Bunun sonucunda da yukarıdaki benzer sorgulara rastlamaya başladık. Günümüzde plastik cerrahiye genellikle Altın Oran ölçümleri rehberlik eder ve Altın Oran testini içeren uygulamalar popülerdir.

Çekici” yüzleri incelemek için Marquardt, sinema oyuncularının ve modellerinin yüz oranlarını ölçmüştü. Bunun sonucunda da aşağıdaki maskeyi tasarlamıştı. Ancak, iddialarına ve maskeye yol açan, seçili bir insan grubu üzerindeki araştırmasıydı.

altın oran maskesi
Marquardt’ın yüz maskesi

Sonraki çalışmalar, Marquardt’ın maskesinin Afrikalıları, Asyalıları veya Hintlileri temsil etmediğini bizlere gösterdi. Aslında kendisinin çalışması Kuzeybatı Avrupalı ​​​​kadınlardan oluşan küçük popülasyonun yüz hatlarını temsil ediyordu.

Güzellik İle İlgili Bazı Matematiksel Teoriler Vardır?

Gerçekten güzellikle bağlantılı görünen bazı matematiksel fikirler var. Örneğin bir çoğumuz ortalama bir yüz şeklini güzel buluruz. Her etnik grubun farklı bir güzellik ideali vardır. Ancak esasen, büyük boy çeneleri, orantısız kulakları ve uzun alınları ortadan kaldırırsanız geriye kalan ortalama bir güzelliktir. Kendimize bir eş ararken gelecekteki yavrularımızı korumak amacıyla alışılmadık yüz şekillerinden hoşlanmama eğilimindeyizdir.

Bu noktada yüz simetrisi de güzellik için önemli bir faktör olarak öne çıkıyor. Simetrik yüzlere sahip insanlar, çekicilik anketlerinde sürekli olarak yüksek puan alıyor. Ancak simetrik yüzleri güzel olarak seçerken temelde yukarıdaki dürtüyü tekrarlıyoruz gibi gözüküyor.

Çocukluğunuz boyunca geçirdiğiniz hastalıklar gelişiminiz üzerinde küçük etkiler bırakır. Bazen bir göz diğerinden sadece birkaç milimetre daha yüksekte olur. Bir burun deliği diğerinden çok az daha büyüktür. Etki küçüktür ve muhtemel çoğu zaman fark edilmeyecektir. Ancak görünen o ki, insanların güzelliği değerlendirirken bilinçaltında bu ipuçlarını algılıyoruz. Biraz uyumsuz özelliklere sahip birinin muhtemelen en iyi bağışıklığa sahip olmadığını biliyoruz.

Sonuç Olarak

Altın oranın yüz güzelliğini belirlediğini gösteren hiçbir kanıt yoktur. Matematikte böyle sihirli sayılar bulunmaz. Bunu aslında kendinizde aşağıdaki dikdörtgenlere bakarak deneyebilirsiniz. Aşağıda dikdörtgenlerden ilki altın orana uygun çizilmiştir. Diğerlerinde ise en ve boy arasında 3:2, 1.414:1, 4:3 ve 1:1 oranlar mevcuttur. Bunlardan birinin diğerlerinden daha güzel olduğunu iddia edebilir misiniz?

Sizce bu dikdörtgenlerden hangisi daha güzel?

Bütün bunlar, insan beyninin sahte bağlantılar bulma biçiminin bir örneğidir. Gerçekten de yeterli veri verildiğinde, hemen hemen her hipotezle uyumlu modeller bulmak mümkündür. Bunu görmenin iyi bir yolu, güneşli güzel bir günde dışarı çıkıp bulutlara bakmaktır. Er ya da geç, yeni bir modele uyan bir bulut bulacaksınız.


Kaynaklar ve ileri okumalar

  • Does Amber Heard really have the world’s most beautiful face? An expert explains why the Golden Ratio test is bogusy. Yayınlanma tarihi: 24 temmuz 2022; Bağlantı: Does Amber Heard really have the world’s most beautiful face? An expert explains why the Golden Ratio test is bogusy/
  • Holland E. Marquardt’s Phi mask: pitfalls of relying on fashion models and the golden ratio to describe a beautiful face. Aesthetic Plast Surg. 2008 Mar;32(2):200-8. doi: 10.1007/s00266-007-9080-z. PMID: 18175168.
  • Veerala G, Gandikota CS, Yadagiri PK, Manne R, Juvvadi SR, Farah T, Vattipelli S, Gumbelli S. Marquardt’s Facial Golden Decagon Mask and Its Fitness with South Indian Facial Traits. J Clin Diagn Res. 2016 Apr;10(4):ZC49-52. doi: 10.7860/JCDR/2016/16791.7593. Epub 2016 Apr 1. PMID: 27190951; PMCID: PMC4866249.
  • Hwang K, Park CY. The Divine Proportion: Origins and Usage in Plastic Surgery. Plast Reconstr Surg Glob Open. 2021 Feb 22;9(2):e3419. doi: 10.1097/GOX.0000000000003419. PMID: 33680667; PMCID: PMC7929632.

Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Sibel Çağlar

Merhabalar. Matematik öğretmeni olarak başladığım hayatıma 2016 yılında renk katarak matematiksel.org web sitesini kurdum. O günden bugüne de içerik üretmeye devam ediyorum.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir